Έρευνα της Metron Analysis: Ποιο είναι το κύριο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες και η αξιολόγηση των πολιτικών ηγετών (Βίντεο)

Έρευνα της Metron Analysis: Ποιο είναι το κύριο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες και η αξιολόγηση των πολιτικών ηγετών (Βίντεο)

Μια νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega αποκαλύπτει ότι η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών έχει εξελιχθεί σε πολιτική πληγή για την κυβέρνηση. Η έρευνα υποδεικνύει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εκλογικές απώλειες, εν μέρει λόγω πρόσφατων γεγονότων όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και προβλήματα στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει απώλειες σχεδόν δύο μονάδων μετά τη διάσπαση και την αποχώρηση μελών, ενώ το ΠΑΣΟΚ ενισχύεται. Οι απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται, με το κόμμα να χάνει επιπλέον 1,8% στην πρόθεση ψήφου και να φθάνει το 10,2%. Το ΠΑΣΟΚ αυξάνει την υποστήριξή του στο 12,2%, καταγράφοντας ως δεύτερη δύναμη δημοσκοπικά, ενώ η Νέα Δημοκρατία φτάνει το 30,5%.

Μόνο το 20% εκφράζει θετική γνώμη για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, με απώλειες 4 μονάδων από τον προηγούμενο Οκτώβριο, ενώ οι αρνητικές γνώμες αυξάνονται στο 65%. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, προς τους οποίους θα επιβληθεί τεκμήριο, είναι η ομάδα με τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια, με 77% αρνητικές γνώμες, ενώ οι αγρότες ακολουθούν με 74%.

Η ακρίβεια παραμένει πρώτο πρόβλημα

Παρά τις πολιτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη μείωση των τιμών σε χίλια και πλέον προϊόντα, η ακρίβεια παραμένει το κυρίαρχο πρόβλημα για τους πολίτες, καθώς αντιμετωπίζουν συνεχείς αυξήσεις στις τιμές. Τα ποσοστά αυξήθηκαν κατά 6 μονάδες από τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας το 44%.

Οι αστοχίες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η εγκληματικότητα, ο πληθωρισμός και η διαφθορά αποτελούν τους τομείς με τις χειρότερες επιδόσεις. Ωστόσο, ο τουρισμός, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, η άμυνα και η εξωτερική πολιτική παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα απόδοσης.

Η αίσθηση των πολιτών για την πορεία της χώρας βελτιώνεται, καθώς μειώνονται οι αρνητικές και αυξάνονται οι θετικές γνώμες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η διαφορά μεταξύ θετικών και αρνητικών άποψεων μειώνεται στις μείον 20 μονάδες, ενώ οι πολίτες εκφράζουν καλύτερη αντίληψη για τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός απολαμβάνει θετική γνώμη από το 45% του πληθυσμού, ενώ ο κ. Κασσελάκης λαμβάνει θετικές αντιδράσεις μόνο από το 16%, με υψηλό ποσοστό αρνητικών γνώμενων.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι θετικές γνώμες παραμένουν χαμηλές, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση καταγράφονται σημαντικές διαφορές στα ποσοστά θετικών γνώμενων. Ωστόσο, η συγκριτική αξιολόγηση των κομμάτων δείχνει πως οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν πιστοί στο κόμμα, ενώ εκδηλώνουν λιγότερο ενδιαφέρον για το ΠΑΣΟΚ.

Scroll to Top