Τα νοικοκυριά στην Ευρώπη συνεχίζουν να διατηρούν τις εξοικονομήσεις τους σε ασφαλή επίπεδα σε σύγκριση με τους καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Καθώς η αμερικανική οικονομία συνεχίζει την ανάπτυξή της, η Ευρώπη κινείται προς μια διαφορετική πορεία: μια επιμήκυνση της οικονομικής επιβράδυνσης που οφείλεται στα υψηλά επιτόκια και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία από τη Ρωσία. Αυτά τα στοιχεία προέρχονται από τη Liz Alderman του New York Times.
Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε κατά 0,1% το καλοκαίρι αυτό, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, καθώς τα επιτόκια ρεκόρ που επικεντρώνονται στην καταπολέμηση της πληθωριστικής πίεσης αποβάρυναν την οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία και τη Γαλλία, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής, όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.
Αυτός ο αργος ρυθμός ανάπτυξης βρίσκεται σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η οικονομία έχει ανακάμψει παρά την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προκειμένου να καταπολεμήσει την υψηλή πληθωριστική πίεση. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 1,2% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο – με ετήσιο ρυθμό 4,9% – κυρίως λόγω της μεγάλης καταναλωτικής δαπάνης και της επιβράδυνσης του πληθωρισμού, που αυξάνει την αγοραστική δύναμη.
Η ύφεση αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι φορείς στη χάραξη πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίοι πέρασαν την προηγούμενη εβδομάδα σε παύση της εκστρατείας τους για αύξηση των επιτοκίων λόγω των ενδείξεων ότι η οικονομία της περιοχής έχει αποδυναμωθεί. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,9% τον Οκτώβριο, μια άλλη ένδειξη της επίδρασης των υψηλών επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.
Η παραγωγή στις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ μειώθηκε κατά 0,1% από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, αντιστρέφοντας μια ελαφρά αύξηση της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο και επιμηκύνοντας σχεδόν ένα έτος την οικονομική αδράνεια. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, η οικονομική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο ανήλθε μόλις στο 0,1%.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια παράλληλα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της έκρηξης των τιμών ενέργειας και τροφίμων που οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία μεταξύ της Ρωσίας. Στη διαδικασία, η Κριστίν Λαγκάρντ, η πρόεδρος της ΕΚΤ, έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να ισορροπήσει την επιβράδυνση της οικονομίας αρκετά ώστε να αποφευχθούν οι αυξήσεις των τιμών που είχαν οδηγήσει τους καταναλωτές να μειώσουν τις δαπάνες τους και είχαν επιβαρύνει πολλές επιχειρήσεις με ανεκτίμητο κόστος, και να αποφευχθεί η ύφεση στην ευρωζώνη.
Αλλά η ενεργειακή κρίση έχει πλήξει την Ευρώπη πολύ περισσότερο από τις ΗΠΑ, διότι οι δεύτερες δεν εξαρτώνται από το ρωσικό αέριο και είναι παραγωγοί πετρελαίου», δήλωσε ο Μπερτ Κόλιν, ανώτερος οικονομολόγος της ευρωζώνης στην Τράπεζα ING. «Αυτό έχει επιβαρύνει τη δραστηριότητα της ευρωζώνης από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς και την κράτησε σε ανεπτυγμένη κατάσταση».
Οι τιμές στα ευρωπαϊκά βενζινάδικα και τα σούπερ μάρκετ έχουν μειωθεί σε σύγκριση με τις υψηλές αυξήσεις που παρατηρήθηκαν πριν από ένα χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, τα νοικοκυριά στην Ευρώπη συνεχίζουν να διατηρούν τις εξοικονομήσεις τους σε ασφαλή επίπεδα σε σύγκριση με τους αμερικανικούς καταναλωτές.
Αυτή η οικονομική επιβράδυνση επηρεάζει επίσης την παγκόσμια οικονομία, όμως η Ευρώπη αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. Ειδικά στον τομέα των εξαγωγών προς την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, παρατηρείται ύφεση. Χώρες όπως η Γερμανία, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές αγαθών, έχουν πληγεί σοβαρά.
Η συνεχιζόμενη οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα, μαζί με την επίδραση των υψηλών επιτοκίων στην οικονομία, αναμένεται να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα των επόμενων τριμήνων. Οι υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, επηρεάζοντας τις δαπάνες των καταναλωτών.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναστέλλει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο αγώνας κατά του υπερπληθωρισμού αρχίζει να αποφέρει αποτελέσματα. Ωστόσο, ο πληθωρισμός στην Ευρώπη παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα, ειδικά όσον αφορά τα τρόφιμα και την ενέργεια, κρατώντας τους καταναλωτές επιφυλακτικούς ως προς τις δαπάνες τους.
Παράλληλα, η Γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο λόγω της ενεργειακής κρίσης που οδήγησε σε αυξημένες τιμές της ενέργειας. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας επηρέασαν τις καταναλωτικές δαπάνες και τη βιομηχανική δραστηριότητα στη Γερμανία.
Η επίδοση της Ευρωζώνης επηρεάστηκε και από τη μείωση των εξαγωγών από την Ιρλανδία, μια σημαντική χώρα εξαγωγών φαρμάκων. Οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων μειώθηκαν από το τέλος της πανδημίας, επηρεάζοντας την ανάπτυξη στην Ιρλανδία.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρώπη βρίσκεται “σε ένα σημείο καμπής”. Αν και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν δουλειά και οι μισθοί αυξάνονται για να αντισταθούν στον πληθωρισμό, οι υψηλές τιμές τροφίμων και ενέργειας αποτελούν ακόμη απειλή για την οικονομική ανάπτυξη.