Εσθονία: «Η Ρωσία προετοιμάζεται για μια στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Δύση εντός της επόμενης δεκαετίας»

Εσθονία: «Η Ρωσία προετοιμάζεται για μια στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Δύση εντός της επόμενης δεκαετίας»

Η Εσθονία και τα άλλα κράτη της Βαλτικής έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές τους δαπάνες σε πάνω από 2% της αξίας των οικονομιών τους

Η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Εσθονίας, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη (13/2), πως η Ρωσία εντός της επόμενης δεκαετίας προετοιμάζεται για μια στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Δύση.

Ένας αυξανόμενος αριθμός δυτικών αξιωματούχων έχει προειδοποιήσει για μια στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία σε χώρες κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, καλώντας την Ευρώπη να επανεξοπλιστεί για να είναι σε ετοιμότητα, ανέφερε το Reuters.

Ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών είπε ότι η αξιολόγηση βασίζεται στα ρωσικά σχέδια για διπλασιασμό του αριθμού των δυνάμεων που σταθμεύουν κατά μήκος των συνόρων της με τα μέλη του ΝΑΤΟ τη Φινλανδία και τα κράτη της Βαλτικής, Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία.

«Η Ρωσία έχει επιλέξει έναν δρόμο που είναι μια μακροπρόθεσμη αντιπαράθεση… και το Κρεμλίνο πιθανώς προσδοκά μια πιθανή σύγκρουση με το ΝΑΤΟ μέσα στην επόμενη δεκαετία περίπου», είπε ο Kάουπο Ρόσιν σε δημοσιογράφους κατά τη δημοσίευση της έκθεσης για τις απειλές από την υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Εσθονίας.

Μια στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία είναι «πολύ απίθανη» βραχυπρόθεσμα, είπε, εν μέρει επειδή η Ρωσία πρέπει να κρατήσει στρατεύματα στην Ουκρανία και θα παρέμενε απίθανη εάν η ρωσική συσσώρευση δυνάμεων αντιστοιχούσε στην Ευρώπη.

«Εάν δεν είμαστε προετοιμασμένοι, η πιθανότητα [μιας στρατιωτικής ρωσικής επίθεσης] θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι χωρίς καμία προετοιμασία», πρόσθεσε.

Η Εσθονία και τα άλλα κράτη της Βαλτικής έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές τους δαπάνες σε πάνω από 2% της αξίας των οικονομιών τους μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει την παρουσία τους σε αυτές τις χώρες

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top