ΑΑΔΕ: Δωράκι…. σε κάθε παιδί που γεννιέται έναν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), χωρίς καμία ενέργεια από τους γονείς

ΑΑΔΕ: Δωράκι…. σε κάθε παιδί που γεννιέται έναν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), χωρίς καμία ενέργεια από τους γονείς

Μάλιστα, η ΑΑΔΕ εντός του 2ου τριμήνου του 2024, σχεδιάζει να χορηγήσει ΑΦΜ, αυτόματα, σε ανηλίκους 1 – 12 ετών όπως έγινε πέρυσι τον Νοέμβριο σε νέους άνω των 12 ετών.

Με βάση τα στοιχεία των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος και τα στοιχεία ΑΜΚΑ των γονέων, όπως επαληθεύονται από το Μητρώο Πολιτών, η ΑΑΔΕ θα εντοπίσει τους… νεότερους φορολογούμενους και θα τους αποστείλει το ΑΦΜ.
Αξιοπερίεργο το γεγονός πως όλα αυτά θα γίνουν χωρίς καμία ενέργεια των γονέων. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης ΑΦΜ, για τα ανήλικα τέκνα που θα ταυτοποιούνται μέσα από την παραπάνω ψηφιακή διαδικασία, και οι δύο γονείς θα ενημερώνονται για το ΑΦΜ, που αποδόθηκε στο τέκνο, μέσω:

  • ηλεκτρονικής ειδοποίησης, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Επικοινωνίας
  • ανάρτησης, στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Τα Μηνύματά μου.
    Επιπλέον, τα στοιχεία του ΑΦΜ του ανηλίκου θα εμφανίζονται εφεξής ως «Σχετιζόμενος ΑΦΜ» στην εικόνα των σχέσεων φυσικού προσώπου των γονέων, στην ψηφιακή πύλη myAADE/ Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Φυσικού Προσώπου.

Τα ενήλικα τέκνα που μπορούν να θεωρηθούν και προστατευόμενα τέκνα, είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν φορολογική δήλωση όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, έστω και ένα λεπτό, ή έχουν τεκμαρτό εισόδημα.

Scroll to Top