Αυξημένες ενεργειακές αποθέσεις στην ΑΟΖ της Γάζας: Τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!

Αυξημένες ενεργειακές αποθέσεις στην ΑΟΖ της Γάζας: Τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!

Ο πόλεμος στη Γάζα φαίνεται να αποκρύπτει σημαντικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα και των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι τα δικαιώματα έρευνας σε πλούσιους ενεργειακούς πόρους, όπως το φυσικό αέριο και ίσως το πετρέλαιο, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Γάζας, που ανήκουν επί του παρόντος στη βρετανική εταιρεία BP, θα λήξουν το 2024.

Δύο συγκεκριμένες περιοχές, το Gaza Marine και το Med Yavne, κρύβουν τεράστια κοιτάσματα ενέργειας. Το Gaza Marine, που βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός της ΑΟΖ της Γάζας, περιέχει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!

Από το 2025, η διαχείριση των δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης θα εξαρτηθεί από τον διακυβερνητικό φορέα που θα ελέγχει τη Γάζα, είτε αυτός είναι η Χαμάς είτε μια κυβέρνηση υπό τον έλεγχο του Ισραήλ. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον ελεγκτή να αποφασίσει τη χορήγηση δικαιωμάτων ερευνών και εξόρυξης στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, ωστόσο, αντιτίθενται σθεναρά στο ενδεχόμενο να γίνουν αυτές οι ενέργειες από την Χαμάς.

Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, φαίνεται αβέβαιο αν η κυβέρνηση του Νετανιάχου θα παραμείνει στην εξουσία, καθώς πάνω από το 75% των Ισραηλινών πολιτών πιστεύει ότι φέρει ευθύνη για την εξέλιξη των γεγονότων σε όλα τα επίπεδα.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top