Όπως αναφέρεται, επειδή τα κύτταρα παραμένουν ζωντανά, είναι δυνατό να τα εξετάσουμε για την ανταπόκρισή τους σε συγκεκριμένα φάρμακα. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία “αβατάρ” ατόμων ασθενών, με τα οποία μπορούμε να εξετάσουμε την πιο κατάλληλη και αποτελεσματική θεραπεία.
Ισπανοί ερευνητές ιδρύσαν την πρώτη βιοτράπεζα ζωντανού εγκεφάλου στον κόσμο, η οποία συλλέγει δείγματα από ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του εγκεφάλου. Η βιοτράπεζα παρέχει μια συλλογή δειγμάτων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για έρευνα και δοκιμές φαρμάκων. Τα δεδομένα που συλλέγονται διατίθενται στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Η έρευνα για τους καρκίνους του εγκεφάλου και η δοκιμή φαρμάκων για τη θεραπεία τους συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση πειραματικών μοντέλων, συμπεριλαμβανομένων των ποντικών. Μόνο όταν γίνει μια σημαντική ανακάλυψη ξεκινά η αναζήτηση δειγμάτων ασθενών, και στη συνέχεια, η διαδικασία επιβεβαίωσης της ανακάλυψης στους ανθρώπους.
Η εύρεση επαρκούς αριθμού ανθρώπινων δειγμάτων μπορεί να είναι χρονοβόρα και απαιτεί συνήθως συνεργασία με άλλα ιδρύματα και συμμόρφωση με νομικές και ηθικές απαιτήσεις. Ωστόσο, οι ερευνητές στο Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Καρκίνου της Ισπανίας (CNIO) βρήκαν μια λύση: μια βιοτράπεζα ζωντανών δειγμάτων από ασθενείς με εγκεφαλικές μεταστάσεις.
Το RENACER (αρκτικόλεξο που αντιπροσωπεύει την “αναγέννηση”) προσφέρει ένα σύστημα συλλογής δειγμάτων από ασθενείς με εγκεφαλικές μεταστάσεις, τα οποία διατίθενται για έρευνα και δοκιμές φαρμάκων. Τα δεδομένα που συλλέγονται είναι διαθέσιμα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Επιπλέον, το RENACER χρησιμοποιεί RNA και αλληλουχίες εξωσωμάτων για να δημιουργήσει πάνω από 150 προφίλ εγκεφαλικών μεταστάσεων. Αυτά τα δεδομένα είναι διαθέσιμα στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Οι ερευνητές έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια για την εκμετάλλευση των οργανοτυπικών καλλιεργειών που προέρχονται από ασθενείς ως “αβατάρ”. Αυτό επιτρέπει τη δημιουργία βιοδεικτών ευαισθησίας ή αντοχής σε συγκεκριμένα φάρμακα.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να εξερευνήσουν τρόπους βελτίωσης του RENACER, περιλαμβάνοντας την ενσωμάτωση της απεικόνισης του εγκεφάλου και των νευρογνωστικών αξιολογήσεων. Επιπλέον, το δίκτυο μπορεί να επεκταθεί για να καλύψει και άλλα όργανα πέρα από τον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές βλέπουν ήδη οφέλη από το RENACER και ελπίζουν να επεκτείνουν αυτήν την προσέγγιση στη διερεύνηση άλλων μεταστάσεων εκτός του εγκεφάλου, καθώς οι ασθενείς με καρκίνο συχνά επηρεάζονται και από άλλα όργανα.