Η Ελλάδα προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία μεσώ ΗΠΑ; Εξετάζουν την αγορά 75.000 βλημάτων πυροβολικού

Η Ελλάδα προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία μεσώ ΗΠΑ; Εξετάζουν την αγορά 75.000 βλημάτων πυροβολικού

Η Ελλάδα επαναφέρεται στην προμήθεια υλικού για τον Ουκρανικό Στρατό, προτείνοντας στις ΗΠΑ να αγοράσουν 50.000 βλήματα διαμετρήματος 105 χιλιοστών, 20.000 διαμετρήματος 155 χιλιοστών και 5.000 μεγαλύτερα βλήματα διαμετρήματος 203 χιλιοστών από την Ελλάδα, με συνολικό κόστος περίπου 47 εκατομμύρια δολάρια. Η προσπάθεια αυτή έρχεται ως αντίδραση στην καθυστέρηση των παραδόσεων από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας λόγω ελλείψεων στις αμυντικές βιομηχανίες της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τη δέσμευσή της να παρέχει ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού των 155 mm στην Ουκρανία μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους, αναφέρεται ότι δεν μπορεί να τηρήσει αυτή την υπόσχεση λόγω προβλημάτων στις αμυντικές βιομηχανίες. Η απόφαση της Ελλάδας να προσφέρει επιπλέον οπλισμό θα αποτελέσει υποστήριξη για την Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα αντανακλά τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποδειχθεί δαπανηρός όχι μόνο σε ανθρώπινες ζωές αλλά και σε χρήμα και πυρομαχικά, και τα αποθέματα πυρομαχικών των Δυτικών χωρών έχουν μειωθεί σημαντικά. Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι προμηθεύει υλικό, πρέπει να αντιμετωπίσει την πιθανότητα περιορισμένης εξυπηρέτησης των απαιτήσεων του πολέμου λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας πυρομαχικών στις Δυτικές χώρες. Τα αποθέματα των ΗΠΑ και άλλων χωρών έχουν μειωθεί, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να ανταποκριθούν σε αυξημένες απαιτήσεις από διάφορα μέτωπα πολέμου.

Για τους παραπάνω λόγους η εκτίμησή μας είναι ότι:

Πρέπει να πάρουμε διδάγματα από τον συνολικό αγώνα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθιστώντας αυξημένα τα αποθέματά μας σε πυρομαχικά, καύσιμα και τρόφιμα σε νησιά και την περιοχή του Έβρου. Αυτό το μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα, με προώθηση των αποθεμάτων από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η εστίαση πρέπει να είναι στην άμεση προμήθεια αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, καθώς εκτιμάται ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να εξαντλήσουν την αεράμυνά μας χρησιμοποιώντας τα drone τους. Επιπλέον, πρέπει να εξασφαλίσουμε βλήματα πυροβολικού, ΠΕΠ, όλμων, φορητά αντιαρματικά και αντιαεροπορικά, καθώς και πυραύλους για μαχητικά αεροσκάφη και πλοία του πολεμικού ναυτικού και τορπίλες, καθιστώντας τα άμεσα αναγκαία για την εθνική μας ασφάλεια.

Η αύξηση αυτή θα προέλθει από τις αποθήκες βάσεως της Ηπειρωτικής Ελλάδας, και τα αποθέματα αυτά θα πρέπει να αναπληρωθούν με την παραγωγή εργοστασίων βάσεως, καθώς και με αγορές πυρομαχικών από Συμμαχικές χώρες της ΕΕ, των ΗΠΑ και άλλων συμμαχικών χωρών. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων έχει προταθεί ως επείγουσα ανάγκη για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top