Εντείνονται οι Οικονομικές Ανησυχίες στην Ευρωζώνη - Ποια Δεδομένα Υποδεικνύουν Οικονομική Υποχώρηση

Εντείνονται οι Οικονομικές Ανησυχίες στην Ευρωζώνη – Ποια Δεδομένα Υποδεικνύουν Οικονομική Υποχώρηση

404805608

Οι Δύο Μεγαλύτερες Οικονομίες Εμφανίζουν «Αδυναμία»

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, Γερμανία και Γαλλία, αντιμετωπίζουν σημαντική αδυναμία, σύμφωνα με τον Σίρους ντε λα Ρούμπια. Τα στοιχεία του γερμανικού δείκτη PMI του Νοεμβρίου δείχνουν μια μικρή ανάκαμψη, αν και η Γαλλία παραμένει κατώτερη. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάπτυξη ενδέχεται να επανέλθει στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης μετά από την πιθανή ύφεση του 2023.

Η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας μειώθηκε τον Νοέμβριο, υποδηλώνοντας τη δυνατότητα επαναφοράς της ανάπτυξης. Η μείωση της δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα ήταν λιγότερο έντονη από τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι παραγγελίες αναμένεται να μειωθούν με μετριοπαθές τρόπο. Οι βελτιωμένες συνθήκες στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες αντικατοπτρίζουν εν μέρει αυτήν την ελαφρά ανάκαμψη.

404804550

Παρά την επικρατούσα ύφεση, παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού της. Ο Σίρους ντε λα Ρούμπια εκφράζει την πεποίθηση ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι πιθανή και θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μέχρι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Η εκτίμηση του Bloomberg

«Η άποψή μας είναι ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα παραμείνει στάσιμο το 4ο τρίμηνο του 2023. Ωστόσο, τα οικονομικά μοντέλα επισημαίνουν τον κίνδυνο νέας συρρίκνωσης της παραγωγής και οι κίνδυνοι για την πρόβλεψή μας είναι μειωμένοι». Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ αναμένουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% και το Διοικητικό Συμβούλιο φαίνεται να βρίσκεται μπροστά σε μια οικονομία που εξασθενεί ταχύτερα από ό,τι ανέμενε. Παρ’ όλα αυτά, αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει στάση αναμονής μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, οπότε και θα πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια», σχολίασε ο οικονομολόγος Ντέιβιντ Πάουελ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας αυξήθηκε έως και 3 μονάδες βάσης μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων φτάνοντας έως το 2,59%. Τα γαλλικά ομόλογα παρουσίασαν μικρή μεταβολή. Το ευρώ διαπραγματευόταν 0,3% υψηλότερα στα 1,0921 δολάρια εν μέσω ευρείας αδυναμίας του δολαρίου, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών.

«Η θετική έκπληξη του PMI από τη Γερμανία θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιστάθμιση μέρους της αρνητικής έκπληξης από τον γαλλικό PMI», δήλωσε ο Βαλεντίν Μαρινόφ, επικεφαλής της νομισματικής στρατηγικής της G-10 στην Credit Agricole. Ενώ ο αντίκτυπος στο ευρώ μπορεί να είναι μικρός σήμερα, τα στοιχεία «θα μπορούσαν ακόμη να ανοίξουν το δρόμο για κάποια σταθεροποίηση, ειδικά αν αύριο το γερμανικό Ifo επιβεβαιώσει ότι τα χειρότερα της οικονομικής ύφεσης είναι πίσω μας».

Οι δείκτες PMI παρακολουθούνται στενά από τις αγορές, καθώς συνήθως αποκαλύπτουν τάσεις και σημεία καμπής σε μια οικονομία. Με την πέμπτη διαδοχική μηνιαία συρρίκνωση, τα στοιχεία της Πέμπτης υποδηλώνουν ότι η ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί στη Γερμανία. Η Μπούντεσμπανκ ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η παραγωγή θα αρχίσει να επεκτείνεται μόνο το επόμενο έτος, καθώς τα εισοδήματα των νοικοκυριών θα ανακάμπτουν και η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί στον σημαντικό βιομηχανικό τομέα της χώρας.

Η γαλλική δραστηριότητα παρέμεινε σε σταθερά πτωτική πορεία αυτόν τον μήνα. Ο δείκτης PMI της S&P Global είχε μικρή μεταβολή στο 44,5.

«Η γαλλική οικονομία βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο σε αδιέξοδο», σύμφωνα με τον Νόρμαν Λίμπκε οικονομολόγο της Hamburg Commercial Bank. «Φαίνεται ότι η γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα έπαιξε σημαντικό ρόλο εν προκειμένω, καθώς αυτό αναφέρθηκε από ορισμένες εταιρείες ως λόγος για την έλλειψη νέων παραγγελιών».

Η μεταποίηση και οι υπηρεσίες στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης υπέφεραν εξίσου από την αδύναμη ζήτηση. Είναι ενδεικτικό ότι η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα υποχώρησε για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια.

Ο πληθωρισμός παραμένει «αγκάθι» και για τη Γαλλία και για τη Γερμανία, με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών να αποδίδουν στην αύξηση των μισθών την άνοδο των τιμών των εισροών, ενώ τα κόστη παραγωγής εξακολουθούν να αυξάνονται.

«Οι προοπτικές υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός είναι απίθανο να μειωθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο ντε λα Ρούμπια.

Την ίδια ώρα, όπως προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης απειλεί να ενισχύσει τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα τους οποίους δημιουργούν τα υψηλότερα επιτόκια.

Δεδομένων των επιπτώσεων του κύκλου νομισματικής σύσφιγξης της ΕΚΤ, αναμένεται να συνεχιστεί η πίεση στα εισοδήματα των νοικοκυριών, τα εταιρικά έσοδα και τα δημοσιονομικά, όπως προειδοποίησε η κεντρική τράπεζα στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Review).

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top