Επιστολή από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τον Φιντάν: Συμμετοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τώρα ή αντιμετώπιση κυρώσεων

Επιστολή από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τον Φιντάν: Συμμετοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τώρα ή αντιμετώπιση κυρώσεων

Οι ΗΠΑ ενισχύουν την πίεση εναντίον του Ερντογάν, καθώς επικρίνουν την εχθρική εξωτερική πολιτική του. Η υποστήριξή του προς τη Χαμάς κατά του Ισραήλ και η άρνηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ερμηνεύονται ως εξυπηρέτηση των ρωσικών συμφερόντων. Η συνεδρίαση του Τουρκικού ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες αναμένεται να είναι δύσκολη, με την Τουρκία να χαρακτηρίζεται “ξένο σώμα” για το ΝΑΤΟ. Τα Ηνωμένα Έθνη επικρίνουν τις κυβερνοεπιθέσεις και τον ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας, ενώ προειδοποιούν για τη χρήση μεταναστών ως πίεση κατά της Φινλανδίας.

Στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ επαινεί την αντίσταση του Κιέβου και υπογραμμίζει την αδυναμία της Ρωσίας. Η Ουκρανία λαμβάνει στήριξη από το ΝΑΤΟ, και αναμένεται η συμμετοχή της στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας. Στα Δυτικά Βαλκάνια, σχεδιάζεται μόνιμη αύξηση στρατευμάτων για τη διατήρηση της ειρήνης.

Η Κίνα αντιμετωπίζεται ως πρόκληση, αλλά ο διάλογος θεωρείται σημαντικός. Οι ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχία για τη στάση της Τουρκίας προς Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία. Ζητούν από την Τουρκία να σταματήσει την υποστήριξη προς το Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την άμεση ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και απευθύνουν τελεσίγραφα προς την Τουρκία για την υποστήριξή της προς τη Σουηδία και τη στάση της έναντι Αζερμπαϊτζάν.

Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι στρατηγικά στοχεύουν στην απομόνωση του Ερντογάν λόγω των πολιτικών του επιλογών και της εχθρικής του στάσης. Πιέζουν για τη συμμόρφωση της Τουρκίας, απειλώντας με νέες κυρώσεις που μπορεί να επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η εξέλιξη της κατάστασης αναμένεται να επηρεάσει τις διεθνείς σχέσεις και τη γεωπολιτική σκηνή.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top