Η Ευρώπη σοκάρεται από τη νίκη της Ρωσίας - Αποτυχία των Ουκρανών, ανησυχία στην Γερμανία - Κλήση της Πολωνίας για παραίτηση του Zelensky

Η Ευρώπη σοκάρεται από τη νίκη της Ρωσίας – Αποτυχία των Ουκρανών, ανησυχία στην Γερμανία – Κλήση της Πολωνίας για παραίτηση του Zelensky

Η Ρωσία σημείωσε νίκη στην Ουκρανία, προκαλώντας ανησυχία στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Telegraph. Ο βρετανός υπουργός εξωτερικών David Cameron προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη με επιχειρήματα που χαρακτηρίζονται ως απλοϊκά, προβλέποντας ότι ο Πούτιν θα επιτεθεί και σε άλλες χώρες. Παρά ταύτα, η Δύση χρησιμοποιεί επιχειρήματα όπως η προστασία των ρωσόφωνων για να δικαιολογήσει τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Ωστόσο, η δήλωση του αμερικανού υπουργού εξωτερικών Blinken ότι το 90% της βοήθειας στην Ουκρανία καταλήγει στις ΗΠΑ και στις βιομηχανίες όπλων προκαλεί έκπληξη. Ο αριθμός των χωρών που αντιτίθενται στη σύγκρουση αυξάνεται, με αναμενόμενο βέτο και αντίσταση στην Ευρώπη. Στο μέτωπο, οι Ρώσοι εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις στο Kharkiv και η Avdiivka, δεύτερη σε σημασία πόλη μετά το Bakhmut, πέφτει.

Jonathan Feiner (Εθνική Ασφάλεια ΗΠΑ): Οι ΗΠΑ θέλουν διαπραγματεύσεις αλλά με ευνοικούς όρους για την Ουκρανία μέχρι τέλος 2024

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το στόχο να οδηγήσουν τη Ρωσία σε διαπραγματεύσεις με ευνοϊκούς όρους για το Κίεβο έως τα τέλη του 2024, δήλωσε ο Jonathan Feiner, Κύριος Αναπληρωτής Βοηθός του Προέδρου για την Εθνική Ασφάλεια, σε συνέδριο στο Aspen University. Σύμφωνα με τον Feiner, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίλημμα για τη Ρωσία: είτε να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με όρους αποδεκτούς από το Κίεβο, ενισχύοντας την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, είτε να αντιμετωπίσει μια ισχυρότερη Ουκρανία με στήριξη από τη βιομηχανία των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Ο Feiner καταδίκασε τα πλήγματα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος και ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συντονίζουν δράσεις για βομβαρδισμό ρωσικών εδαφών. Η Ρωσία έχει εκφράσει ανησυχίες ότι η δυτική στρατιωτική βοήθεια επιδεινώνει τη σύγκρουση.

Dmitry Peskov (Ρωσία): Καμία διαπραγμάτευση με τους όρους του Κιέβου

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, δήλωσε ότι οι Ουκρανοί δεν αποτελούν προτεραιότητα και κυρία ανησυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναφέροντας ότι οι Αμερικάνοι νοιάζονται κυρίως για τον εαυτό τους, ο Peskov αμφισβητεί τη ρεαλιστικότητα των δηλώσεων περί διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία υπό τους όρους της Ουκρανίας. Ερωτηθείς για το πότε ο Vladimir Putin θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, ο Peskov ανέφερε ότι θα το πράξει όταν το κρίνει απαραίτητο, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε έμμεσα την υποψηφιότητά του.

