Χάρης Δούκας: Με απουσία Κασιδιάρη η σημερινή ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου

Χάρης Δούκας: Με απουσία Κασιδιάρη η σημερινή ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου

Σήμερα Πέμπτη (28/12) στις 11:00 θα γίνει η ορκωμοσία του νέου δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Οι προτεραιότητές του για τον δήμο.

Χωρίς την παρουσία του νεοναζί εγκληματία Ηλία Κασιδιάρη θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης (28/12), στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, η ορκωμοσία του νέου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και των Συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων.

Σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Δούκα, διευκρινίζεται πως ο χώρος αυτός επιλέχθηκε για συγκεκριμένους λόγους. «Η επιλογή της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης αντικατοπτρίζει την προσήλωση της νέας δημοτικής Αρχής στην ανάδειξη των γειτονιών της πόλης και στην προοπτική ανανέωσης, ανάπτυξης και δημιουργίας ίσων ευκαιριών για όλους τους κατοίκους της» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Δεν θα ορκιστεί αύριο ο κ. Κασιδιάρης. Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία θα γίνει σε άλλο τόπο, άλλη στιγμή, η ορκωμοσία του για λόγους προφανώς ασφάλειας», σημείωσε μιλώντας στον Real FM την Τετάρτη ο νέος δήμαρχος Αθηναίων.

Άλλωστε, σε αντιφασιστική συγκέντρωση στις 10:30 έξω από την δημοτική Αγορά καλεί η ΚΕΕΡΦΑ, η οποία αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

“Το δημοτικό συμβούλιο, με Δήμαρχο τον Χάρη Δούκα, δεν μπορεί κανονικοποιήσει την παρουσία των φασιστών και της ακροδεξιάς με τον καταδικασμένο ναζί Κασιδιάρη και την ακροδεξιά Ε. Παπαδοπούλου, η οποία δρούσε με το προσωπείο των “επιτροπών αγανακτισμένων κατοίκων” στο πλευρό των χρυσαυγιτών.

Έχουμε κτίσει μια αντιφασιστική δημοκρατική αντιμετώπιση των φασιστών στο δημοτικό συμβούλιο με την πλήρη απομόνωση τους και απαιτούμε την συνέχιση της. Να μην επιτρέψουν στον Κασιδιάρη να κάνει σώου στην ορκωμοσία, με μετακίνηση από τις φυλακές. Άμεσα, χρειάζεται να τεθεί σε αργία και όχι να του επιτραπεί να σουλατσάρει ως “δημοτικός σύμβουλος” στη γειτονιά της Κυψέλης και στην 6η κοινότητα της Αθήνας, όπου οι χρυσαυγίτες οργάνωναν τα πογκρόμ και τις δολοφονικές επιθέσεις στον Άγιο Παντελεήμονα με τα μαχαιρώματα μεταναστών και αγωνιστών των κινημάτων, τους εμπρησμούς και τις βόμβες σε τζαμιά και τις καταστροφές μαγαζιών μεταναστών με τις πλάτες της ΕΛΑΣ. Οι ναζί έχουν θέση μόνο στη φυλακή, όχι στα δημοτικά συμβούλια”.

Οι πρώτες 100 ημέρες

Κατά την συνέντευξή του στον Real, ο Χάρης Δούκας αναφέρθηκε και στις τρεις βασικές κατευθύνσεις των πρώτων 100 ημερών της δημαρχίας του.

Η πρώτη είναι το κομμάτι της βιωσιμότητας, το πράσινο. Θέλω να αξιοποιήσω κάθε σπιθαμή γης, για να πρασινίσω την πόλη. Βεβαίως, θα δώσουμε τη μάχη για τον ελεύθερο χώρο. Δυστυχώς, η Αθήνα είναι μια τσιμεντούπολη και ο νέος, αστικός πολιτισμός μετριέται πλέον διαφορετικά, με το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο, και το ποσοστό ελεύθερου χώρου ανά κάτοικο. Δεύτερος βασικός πυλώνας είναι ένα νέο μοντέλο διοίκησης. Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ανέλαβαν αντιδήμαρχοι ή εντεταλμένοι σύμβουλοι με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Από τις πρώτες μου, επίσης, δράσεις θα είναι ένας νέος κώδικας δεοντολογίας για τους αιρετούς, για να μπορούμε να έχουμε κανόνες και διαδικασίες και να είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι θα υποβαλλόμαστε σε ελέγχους και σε αξιολόγηση. Τρίτος πυλώνας είναι μια νέα σχέση με τον πολίτη, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο. Είχαμε πολύ χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές. Η αυτοδιοίκηση, όμως, πρέπει να έχει στόχο την επαφή με τον πολίτη στο μέγιστο βαθμό. Θέλω όλοι μαζί να παλεύουμε για τα μικρά που είναι όμως πολύ μεγάλα, που είναι η καθημερινότητα”.

