Λόγω της συνεχούς καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων για αρκετά χρόνια, η 48μελής Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρία της Ιωάννας Κλάπα-Χριστοδουλέα και με την παρουσία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, αποφάσισε ομόφωνα την οριστική απόλυση μιας γυναίκας πρωτοδίκης.
Συγκεκριμένα, το ζήτημα της οριστικής απόλυσης της πρωτοδίκης λόγω ανεπάρκειας στην άσκηση των δικαστικών της καθηκόντων απασχόλησε την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, λόγω των επανειλημμένων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κινδύνευσαν να παραγραφούν αδικήματα
Η αρεοπαγίτης εισηγήτρια, Γεωργία Κατσίμαγκλη, ανέφερε ότι λόγω των καθυστερήσεων σε δικαστήρια όπου εξέδιδε δικαιοσύνη η πρωτοδίκη, είχαν υπάρξει γραπτές και τηλεφωνικές παραπονεμένες ενέργειες από δικηγόρους και πολίτες για τις μακρές καθυστερήσεις που αντιμετώπιζαν.
Επιπλέον, η κυρία Κατσίμαγκλη πρόσθεσε ότι όταν η εν λόγω πρωτοδίκη υπηρετούσε στον Πειραιά, της αφαίρεθηκαν 59 δικογραφίες λόγω υπερβολικών καθυστερήσεων, προκειμένου να ανατεθούν σε άλλους συναδέλφους της, καθώς υπήρχε κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων και της ζητήθηκε να τις επιστρέψει. Παρά ταύτα, οι δικογραφίες δεν παραδόθηκαν και εκδόθηκαν μηνυτήριες αναφορές για υπεξαίρεση εγγράφων.
Τελικά, αυτές οι δικογραφίες παραδόθηκαν από την πρώην πρωτοδίκη στον ανώτερό της, αλλά μία από αυτές δεν επανήλθε ποτέ. Ακόμα, η ίδια δεν απάντησε εάν την είχε χάσει ή όχι, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί αυτεπάγγελτη ανασύσταση της χαμένης δικογραφίας.
Παρόμοιο περιστατικό συνέβη και στο Ηράκλειο, όπου υπηρετούσε η πρωτοδίκη, καθώς της αφαιρέθηκαν 44 υποθέσεις και της ζητήθηκε να επιστρέψει 25 από αυτές που είχε στην κατοχή της. Ωστόσο, αυτές δεν επανεκδόθηκαν έως την ημέρα της συνεδρίασης της Πειθαρχικής Ολομέλειας.
Δεν παρέδιδε υποθέσεις
Τελικά, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ολομέλειας, η κυρία Κλάπα από τη θέση της ζήτησε από τον δικηγόρο της πρώην πρωτοδίκη να την πείσει να επιστρέψει τις 25 δικογραφίες που της είχαν αφαιρεθεί και δεν επιστράφηκαν.
Σύμφωνα με την εισηγήτρια αρεοπαγίτη, η πρωτοδίκης αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις προτάσεις των επιθεωρητών (που είχαν επισκεφθεί τα περισσότερα επανειλημμένα) και αγνόησε τις καθυστερήσεις που παρουσίαζε, προτείνοντας την οριστική απόλυσή της. Ακόμα και σήμερα, δεν έχει επιστραφεί μέρος των δικογραφιών, παρά την απόφαση του 2022.
Τι είπε στην απολογία της
Η Πρωτοδίκης ισχυρίστηκε ότι είχε χρεωθεί μεγάλο όγκο υποθέσεων, γεγονός που, σε συνδυασμό με την απειρία της και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε, ήταν κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων, ενώ στη συνέχεια της ακροαματικής διαδικασίας επικαλέστηκε και ψυχολογικά προβλήματα.
Μεταξύ της προέδρου του Αρείου Πάγου και της Πρωτοδίκου υπήρξε ο εξής διάλογος:
Κλάπα: «Όλοι όταν μπήκαμε στο δικαστικό σώμα είχαμε απειρία, όλοι αντιμετωπίσαμε δυσκολίες στα πρώτα χρόνια, αλλά ρωτούσαμε και προχωρούσαμε και ο όγκος των υποθέσεων που χρεωνόμαστε ήταν μεγαλύτερος απ’ ό,τι σήμερα.
Μας χρέωναν 300 υποθέσεις και παράδοση σε έναν μήνα και ανά 40 ημέρες ήμασταν υπόλογοι στους προϊσταμένους μας για την πορεία των υποθέσεων και τον αριθμό που παραδίδαμε. Όμως, εσείς αποφάσεις δεν βγάζατε. Οι πολίτες περίμεναν χρόνια για να δουν τις δημοσιεύσεις σας.»
Πρωτοδίκης: «Σεβόμουν τους πολίτες, γι’ αυτό δεν ελάμβανα αναρρωτικές άδειες, λόγω της ψυχικής μου κατάστασης. Τελικά πήγα σε ψυχολόγο και έχω ξεπεράσει το πρόβλημά μου. Βρίσκομαι υπόλογη στην ελληνική κοινωνία, αλλά ας έχω μια τελευταία ευκαιρία (σ.σ.: Να μην απολυθεί).»
Κλάπα: «Δεν καταλάβατε πόσα προβλήματα δημιουργήσατε. Έγιναν πολλές προσπάθειες από τα πειθαρχικά όργανα για εσάς, δεν συνήλθατε όμως ποτέ. Απόλυτη αδιαφορία και ανικανότητα.
Δεν ακούγατε τους προϊσταμένους σας που σας παρακαλούσαν να επιτρέψετε τις δικογραφίες και ταλαιπωρούσατε τους πολίτες. Δεν είχατε συναίσθηση της ευθύνης εδώ και 11 χρόνια. Δεν βλέπω να έχετε ξυπνήσει από τον λήθαργο, ενώ πληρωνόσαστε κανονικά, όπως όλοι μας, βλάπτοντας το κοινωνικό σύνολο.»