Για πρώτη φορά μία αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιβάλει κυρώσεις σε μία Πολιτεία!

Για πρώτη φορά μία αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιβάλει κυρώσεις σε μία Πολιτεία!

Ο Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) του Τέξας «πυροβολώντας» έτσι και την ΕΕ!

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε προσωρινό εμπάργκο στην αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου και στην κατασκευή νέων τερματικών σταθμών στο Τέξας, επιβάλλοντας δηλαδή κυρώσεις στην Πολιτεία που αντιστέκεται στην παράνομη μετανάστευση!

Είναι η πρώτη φορά που μία αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιβάλει κυρώσεις σε μία Πολιτεία!Το 2023, οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου αερίου, στέλνοντας 89 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στις παγκόσμιες αγορές και εκμεταλλευόμενες την κρίση που οι Αμερικανοί σκοπίμως δημιούργησαν μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας.

Το μεγαλύτερο μέρος, το 68%, πήγε στην Ευρώπη. Η απόφαση της Ουάσιγκτον θα είναι πολύ δυσάρεστη για τις ευρωπαϊκές οικονομίες οι οποίες θα επηρεαστούν άμεσα καθώς η τιμή του φυσικού αερίου θα αυξηθεί και μαζί με αυτήν θα αυξηθεί και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ειδικότερα, η πίεση που θα ασκηθεί στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που στήριξαν την απεξάρτηση από το ρωσικό φθηνό αέριο για να αγοράζετε το πανάκριβο αμερικανικό LNG, θα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ειδικά τώρα που πλησιάζουν οι ευρωεκλογές.Σε ότι αφορά το Τέξας, αντιπροσωπεύει το 25% της παραγωγής φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το 2019, οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 200%, όπως και τα κέρδη των απασχολούμενων στο φυσικό αέριο.

Τώρα ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να ζημιώσει τους Τεξανούς και ειδικότερα το τεξανικό πετρελαϊκό λόμπι το οποίο είναι και ο βασικός χρηματοδότης των Ρεπουμπλικανών.Αυτό βέβαια αναμένεται να προκαλέσει κλιμάκωση στην κρίση μεταξύ Τέξας και ομοσπονδιακής κυβέρνησης και να ενισχύσει το αυτονομιστικό αίσθημα των Τεξανών, οι οποίοι άλλωστε κάποτε υπήρξαν ανεξάρτητο κράτος πριν την ένωση με τις ΗΠΑ το 1845, μετά μάλιστα από έναν νικηφόρο πόλεμο κατά του Μεξικού.

Scroll to Top