Ενεργοποίηση Τετραήμερης Κατάπαυσης Ισραήλ - Χαμάς από 23/11 - Απελευθέρωση 50 Ομήρων, Ξεκινώντας με Ξένους - Ενδεχόμενο Σενάριο Εμπλοκής

Ενεργοποίηση Τετραήμερης Κατάπαυσης Ισραήλ – Χαμάς από 23/11 – Απελευθέρωση 50 Ομήρων, Ξεκινώντας με Ξένους – Ενδεχόμενο Σενάριο Εμπλοκής

Εναρκτήρια για την έναρξη 4 ημερών εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων ωρών, σύμφωνα με πληροφορίες. Η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων από το Ισραήλ και την αντάλλαγμα με 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους, ενώ προβλέπεται η άμεση διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα από το Κατάρ, το οποίο διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, με τη συνδρομή των ΗΠΑ και της Αιγύπτου. Η 4ήμερη εκεχειρία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από αύριο, αν και υπάρχει επίσης η πιθανότητα να εμπλοκεί το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.

Παρά τις ελπίδες για αποκλιμάκωση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu υποστήριξε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μετά την 4ήμερη εκεχειρία, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασής της εάν η Χαμάς δεν απελευθερώσει και άλλους ομήρους.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιδρομές εντός της Γάζας, ανακοινώνοντας ακόμα και προειδοποιήσεις για εισβολή στο Ινδονησιακό νοσοκομείο. Το Κατάρ ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και άλλους περιφερειακούς εταίρους για τη συμφωνία, εκφράζοντας ελπίδες για αποκλιμάκωση της έντασης με τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης εκεχειρίας.

Ισραήλ και Χαμάς έχουν συμφωνήσει σε μια 4ημερη κατάπαυση πυρός με συνοδευτική απελευθέρωση 50 ομήρων, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, και 150 Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές. Ανάμεσα στους παλαιστίνιους κρατούμενους υπάρχουν και γυναίκες και παιδιά, κυρίως κατηγορούμενα για εκτόξευση πετρών. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την άμεση διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιπλέον απελευθέρωση 10 ομήρων θα παρατείνει την κατάπαυση πυρός κατά μια ημέρα. Η έναρξη της απελευθέρωσης αναμένεται σήμερα με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Eli Cohen να εκτιμά ότι οι πρώτοι ομήροι θα παραδοθούν αύριο.

Οι 50 ομήροι που απελευθερώνει η Χαμάς κυρίως είναι ξένοι υπήκοοι, όπως δήλωσε μέλος της Χαμάς. Παράλληλα, δημοσίευμα αναφέρει ότι η εκεχειρία μπορεί να παραταθεί έως 10 ημέρες, μετά τις οποίες αναμένεται να συνεχιστούν οι συγκρούσεις στη Γάζα.

Παράλληλα, υπάρχουν αμφιβολίες για την εγκρισία της συμφωνίας από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ. Ο ισραηλινός οργανισμός Ένωση Θυμάτων Τρομοκρατίας Almagor έχει ανακοινώσει ότι θα καταθέσει αίτηση κατά της συμφωνίας, απαιτώντας πληροφορίες για τους απελευθερωμένους και τις δεσμεύσεις του Ισραήλ.

Μετά από μια διαρκή και εντατική συνεδρίαση, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τη συμφωνία με την Χαμάς. Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στην επιστροφή όλων των ομήρων στα σπίτια τους και επιβεβαίωσε την έγκριση της προτεινόμενης συμφωνίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κατάπαυση πυρός θα τεθεί σε ισχύ από αύριο και η απελευθέρωση των ομήρων θα πραγματοποιηθεί σε ομάδες των 12-13 ατόμων σε διάφορα σημεία της Γάζας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel, υπάρχει πιθανότητα να απελευθερωθούν και άλλοι 30 ομήροι, πέραν των 50 που προβλέπει η συμφωνία, με την κατάπαυση πυρός να παρατείνεται κατά τρεις ημέρες. Εκτιμάται ότι η Χαμάς κρατά περίπου 200 ομήρους, συμπεριλαμβανομένων εφήβων, παιδιών και ηλικιωμένων.

Αυτή είναι η πρώτη εκεχειρία από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα είναι εξαιρετικά σοβαρή, με μόνο 10 από τα 36 νοσοκομεία να λειτουργούν, ενώ έχουν σκοτωθεί πάνω από 14,000 Παλαιστίνιοι και εκτοπιστεί το δύο τρίτα του πληθυσμού.

Παρά την έγκριση της συμφωνίας, ο Netanyahu υποστήριξε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την επίτευξη όλων των στόχων τους και διαβεβαίωσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα επιστρέψει σε κανονικές στρατιωτικές επιχειρήσεις μετά το τέλος της εκεχειρίας.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποδοχή της συμφωνίας με τη Χαμάς, παρά την ανησυχία ότι η οργάνωση μπορεί να επιχειρήσει να ανασυνταχθεί κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης πυρός. Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, Jonathan Cornicus, εξέφρασε την ανησυχία του για την επανοργάνωση της Χαμάς αλλά επιβεβαίωσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα σεβαστεί και θα τηρήσει την κατάπαυση πυρός.

Η Χαμάς, από τη μεριά της, ανακοίνωσε ότι, παρά την επίτευξη της συμφωνίας, οι μαχητές της θα συνεχίσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση του παλαιστινιακού λαού μέχρι το τέλος και την επίτευξη της τελικής νίκης κατά της ισραηλινής κατοχής.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Joe Biden, εξέφρασε ικανοποίηση για την συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς, συγχαίροντας το Κατάρ και την Αίγυπτο για την συνδρομή τους. Δήλωσε ότι η συμφωνία αναμένεται να φέρει πίσω στην πατρίδα αμερικανούς ομήρους και υποσχέθηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες για την απελευθέρωση όλων.

Στο πεδίο της μάχης, παρά την κατάπαυση πυρός, ο ισραηλινός στρατός ζητά την άμεση εκκένωση του Ινδονησιακού νοσοκομείου στη Γάζα, καθώς υποστηρίζει ότι μαχητές της Χαμάς δρουν μέσα από αυτό. Επίσης, αναφέρθηκε ότι οι Ισραηλινοί έχουν εξουδετερώσει περίπου 400 νάρκες που ανήκαν στα τούνελ της Χαμάς.

Τέλος, χίλια τουρκικά σκάφη σχεδιάζουν να συγκεντρωθούν στο Bodrum της Τουρκίας με στόχο να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό προς τη Γάζα, εν μέσω πολέμου. Οι διοργανωτές της ενέργειας ανακοίνωσαν ότι θα μεταφέρουν χιλιάδες ανθρώπους από πολλές χώρες, στο πλαίσιο προσπάθειας να διαταράξουν το θαλάσσιο εμπόριο του Ισραήλ.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top