Επανέναρξη Κλιμάκωσης στη Γάζα: Νέοι Βομβαρδισμοί από τον Στρατό του Ισραήλ

Επανέναρξη Κλιμάκωσης στη Γάζα: Νέοι Βομβαρδισμοί από τον Στρατό του Ισραήλ

Σε νέα στρατιωτική επιχείρηση προχώρησε το Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της ανακωχής με τη Χαμάς στις 24 Νοεμβρίου. Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν την επανέναρξη επιχειρήσεών τους εναντίον της Χαμάς, κατηγορώντας την για παραβίαση της εκεχειρίας με εκτοξεύσεις ρουκετών. Οι σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ακούστηκαν εκ νέου σε περιοχές του Ισραήλ, ενώ η Χαμάς δεν έχει αναλάβει ακόμη ευθύνη για τις επιθέσεις.

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία και το πυροβολικό χτύπησαν στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της ανακωχής, προκαλώντας πληγματικές ζημιές. Οι αντιφρονούντες αριθμούν τουλάχιστον έξι νεκρούς, ενώ δύο παιδιά χάθηκαν από αεροπορική επίθεση στη Γάζα. Κάτοικοι αναζητούν καταφύγιο, ενώ πυκνοί καπνοί από τους βομβαρδισμούς αναδύονται πάνω από τον πυκνοκατοικημένο καταυλισμό Τζαμπάλια στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τις επιθέσεις κατά της Χαμάς και δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να επιτύχει τους στόχους του στον πόλεμο. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η επανέναρξη των επιχειρήσεων αποτελεί δέσμευση για την προστασία της χώρας και την επίτευξη των στόχων τους.

Screenshot 2023 12 01 at 11 47 02 glomex Player

«Δύσκολη η τήρηση της συμφωνίας»

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, το Κατάρ και η Αίγυπτος επέδειξαν ενεργό ενδιαφέρον για την παράταση της εκεχειρίας που ακολούθησε την ανταλλαγή οκτώ επιπλέον Ισραηλινών ομήρων με 30 Παλαιστίνιους κρατούμενους. Το Ισραήλ είχε θέσει ως όρο την απελευθέρωση τουλάχιστον 10 ομήρων καθημερινά για να συνεχίσει την αναστολή των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στη Γάζα.

Η διάρκεια της εκεχειρίας ήταν εφτά ημέρες, κατά τις οποίες απελευθερώθηκαν συνολικά 105 Ισραηλινοί ομήροι και 240 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Οι προσπάθειες του Κατάρ και της Αιγύπτου αντικατοπτρίζουν τη σημασία των διπλωματικών προσπαθειών για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.

Ένας από τους κύριους διαπραγματευτές του Κατάρ, Αμπντουλά αλ Σουλάιτι, παραδέχθηκε ότι η επίτευξη συμφωνίας ήταν προκλητική, ενώ επισήμανε ότι η τήρηση της συμφωνίας αποτελεί εξίσου προκλητική πρόκληση. Η διατήρηση της ειρηνικής κατάστασης αποτελεί προτεραιότητα, καθώς η περιοχή πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να εξασφαλίσει τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Πολύ λιγότερη η ανθρωπιστική βοήθεια από αυτή που χρειάζεται

Η εκεχειρία που επεκτάθηκε στη Γάζα έφερε ανακούφιση για τους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα που είχαν υποστεί πλήρη πολιορκία από το Ισραήλ. Μετά την άρση του αποκλεισμού, επιτράπηκε η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ 56 φορτηγά και επιπλέον καύσιμα φτάσανε στη Γάζα την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας και της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου. Ωστόσο, οργανισμοί αρωγής επισημαίνουν ότι η παρεχόμενη βοήθεια είναι ανεπαρκής σε σχέση με τις επείγουσες ανάγκες του πληθυσμού.

Σε έκτακτη συνεδρίαση στο Αμάν, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, έκανε έκκληση προς τα στελέχη του ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμούς να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να διευκολύνει την είσοδο περισσότερης βοήθειας στη Γάζα. Η παρέμβαση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της διεθνούς κοινότητας στην εξασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας και την επίλυση των αναγκών του πληθυσμού στη συγκεκριμένη περιοχή.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top