Απειλή από ΗΠΑ και ΕΕ προς τους Έλληνες εφοπλιστές: «Σταματήστε τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου ή αντιμετωπίστε τις συνέπειες» - Πώς αντέδρασαν

Απειλή από ΗΠΑ και ΕΕ προς τους Έλληνες εφοπλιστές: «Σταματήστε τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου ή αντιμετωπίστε τις συνέπειες» – Πώς αντέδρασαν

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυναν τελεσίγραφο προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον να σταματήσει την υποστήριξή του προς ελληνικές εφοπλιστικές εταιρείες που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο. Είχαν προηγηθεί απειλές κυρώσεων προς Έλληνες εφοπλιστές από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, με τον Κ.Μητσοτάκη να ζητά εξαιρέσεις για συγκεκριμένους εφοπλιστές που έχουν στενές σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο, η αίτηση αυτή δεν έγινε αποδεκτή, και οι ΗΠΑ καθώς και η ΕΕ εξακολουθούν να επιβάλλουν κυρώσεις σε ελληνικές εταιρείες που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο. Η αντίδραση από την Ουάσιγκτον συνοδεύεται από ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), το οποίο κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι «χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν».

Σε αντίδραση στις απειλές κυρώσεων, τρεις μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες αρνήθηκαν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο. Οι εταιρείες Minerva Marine, Thenamaris και TMS Tankers αντιμετώπισαν την απειλή της black list, ωστόσο απέρριψαν ρωσικά αιτήματα και διακόπηκαν φορτώσεις, ενώ και άλλοι ελληνικοί ομίλοι, όπως Μαρινάκης και Αλαφούζος, αντιμετώπισαν απειλές από τις ΗΠΑ.

Η ανάλυση δεδομένων αποκαλύπτει ότι παρά τις κυρώσεις, οι ελληνικοί εφοπλιστές διατηρούν την κυριαρχία τους στις εξαγωγές ρωσικών καυσίμων, με ποσοστό άνω του 32% των μεταφορών από τη Ρωσία προς την ΕΕ. Οι εφοπλιστές πωλούν τα δεξαμενόπλοιά τους απευθείας στη Ρωσία, με συμφωνημένες ρήτρες επαναγοράς εάν καταργηθούν οι κυρώσεις.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top