Ποια είναι η αποστολή του Xi Jinping στο San Francisco; Η πρώτη επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη στις ΗΠΑ μετά από έξι χρόνια

Ποια είναι η αποστολή του Xi Jinping στο San Francisco; Η πρώτη επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη στις ΗΠΑ μετά από έξι χρόνια

Η Κίνα φαίνεται να εκφράζει λιγότερο επικριτικά συναισθήματα έναντι των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping φτάνει στο Σαν Φρανσίσκο για τη σύνοδο κορυφής με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, στην προσπάθειά του να αναστήσει την οικονομία της Κίνας. Η συνάντηση, η οποία είναι η πρώτη μεταξύ τους μετά από έξι χρόνια, περιλαμβάνει σημαντικά θέματα όπως η τεχνολογία, η οικονομία και διεθνή ζητήματα. Ωστόσο, προβλέπεται ότι οι επιταγές τους είναι χαμηλές, καθώς και οι δύο αντιμετωπίζουν πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις.

Η ατζέντα του Xi

Παρά τις εσωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping φαίνεται να αισθάνεται σε ισχυρότερη θέση σε σύγκριση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden. Το Πεκίνο θεωρεί ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πολιτική πόλωση και σε παγκόσμια παρακμή. Ο Xi έχει αντιδράσει σε προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων με την Κίνα από τις ΗΠΑ, αντικαθιστώντας την πίεση που ασκούσε προηγουμένως. Επικεντρώνεται σε θέματα όπως η τεχνολογία και η οικονομία, εκφράζοντας την άποψη ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν προσέγγιση. Στο επίκεντρο είναι η προσπάθεια των ΗΠΑ να μειώσουν την εξάρτησή τους από την κινεζική παραγωγή και να περιορίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε αμερικανική τεχνολογία. Αναμένεται επίσης να θίξει το θέμα της Ταϊβάν και να υποστηρίξει την άποψη ότι η Κίνα παραμένει μια χώρα ευκαιρίας για τις επιχειρήσεις.

«Θετικά σημάδια»

Η αναμενόμενη επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας, Xi Jinping, στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να συνοδεύεται από μηνύματα ελπίδας για εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Το κινεζικό κράτος φιλοξένησε πρόσφατα βετεράνους στρατιωτικούς από τους “Flying Tigers,” Αμερικανούς πιλότους που υποστήριξαν την Κίνα κατά του Ιαπωνικού στρατού κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το γεγονός και οι σχετικές κάλυψεις από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης συμβάλλουν σε μια ανατροπή στη ρητορική κατά των ΗΠΑ, με κινεζικά άρθρα που προωθούν καλύτερες σχέσεις. Οι μηνιαίες έρευνες δείχνουν επίσης μια αμβλυντική τάση στην κινεζική δημόσια άποψη για τις ΗΠΑ, με το ποσοστό των Κινέζων που θεωρούν τις ΗΠΑ ως “εχθρική χώρα” να μειώνεται. Επιπλέον, η επίσκεψη αξιωματούχων στο Πεκίνο και οι συνομιλίες που προκάλεσαν αποτελούν σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση των επικοινωνιακών γραμμών που είχε διακόψει η Κίνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται η επιθυμία για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

«Αδύνατο στην πράξη»

Οι αναλυτές εκφράζουν δυσπιστία ως προς το εάν οι συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς και η σύνοδος κορυφής μεταξύ των Προέδρων Biden και Xi, θα οδηγήσουν σε παραχωρήσεις επί των βασικών ζητημάτων που δημιουργούν εντάσεις. Παρά τις ελπίδες και τις προσπάθειες αποτροπής δραστικής επιδείνωσης του ανταγωνισμού μεταξύ τους, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι διατεθειμένη να κάνει σημαντικές και διαρκείς παραχωρήσεις. Σε διεθνή θέματα, όπου και οι δύο χώρες συμβάλλουν στη διασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας, δεν είναι σαφές πόσος συντονισμός μπορεί να υπάρξει μεταξύ τους. Οι διαφορές στις προσδοκίες σχετικά με θέματα όπως η κατάσταση στην Ουκρανία και η σύγκρουση στη Γάζα επισημαίνονται ως παράγοντες που μπορεί να καθιστούν ανέφικτο τον πραγματικό συντονισμό. Η προσοχή της Κίνας παραμένει επίσης στην αμερικανική ρητορική κατά τη διάρκεια των εκλογών στις ΗΠΑ, ενώ η αβεβαιότητα σχετικά με τη γνησιότητα και βιωσιμότητα των εξελίξεων παραμένει υψηλή. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι, παρά τη δυνητική θετική ατμόσφαιρα μετά τη συνάντηση, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν εύθραυστες και αμφισβητούνται οι πραγματικές προθέσεις και δεσμοί μεταξύ τους.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top