Η Γάζα Δημιουργεί Αλυσιδωτές Εξελίξεις - Ο Πούτιν Προωθεί την Αυτονομία των Σερβοβόσνιων, Αναζητώντας Βάση για τον Ρωσικό Στρατό στα Βαλκάνια

Η Γάζα Δημιουργεί Αλυσιδωτές Εξελίξεις – Ο Πούτιν Προωθεί την Αυτονομία των Σερβοβόσνιων, Αναζητώντας Βάση για τον Ρωσικό Στρατό στα Βαλκάνια

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει εκφράσει ανησυχία για μια “κακοήθη” ρωσική παρέμβαση στη Βοσνία, που περιλαμβάνει στρατιωτική παρουσία και υποστήριξη στην αυτονομία της Σερβοβόσνιας με επικεφαλής τον Μίλοραντ Ντόντικ. Οι ενέργειες της Ρωσίας, με φυσική παρουσία στρατιωτικών και κατασκόπων στη σερβική Βοσνία, φαίνεται να οδηγούν προς την αυτονομία της περιοχής, με στόχο τη δημιουργία μιας ρωσικής στρατιωτικής βάσης στα Βαλκάνια.

Η Βοσνία παραμένει διασπασμένη κατά μήκος εθνικών γραμμών, παρά την παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που έχουν σταθμεύσει εκεί για να διατηρήσουν την ειρήνη. Ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι οι ρωσικές ενέργειες απειλούν τη σταθερότητα της χώρας, που παραμένει βαθιά διχασμένη.

Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται μετά την προειδοποίηση του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκυ ότι η Ρωσία προσπαθεί να υποκινήσει κρίσεις στα Βαλκάνια και τη Μολδαβία για να αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Μόσχα διατηρεί ισχυρούς δεσμούς στα Βαλκάνια, κάτι που έχει συμβάλει στην παρατεταμένη διαίρεση στη Βοσνία.

Ο Σέρβος ηγέτης της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, παραμένει σύμμαχος του Πούτιν και είναι καίρια φιγούρα για τη ρωσική παρουσία στην περιοχή. Ο Ντόντικ, που αντιμετωπίζει κατηγορίες, φαίνεται να ετοιμάζεται για τη δημιουργία αυτονομίας με ρωσική υποστήριξη, προκαλώντας εθνοτικές εντάσεις στην περιοχή.

Πόσο Κοντά Είναι μια Επερχόμενη Πολεμική Κρίση στα Βαλκάνια;

Η κατάσταση στο Κόσοβο, παρά την έλλειψη επικαιρότητας, αναδύεται ως πηγή ενδεχόμενου κινδύνου, αναζωπυρώνοντας εντάσεις σε περιοχές όπου ζουν Σέρβοι εκτός Σερβίας, αναμφισβήτητα επαναφέροντας τις μνήμες των πολέμων του 1995-99.

Η Βοσνία επικεντρώνεται ως το κύριο σημείο σύγκρουσης ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ στα Βαλκάνια, δημιουργώντας μια επικίνδυνη κατάσταση πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.

Οι εντάσεις στη Βοσνία έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω των αυτονομιστικών σχεδίων του Σερβοβόσνιου ηγέτη Μιλοραντ Ντόντικ, κοντά στη Ρωσία, που απειλεί με απόσυρση από τους θεσμούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των ένοπλων δυνάμεων.

Η φόβος είναι ότι η ενδο-εθνική βία θα εξαπλωθεί στα Δυτικά Βαλκάνια, με πρώτο υποψήφιο τον συνωστισμό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τη Δημοκρατία Σρπσκα. Αυτές οι ανησυχίες τροφοδοτούνται από τις απειλές της σερβικής ηγεσίας για διαχωρισμό από τους υπόλοιπους θεσμούς της χώρας, με την υποστήριξη της Ρωσίας.

Οι εξελίξεις θυμίζουν τα επώδυνα γεγονότα της δεκαετίας του ’90, με τον πόλεμο της Βοσνίας να προκαλεί φόβους για μια επανάληψη της σύγκρουσης.

Η ιστορία της Βοσνίας, με έναν αιματηρό πόλεμο το 1992-1995 και 100.000 θύματα, δημιούργησε εκατομμύρια πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους, και η σημερινή κατάσταση θέτει προκλήσεις που θυμίζουν τα επίκαιρα του ’90, καθώς οι εθνοτικές εντάσεις αναζωπυρώνονται.

Η Επίδραση των Τούρκων στην Περιοχή μας

Η Τουρκία διαδραματίζει έναν στρατηγικά σημαντικό, αλλά και ύπουλο, ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως μέσω των προσπαθειών της να επηρεάσει την ουκρανική σύγκρουση. Η Τουρκία διαδραματίζει ενεργό ρόλο ως διαμεσολαβητής, με στόχο να εδραιώσει την επιρροή της και να επεκτείνει την εξωτερική της πολιτική στην περιοχή.

Ο Ερντογάν, έχοντας ως στόχο να αναδειχθεί ως “προστάτης” των μουσουλμάνων, εκμεταλλεύεται τις εθνοτικές, εμφύλιες και γενικότερα τις συγκρούσεις στα Βαλκάνια. Αυτές οι συγκρούσεις εξυπηρετούν τα σχέδιά του, παρέχοντας ένα κατάλληλο πεδίο για παρέμβαση υπό το πρόσχημα του ειρηνοποιού.

Η προσπάθεια του Ερντογάν να προβάλλεται ως “προστάτης” των μουσουλμάνων αποκτά στρατηγική σημασία, καθώς η Τουρκία επιδιώκει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις της περιοχής.

Η εκμετάλλευση των εθνοτικών εντάσεων και η υποκίνηση συγκρούσεων στα Βαλκάνια συνδέεται με τα σχέδια επέκτασης της τουρκικής επιρροής, ενώ ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τον ρόλο του ως διαμεσολαβητής για να προωθήσει τα εθνικά του συμφέροντα.

Η διασύνδεση της Τουρκίας με τις περιοχές συγκρούσεων καταδεικνύει τη στρατηγική της χρήσης των διεθνών συγκρούσεων για την προώθηση των πολιτικών και γεωπολιτικών της στόχων.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top