Αβγό Ξάνθης

Ανάβαση στο Αβγό Ξάνθης – Υπέροχη διαδρομή για τους αθλητές φυσιολάτρες – Πρόκληση για τους απλούς περιπατητές

Μία περιπέτεια για μικρούς και μεγάλους

Ξεκινάτε από την Ξάνθη και ακολουθείτε το δρόμο προς Σταυρούπολη. Ακριβώς στην ταμπέλα που σας ενημερώνει ότι έχετε βγει από την πόλη, θα συναντήστε διασταύρωση στο αριστερό σας χέρι, η οποία οδηγεί στην Εκκλησιαστική σχολή της πόλης. Εκεί αφήνετε και το αυτοκίνητό σας (υψόμετρο 235 μέτρα) για να ξεκινήσετε με τα πόδια από κει και πέρα μέχρι την κορυφή.

Πρόκειται για μια διαδρομή συνολικού μήκους 3 χιλιομέτρων και πιο συγκεκριμένα 2 χιλιομέτρων και 650 μέτρων μονοπατιού και 350 μέτρων αγροτικού δρόμου με υψομετρική κλίση (ανηφόρα) 480 μέτρα. Η διάρκειά της είναι 5 λεπτά πάνω στον αγροτικό δρόμο και 1 ώρα και 5 λεπτά πάνω στο μονοπάτι. Κατά μήκος του μονοπατιού υπάρχει σήμανση (από περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων της πόλης μας) όπως επίσης και σήμα από όλες τις τηλεφωνικές εταιρίες.

Γενικά χαρακτηρίζεται ως διαδρομή μέτριας δυσκολίας και μπορεί να πραγματοποιηθεί και από παιδιά ηλικίας άνω των 10 ετών.

Το “Αβγό” είναι το βουνό που κοιτάζει πανοραμικά την Ξάνθη. Η κορυφή του είναι στα 664μ. Η “επίσημη” ονομασία της είναι κορυφή Σταύρος Τσακίρης.

Ο Σταύρος Τσακίρης ήταν  ένα ιδιαίτερα δραστήριο και αγαπητό μέλος του ΔΣ στον Ορειβατικό Σύλλογο Ξάνθης (ΕΟΣ). Είχε ανέβει σε πολλές γνωστές κορυφές του κόσμου (Άλπεις, Άνδεις). Σε μια απ’ αυτές βρήκε τραγικό θάνατο. Στις 3/1/1993 ο Σταύρος Τσακίρης έφυγε από πνευμονικό οίδημα στην προσπάθεια να κατακτήσει την ψηλότερη κορυφή Aconcagua στη Ν. Αμερική. Στη μνήμη και προς τιμή του, η κορυφή του Αβγού στην Ξάνθη, πήρε το όνομα του.

Υπέροχη διαδρομή για τους αθλητές του είδους – Πρόκληση για τους απλούς περιπατητές  

Πρόκειται ίσως για μια από τις πιο όμορφες διαδρομές  του νομού μας  και την επιλέγουν ντόπιοι  αθλητές – φυσιολάτρες αλλά και εκτός Ξάνθης αθλητές και οδοιπόροι.

Το μονοπάτι μέχρι την κορυφή «Στ. Τσακίρης» ή πιο γνωστή ως «Αβγό» αποτελεί πεδίο προπονήσεων και εκτόνωσης για αρκετές δεκάδες Ξανθιωτών που θέλουν να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση και που μέσα από αυτήν την διαδικασία πλησιάζουν στο να πραγματοποιήσουν ένα από τα όνειρά τους είτε είναι η κατάκτηση μιας κορυφής, είτε η συμμετοχή σε έναν μαραθώνιο ορεινού τρεξίματος.

Από τουριστικής απόψεως αποτελεί μια κορυφή που μετά από μια ώρα πορείας πάνω στο κλασικό μονοπάτι ή εναλλακτικά ξεκινώντας από την πλατεία της πόλης (σε αυτήν την περίπτωση ας υπολογίσει 1,5 ώρα περπατήματος) μπορεί να αγναντέψει την Ξάνθη από το υψόμετρο των 664 μέτρων και να διαπιστώσει πόσο πολύ ομορφαίνουν όλα στα μάτια του και στην ζωή του, όταν βλέπει τα πράγματα μέσα από τη φύση ή καλύτερα όταν είναι μέρος της φύσης.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top