Σε άλλο πλανήτη που διαφέρει αισθητά από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται σε αντίφαση με το γενικό σκηνικό. Ενώ οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αυξάνουν τις αποταμιεύσεις τους, στην Ελλάδα παρατηρείται μείωση του ποσοστού αποταμίευσης. Τα νοικοκυριά στη χώρα αντιμετωπίζουν αρνητικό ποσοστό στις αποταμιεύσεις τους, φαίνεται ότι “τρώνε από τα έτοιμα” για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.
Σύμφωνα με δεδομένα της Eurostat από το 2022, οι πολίτες σε επίπεδο ΕΕ αποταμίευσαν κατά μέσο όρο το 12,7% του εισοδήματός τους. Σημαντικά υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, ενώ 12 άλλες χώρες είχαν χαμηλότερη αλλά υπαρκτή αποταμίευση, κάτω του 10,0%.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα ξεχωρίζει με αρνητικό ποσοστό -4% στις αποταμιεύσεις. Ενώ άλλες χώρες αυξάνουν την οικονομική τους ασφάλεια μέσω της αποταμίευσης, οι νοικοκυριά στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν προκλήσεις που τους εμποδίζουν να αποκτήσουν οικονομικό περιθώριο.
Αυτή η αντίφαση στις οικονομικές συνήθειες ανάμεσα στην Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη υπογραμμίζει τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Ενώ η ΕΕ συνολικά καταγράφει θετικά αποτελέσματα στον τομέα της οικονομίας, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις που δυσκολεύουν τους πολίτες της.
Οι λόγοι πίσω από αυτήν την αρνητική τάση στις αποταμιεύσεις της Ελλάδας προς την ΕΕ μπορεί να είναι πολλαπλοί, αλλά αναδεικνύεται η ανάγκη για περαιτέρω μελέτη και δράση ώστε να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση και η οικονομική συγκυρία στη χώρα.