Αντίφαση Ελλάδας για τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από την Ακρόπολη (Βίντεο)

Αντίφαση Ελλάδας για τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από την Ακρόπολη (Βίντεο)

Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Τζούμη, τα ΜΟΕ σχετικά με τις πτήσεις στο Αιγαίο παρουσιάζουν ασάφεια στην αναγνώριση των τουρκικών F-16 από τα ελληνικά ραντάρ. Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα εκφράζει ανησυχία για τα γαλλικά Rafale και τους ισραηλινούς πυραύλους Rampage.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης παρενέβη σημαντικά σχετικά με τη συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδος και Τουρκίας στην Άγκυρα. Οι παρεμβάσεις του έλαβαν χώρα στην εκπομπή “ΣΗΜΕΡΑ” στον SKAI.TV, με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.

“Ένα από τα θέματα που τέθηκε στα ΜΟΕ από του Τούρκους στην ελληνική πλευρά, είναι να μην αναγνωρίζονται ως εχθρικά τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στο Αιγαίο, και το πιο σημαντικό είναι να μην εγκλωβίζονται ( κλειδώνονται) στα ραντάρ των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων μας.

Αυτό το σημείο ξενίζει προφανέστατα, διότι οι Τούρκοι από το 1974 κει μετά, πετούν στο Αιγαίο χωρίς να καταθέτουν σχέδιο πτήσεως.

Οι Τούρκοι κάνουν παραβάσεις και στην συνέχεια εισέρχονται εντός των 10 μιλίων και κάνουν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Αυτό  ( σύμφωνα με τα ΜΟΕ) τι θα σημαίνει,  θα αναγνωρίζονται ως μη εχθρικά αεροσκάφη, θα αναγνωρίζονται ως συμμαχικά ως νατοϊκά ή ως φίλια ( ελληνικά αεροσκάφη);

Δεν γνωρίζω ακριβώς την συμφωνία που επιτεύχθηκε, αλλά όσα γράφτηκαν και αναφέρθηκαν δημιουργεί έναν προβληματισμό” ανέφερε ο ίδιος.

( Να μην πετάξουν τουρκικά μαχητικά πάνω από την Ακρόπολη και εμείς θα λέμε νατοϊκός σύμμαχος), ρώτησε ο δημοσιογράφος και ο κ,. Τζούμης απάντησε “ ακριβώς αυτό” , για τον προβληματισμό του Αντιστρατήγου.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. συνεχίζοντας ανέφερε: “ δεν ξέρω αν θα καταγράφονται πλέον οι τουρκικές παραβάσεις, και που αναφέρεται ότι τουρκικό μαχητικό εισήλθε στο Αιγαίο;

Αυτός είναι ο προβληματισμός μου. Αν έχουμε δεχθεί κάτι τέτοιο τότε θα έχουμε μια υποχώρηση ως χώρα.  

Οι Τούρκοι το 2000 είχαν κάνει πρόταση μιας ασφαλούς ζώνης , στην οποία ζητούσαν να αναγνωρίζονται ως εχθρικά τα τουρκικά αεροσκάφη μετά τον 25ο παράλληλο, κάτι που φυσικά τότε είχε απορρίψει η ελληνική πλευρά”, κατέληξε ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Προσπάθεια Τούρκων για άμεση διακοπή των στρατιωτικών ασκήσεων στα ελληνικά νησιά

Οι τουρκικοί διπλωμάτες συνεχίζουν να πιέζουν την Ελλάδα για την απόσυρση των ελληνικών δυνάμεων από τα νησιά, ενώ παράλληλα δημιουργούν ειδική δύναμη πεζοναυτών στο Αιγαίο, έτοιμη να επέμβει 24/7 με το δόγμα της ανύπαρκτης “Γαλάζιας Πατρίδας”. Οι προσπάθειες της Άγκυρας για διακοπή της ελληνικής στρατιωτικής δραστηριότητας στον αέρα και στα νησιά δεν γνωρίζουν σύνορα, καθώς επιδιώκει την ολοκληρωτική παύση αυτών και, ενδεχομένως στο μέλλον, την αποχώρηση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, προσπαθώντας να επιτύχει τους στόχους της σε διεθνές πλαίσιο.

Οι Τούρκοι επιδιώκουν άμεση παύση όλων των στρατιωτικών ασκήσεων σε εναέριο χώρο και νησιά της Ελλάδας, καθώς μέρος του σχεδίου τους για την απόσυρση όλων των ελληνικών δυνάμεων στο μέλλον. Στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνάντησης στην Άγκυρα, εκτιμάται ότι η Τουρκία έχει εγκαταστήσει πάνω από 1000 πυραύλους παράκτιας άμυνας BARBAROS στις μικρασιατικές ακτές, απειλώντας τα ελληνικά νησιά. Πληροφορίες δείχνουν ότι αυτοί οι πύραυλοι είναι σταθμευμένοι κατά μήκος της ακτογραμμής, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία λόγω της κινητικότητας των συστοιχιών. Η εχθρική στάση της Τουρκίας και η πιθανή σκέψη για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών θεωρούνται ανησυχητικές, καθώς μπορεί να αποτελέσουν απειλή για την ελευθερία και ασφάλεια της περιοχής.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top