Η Διάσκεψη για την Γάζα προγραμματίζεται να διεξαχθεί στο Παρίσι στις 9 Νοεμβρίου, με τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να προτείνουν στην Ελλάδα τη φιλοξενία 100.000 Παλαιστινίων προσφύγων από τη Γάζα. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έστειλε πρόσκληση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια προσπάθεια να καταστήσει την Ελλάδα τον χώρο υποδοχής των Παλαιστινίων προσφύγων που θα εκδιωχθούν από τη Γάζα, και στη συνέχεια, από τη Δυτική Όχθη.
Στην Διάσκεψη για τη Γάζα που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, θα συζητηθεί το θέμα αυτό, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας υποδοχής μόνιμων προσφύγων στην Ελλάδα. Επιπλέον, αναμένεται να υποβληθεί πρόταση και για την Κύπρο.
Η πρόσκληση προς την Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί μέρος της προσπάθειας να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, παρότι η Ελλάδα δεν σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα.
Προηγήθηκε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με στόχο να καταστεί η Ελλάδα ο χώρος υποδοχής των εκτοπισμένων Παλαιστινίων.
Ως αντάλλαγμα για τη φιλοξενία των 100.000 Παλαιστινίων, έχει υποσχεθεί στην Ελλάδα οικονομική βοήθεια προκειμένου να δημιουργήσει σπίτια και υποδομές για τους πρόσφυγες, παρέχοντας τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους.
Οι Γάλλοι υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 100.000 Παλαιστίνιοι μπορούν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ελλάδα, και αυτή είναι μια λύση που στοχεύουν να επιτύχουν και η Αίγυπτος και η Ιορδανία, οι οποίες προτιμούν να μην φιλοξενήσουν Παλαιστινίους στα έδαφή τους για λόγους ασφάλειας.
Σήμερα, έφτασε το πρώτο ελληνικό C-130 που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στο Κάιρο, με τελικό προορισμό τη Γάζα. Αυτή η εξέλιξη, ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, για πολλούς λόγους.