Η ανασκόπηση της Ελληνικής και Κυπριακής θέσης: Ένα αναπάντητο προκλητικό ερώτημα. Κάτω τα χέρια από το βέτο!

Η ανασκόπηση της Ελληνικής και Κυπριακής θέσης: Ένα αναπάντητο προκλητικό ερώτημα. Κάτω τα χέρια από το βέτο!

Στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς, αναδύθηκε μια συζήτηση που προκαλεί ανησυχία στην Ελλάδα. Παρά τη σιωπή του Μητσοτάκη, η θέση για την κατάργηση του ελληνικού βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι έχει υιοθετηθεί, επιφέροντα ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της χώρας.

Ο αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, είχε προτείνει προηγουμένως την κατάργηση του ελληνικού βέτο στην ΕΕ, προκαλώντας αντιδράσεις. Η εξέλιξη αυτή, όμως, είναι τώρα πιο επίκαιρη και φαίνεται να έχει επηρεαστεί από τη γερμανική προσέγγιση, προβάλλοντας το ενδεχόμενο να αποτελέσει μέρος του ευρύτερου γεωπολιτικού πλαισίου.

Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από αναταραχές στην εσωτερική πολιτική σκηνή, καθώς η συζήτηση για την κατάργηση του βέτο είχε εκκινήσει πριν από δύο χρόνια. Η ιδέα αυτή θεωρείται ανησυχητική, καθώς η ομοφωνία ήταν θεμέλιος λίθος της ΕΕ και αποτελεί σημαντικό εργαλείο διαπραγμάτευσης για τις λιγότερο ισχυρές χώρες.

Η υιοθέτηση αυτής της θέσης από πολιτικούς όπως ο Ανδρουλάκης και, ενδεχομένως, από τον Μητσοτάκη, προκαλεί ερωτηματικά για το αν υπάρχει εθνική συναίνεση γι’ αυτήν. Η ανησυχία επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο να υπονομεύσει αυτή η θέση τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, ιδίως σε θέματα όπως η επέκταση της ΕΕ και οι διαπραγματεύσεις με γειτονικές χώρες.

Η απόφαση του νέου Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, να υποστηρίξει την ιδέα της κατάργησης του βέτο προκαλεί έκπληξη, ενώ η υποψία ότι αυτή η θέση έχει συννενοηθεί με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη προκαλεί ακόμα περισσότερες ανησυχίες.

Το ερώτημα παραμένει αν οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις θα στηρίξουν την κατάργηση του βέτο και πώς αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει τη γεωπολιτική ισορροπία και τα εθνικά συμφέροντα στην περιοχή.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top