Ανατινάζουν τα υποβρύχια καλώδια μεταφοράς ρεύματος και τους αγωγούς μεταφοράς νερού στο Αιγαίο – Τι συμβαίνει;

Ανατινάζουν τα υποβρύχια καλώδια μεταφοράς ρεύματος και τους αγωγούς μεταφοράς νερού στο Αιγαίο – Τι συμβαίνει;

Ερευνώνται τα ενδεχόμενα εμπλοκής ξένης δύναμης

Έντονο προβληματισμό προκαλούν οι συνεχείς δολιοφθορές στα καλώδια μεταφοράς ρεύματος που θα διασυνδέσουν την Κρήτη με την Αττική και τους αγωγούς μεταφοράς νερού στην Αίγινα.

Στην Αίγινα μάλιστα η συγκεκριμένη δολιοφθορά έγινε για τέταρτη φορά!

Τι συμβαίνει; Ερευνάται το ενδεχόμενο να εμπλέκεται ξένη δύναμη.

Μηνυτήρια αναφορά στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα έχει καταθέσει η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection», αναφορικά με περιστατικό δολιοφθοράς που εντοπίστηκε προχθές στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής που υλοποιεί.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, βρέθηκαν κομμένα καλώδια, γεγονός που επηρεάζει τόσο την υλοποίηση του έργου, όσο και την ηλεκτρική ασφάλεια της Κρήτης, με τον Διαχειριστή και τις αρμόδιες Αρχές να προχωρούν σε άμεση λήψη μέτρων για την εξιχνίαση του περιστατικού και την προστασία του έργου.

Η ολοκλήρωση του έργου θα επιτρέψει τη σύνδεση της Κρήτης με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζοντας έτσι στο νησί πρόσβαση σε περισσότερες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας και μειώνοντας την εξάρτησή του από τοπικές πηγές παραγωγής.

Σε ότι αφορά την Αίγινα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη δολιοφθορά στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης κατέθεσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Ο Περιφερειάρχης κατέθεσε στην Εισαγγελία υποστηρικτικό της μηνυτήριας αναφοράς υλικό από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς και σχετικές εκθέσεις επιθεώρησης, ώστε να ξεκινήσει με ταχείες διαδικασίες, η διερεύνηση για την τέλεση τυχόν αξιόποινων πράξεων κατά παντός υπευθύνου.

Πρόκειται για την τέταρτη ενέργεια δολιοφθοράς στον συγκεκριμένο αγωγό, ο οποίος συνδέει την Αίγινα με τη Σαλαμίνα, με αποτέλεσμα τη διακοπή της απευθείας υδροδότησης του νησιού από τις 24 Ιανουαρίου.

«Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Και αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα παίζουν με την υγεία των πολιτών είναι γελασμένοι. Όλα θα βγουν στο φως», δήλωσε μετά την κατάθεση της αναφοράς ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Oι συνεχόμενες προσπάθειες δολιοφθοράς του υποθαλάσσιου αγωγού που υδροδοτεί εδώ και δύο χρόνια την Αίγινα έχουν σημειωθεί από το 2020 έως σήμερα χωρίς να έχει δοθεί καμία απάντηση για το ποιος κρύβεται πίσω από αυτές.

Η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού ξεκίνησε το 2020.

Το 2020 άγνωστοι πήγαν βράδυ και με τρυπάνι άνοιξαν τρύπες στους σωλήνες, πριν ακόμη ξεκινήσει η υδροδότηση του νησιού.

Η δεύτερη δολιοφθορά καταγράφηκε τον Μάιο του 2022, όταν τοποθέτησαν εκρηκτικά, με την έκρηξη να γίνεται μόλις μερικά εκατοντάδες μέτρα από τις ακτές της Σαλαμίνας.

Βάρκα δύτες και αυτόνομο υποβρύχιο όχημα που έκανε επιτόπια έρευνα, ανακάλυψε ότι τα εκρηκτικά είχαν δημιουργήσει κρατήρα ενός μέτρου δίπλα στην προστασία του αγωγού.

Τη νύχτα της 13ης Ιουλίου του 2022, άγνωστοι τοποθέτησαν και πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανισμό στον υποθαλάσσιο αγωγό προκαλώντας ρήγμα 8 εκατοστών.

«Είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά πάνω στον αγωγό σε βάθος 14 μέτρων 300 μέτρα από την ακτή πράγμα που σημαίνει ότι δράστες ήταν δύτες, πήγαν με βάρκα έγινε μια πολύ οργανωμένη ενέργεια με σκοπό την καταστροφή του αγωγού.

Ήταν η τρίτη προσπάθεια δολιοφθοράς του αγωγού, που ξεκινάει από το Πέρανι της Σαλαμίνας και καταλήγει στο λιμάνι του Λεοντίου της Αίγινας», ανέφερε τότε ο Αλέξανδρος Πετρόπουλος υπεύθυνος έργου.

Καταρχήν είναι ντροπή για ένα κράτος να έχουν συμβεί τόσο σοβαρές δολιοφθορές σε στρατηγικές υποδομές της χώρας και να μην υπάρχει τιμωρία κάποιου υπεύθυνου.

Όμως οι δολιοφθορές αυτές καταδεικνύουν ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο πολυμελούς ομάδας, άριστα εκπαιδευμένης και καταρτισμένης και η οποία διαθέτει και τα κατάλληλα μέσα.

Για παράδειγμα, εάν η δολιοφθορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης έγινε σε μεγάλο βάθος, τότε είναι απαραίτητη η ύπαρξη υποβρυχίου και κατάλληλου εξοπλισμού!

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό της Αίγινας, για τους γνωρίζοντες η μία τουλάχιστον δολιοφθορά, έγινε ανοιχτά του Πέρανι της Σαλαμίνας.

Το Πέρανι είναι πολύ κοντά στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας καθώς βρίσκεται λίγο μετά τα Σελήνια και ο αγωγός απέχει από την παραλία λίγες εκατοντάδες μέτρα.

Θα μπορούσε επίσης οι δολιοφθορές αυτές να είναι στα πλαίσια άσκησης διείσδυσης στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας και η ομάδα που τις πραγματοποιεί να κάνει δοκιμές.

Υπενθυμίζεται πως έχει γίνει χρήση εκρηκτικών.

Όλα τα σενάρια λοιπόν είναι ανοικτά και είναι πολύ πιθανή η εμπλοκή ξένου παράγοντα ενώ φαίνεται πως οι δολιοφθορές συνδέονται και αποτελούν έργο των ίδιων ανθρώπων.

Όπως και να έχει η Πολιτεία πρέπει να δράσει άμεσα και να βρει τους ενόχους.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top