Apache με Ισραηλινούς πιλότους αναφέρεται ότι προκάλεσαν τον θάνατο άλλων Ισραηλινών

Apache με Ισραηλινούς πιλότους αναφέρεται ότι προκάλεσαν τον θάνατο άλλων Ισραηλινών

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς, οι ισραηλινές δυνάμεις βρέθηκαν σε κατάσταση πανικού, με δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ να υποδηλώνουν το ενδεχόμενο τυχαίων θανάτων πολιτών από ελικόπτερα Apache. Το άρθρο της Yedioth Ahronoth, που παρουσιάζει βίντεο με βομβαρδισμούς στη Νεγκέβ κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Nova, μαζί με αναφορές που υποστηρίζουν πως οι πιλότοι δυσκολεύτηκαν να προσδιορίσουν στόχους, προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά. Αυτά ενισχύονται από μαρτυρίες άλλων πιλότων που αναδεικνύουν μια ρωγμή στο επίσημο αφήγημα του Ισραήλ και υποδηλώνουν πιθανή επίθεση κατά ισραηλινών πολιτών, πιθανώς θεωρούμενων ομήρων, κατά τη διάρκεια της επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου.

Οι πιλότοι που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατά της Χαμάς ανέφεραν την αντιμετώπιση δυσκολιών στο να ξεχωρίσουν μεταξύ “τρομοκρατών και πολιτών” κατά την άφιξή τους στην περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, από όπου είχαν εισβάλει μαχητές της Χαμάς. Επισημαίνουν την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση στο έδαφος, καθώς τα πολεμικά ελικόπτερα βρίσκονταν στον αέρα από τις 10:30 το πρωί, αλλά οι πιλότοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν έναν υπερβολικά μεγάλο αριθμό στόχων, ενώ έλειπε σχεδόν κάθε είδους πληροφορία που θα τους βοηθούσε στις κρίσιμες αποφάσεις. Οι πιλότοι αναφέρουν επίσης μία τηλεφωνική κλήση στο κόκπιτ από έναν στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων, ο οποίος παρείχε τοποθεσίες για τις επιθέσεις των ελικοπτέρων. Το γεγονός ότι οι πληροφορίες παρέχονταν μέσω τηλεφωνικής κλήσης και εφαρμογής WhatsApp προκάλεσε ανησυχίες και θεωρήθηκε ως ασυνήθιστο, αναδεικνύοντας την έλλειψη απαραίτητων πληροφοριών κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατά της Χαμάς, οι πιλότοι αναφέρουν ότι, ενώ ήταν στον αέρα, ενημερώθηκαν ότι υπήρχαν απαχθέντες ισραηλινοί πολίτες. Σε απάντηση σε ερώτηση σχετικά με το εάν πυροβόλησαν κάποιον που κατευθυνόταν προς τη Γάζα, ένας πιλότος δηλώνει ότι αντιμετωπίζουν ένα “σούπερ-περίπλοκο δίλημμα”. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, αποφασίζει ποιοι είναι οι στόχοι, επιλέγοντας αυτούς που εκτιμά πιθανότατα να μην είναι απαχθέντες, αλλά εκφράζει αβεβαιότητα, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να είναι “100% σίγουρος”.

Ένας από τους πιλότους, στην αναφορά του, αναφέρει ότι έχει καταλήξει στο να καταπιέσει τα πάντα κατά τη διάρκεια του πολέμου και ότι θα “ανοίξει το άλμπουμ των αποφάσεων” μετά από τον πόλεμο. Εκφράζει την ανάγκη να επικεντρωθεί πλήρως στην αποστολή του και υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αυτή η δήλωση αναδεικνύει την αποφασιστικότητα των πιλότων κατά τη διάρκεια του πολέμου και το βάρος της ευθύνης που φέρουν.

Η είδηση που προκύπτει από τις μαρτυρίες ισραηλινών πιλότων, αναφορικά με τη δυσκολία της αναγνώρισης στόχων και την έλλειψη πληροφόρησης κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς, χρησιμοποιείται για να επισημανθούν πιθανά σφάλματα στη διαχείριση της κατάστασης από την ισραηλινή ηγεσία. Ταυτόχρονα, υπάρχει η υπονοούμενη πιθανότητα “φιλικών πυρών,” καθώς οι πιλότοι αναγνωρίζουν την αβεβαιότητα στην ανάγνωση των στόχων τους, αναμένοντας να ερευνηθεί η πιθανή επίπτωση αυτής της κατάστασης στην ισραηλινή κυβέρνηση, ιδιαίτερα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Η στάση του Νετανιάχου και της κυβέρνησής του, που επιμένουν ότι οι ευθύνες για την αποτυχία του κρατικού μηχανισμού ασφαλείας και άμυνας θα αναλυθούν μετά τον πόλεμο, προκαλεί ανησυχίες και θυμίζει συγκάλυψη. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι κατά πόσο ο Νετανιάχου θα αναλάβει ευθύνη, ιδίως αν προκύψει ότι υπήρξαν “φιλικά πυρά.” Η αντίδραση στο Ισραήλ και παγκοσμίως αναμένεται να επηρεαστεί από την απάντησή του σε αυτό το ζήτημα.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top