Για τον Μεγάλο Περίπατο και τη Βασιλίσσης Όλγας

“Την Πανεπιστημίου θα αφήσουμε στην ησυχία της. Έχω ζητήσει από τον εργολάβο να τελειώσουν επιτέλους τα έργα, κοντά στην Ομόνοια, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και να μπορέσουμε επιτέλους να απελευθερώσουμε χώρο και να αποσυμπιεσθεί η περιοχή εκεί και οι εργαζόμενοι στα μαγαζιά και συνολικά η Αθήνα, γιατί είναι ένας πολύ κομβικός δρόμος.

Για την Βασιλίσσης Όλγας, να θυμίσω ότι έκλεισε η Όλγας από μια απόφαση της δημοτικής αρχής, της αντίστοιχης επιτροπής ποιότητας, την οποία σεβάστηκε η κυβέρνηση και έκλεισε την Όλγας. Θα υπάρξει, λοιπόν, και δική μου απόφαση, η Όλγας να ανοίξει. Και ελπίζω, όπως σεβάστηκε την προηγούμενη απόφαση, να σεβαστεί και τη δική μου απόφαση η κυβέρνηση.

Ρώτησα και τον εργολάβο της Βασ. Όλγας, εάν έχουν βρεθεί τελικά αρχαία στον δρόμο που αυτή τη στιγμή είναι όλος σκαμμένος και με ενημέρωσε ότι δεν έχει γίνει η αποκάλυψη αρχαίων στον δρόμο, προχωράει κανονικά η εργολαβία. Συνεπώς, μόλις αναλάβω τα καθήκοντα μου, η πρώτη μου απόφαση θα είναι να μου παραδοθεί η Όλγας για να την ανοίξω».

Για τα σχολεία:  “Στα περισσότερα σχολεία τα προβλήματα στις κτιριακές δομές είναι μεγάλα. Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις. Το θέμα είναι από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα μου. Επισκέφθηκα πολλά σχολεία, στην Αχαρνών,  στην Αγίου Μελετίου όπου είναι το χαρακτηριστικότερο  παράδειγμα καθώς βρίσκεται εκεί ένα παλιό κτίριο. Πήγαν προσωρινά εκεί πριν πολλά  χρόνια εκατοντάδες παιδιά και μένουν ακόμα εκεί. Προβλήματα έχει και το Καλλιτεχνικό Σχολείο. Θέλω πάρα πολύ να προχωρήσουμε γρήγορα σε βελτιώσεις. Σε άλλο σχολείο είχαν αποκαλυφθεί τα θεμέλια και ευτυχώς κινηθήκαμε γρήγορα ακόμα και τώρα που δεν έχουμε αναλάβει και είμαστε σε περίοδο μετάβασης και πήγαν τα συνεργεία. Είναι πολύ παλιά κτίρια. Χρειαζόμαστε πολύ μεγάλη βοήθεια και από τα αρμόδια υπουργεία και το Υπουργείο Παιδείας διότι χρειάζεται να κατασκευαστούν και νέα κτίρια. Θέλουμε και ανοιχτά σχολεία τα Σαββατοκύριακα με δραστηριότητες για τα παιδιά και θα προσπαθήσουμε γι΄ αυτό».

Για την Ανάπλαση Α.Ε.

«Υπάρχει αποκλεισμός όλων των δημοτικών συμβούλων από το διοικητικό συμβούλιο και εγώ δεν θα είμαι πια πρόεδρος . Δεν τιμά κανέναν αυτός ο αποκλεισμός, είναι μια οπισθοδρόμηση συνολική για την αυτοδιοίκηση. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε με αυτονομία και ανεξαρτησία. Γι’ αυτό έδωσα μία μάχη, θα συνεχίσω να τη δίνω, δεν καταθέτω τα όπλα, θα προσπαθήσω να βρω κάθε νομική διέξοδο για να σταματήσει ο αποκλεισμός . Για τον οικονομικό έλεγχο, ήθελα να πω ότι είναι μία ΑΕ, και ήταν αυτονόητο ότι όταν θα παραλάμβανα μία ΑΕ θα έπρεπε να ελεγχθεί διαχειριστικά και οικονομικά. Θέλουμε λογοδοσία και διαφάνεια παντού. Υπάρχει κάποιος που φοβάται τον έλεγχο σε μία ΑΕ;

Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι θα είμαι Δήμαρχος όλων των Αθηναίων και ότι επιδιώκω τη συνεργασία με τη προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη, με όλες τις δημοτικές παρατάξεις και βεβαίως με την Πολιτεία αλλά όχι με όρους υποταγής. Είμαστε ισότιμοι συνομιλητές και μας ενώνει ότι αγαπάμε όλοι μας την Αθήνα, συνεπώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών. Όμως, οφείλω να πω ότι σε όλη αυτή την περίοδο της δικιάς μου μετάβασης υπάρχουν μια σειρά από αποφάσεις που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, ναρκοθετούν την πορεία μου».

Scroll to Top