The Telegraph: Η Ευρώπη είναι τρομοκρατημένη από την επικείμενη νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η Telegraph αναφέρει ότι η πιθανή επιτυχία της Ρωσίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία δημιουργεί ανησυχία στην Ευρώπη. Η νίκη του Putin θα θέσει σοβαρό πρόβλημα για τη δυτική στρατιωτική συμμαχία, υπονομεύοντας την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τη Ρωσία. Η αποτυχία της Ουκρανίας στην αντεπίθεση αναιρεί τις αισιόδοξες προβλέψεις του Zelensky, και η άρνηση των δυτικών συμμάχων να παράσχουν όπλα απειλεί την αφήγησή τους. Υπάρχει άποψη ότι οι ΗΠΑ θα ωφελούνταν περισσότερο από πίεση προς την ειρήνη με τον Putin παρά από συνέχιση της αντεπίθεσης που έχει αποτύχει. Η ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου 2023, αλλά απέτυχε σημαντικά, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο.

Zeit: Ο σύμμαχος του Putin, ο Viktor Orban θα δώσει τελεσίγραφο στην ΕΕ και την Ουκρανία

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Zeit, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban μπορεί να επηρεάσει τη βοήθεια που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ουκρανία. Η Zeit επισημαίνει ότι ο Orban, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Putin, αντιτίθεται στην πολιτική της ΕΕ έναντι της Ουκρανίας, θεωρώντας την ως θεμελιώδες λάθος. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Orban μπορεί να χρησιμοποιήσει το βέτο για να απειλήσει την ΕΕ να μην παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία, παρά τη σημασία που αποδίδεται στην υποστήριξη του Κιέβου. Επιπλέον, εάν αγνοηθούν οι κλήσεις του για συζήτηση για τη διεύρυνση της ΕΕ, μπορεί να ανατρέψει την υποστήριξή του. Ο Orban πρόσφατα δήλωσε ότι το φιλόδοξο σχέδιο της Ευρώπης για την Ουκρανία αποτύχει, αναφέροντας την ανεπιτυχία της προσπάθειας να νικηθεί η Ρωσία χρηματοδοτώντας το Κίεβο.

David Cameron (ΥΠΕΞ Βρετανίας): Μετά την νίκη του στην Ουκρανία ο Putin… θα διεκδικήσει περισσότερα

Σύμφωνα με δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών David Cameron στο Sky News, ο Ρώσος πρόεδρος Putin θα επιδιώξει περισσότερα εάν η Δύση δεν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση στην Ουκρανία. Ο Cameron προειδοποιεί ότι η απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια αποτελεί επίσης απειλή για την αμερικανική ασφάλεια, προσθέτοντας ότι αν δεν αντισταθούν στον Putin τώρα, αυτός θα επιστρέψει για περισσότερα. Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες διαμαρτύρεται για την απομάκρυνση των ΗΠΑ από την πραγματικότητα, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία. Καλεί τις αμερικανικές αρχές να αντιληφθούν την πραγματικότητα και να σταματήσουν την προκλητική στάση προκειμένου να διατηρήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία επισημαίνει ότι δεν αποτελεί απειλή για τα κράτη του Βορείου Ατλαντικού, αλλά δεν θα ανεχθεί ενέργειες που μπορεί να απειλήσουν τα συμφέροντά της.

Biden σε Κογκρέσο: 80.000 Αμερικάνοι στρατιώτες στην Ευρώπη

Σε επιστολή προς το Κογκρέσο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Joe Biden, αναφέρει ότι περίπου 80.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν τοποθετηθεί ή αναπτυχθεί σε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Ο Πρόεδρος υπογραμμίζει τη σημασία αυτής της δύναμης για τον περιορισμό της Ρωσίας και την ασφάλεια των συμμάχων. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη αναφορά του Δεκεμβρίου, όπου μιλούσε για δύναμη περίπου 90.000 στρατιωτών.

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Το 90% της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία… επιστρέφει στις ΗΠΑ

Στην πραγματικότητα, το 90% των αμερικανικών κονδυλίων που διατέθηκαν για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία κατέληξε στο στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken. Κατά τη δήλωσή του, αυτή η δαπάνη συνέβαλε στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και αποτέλεσε κίνητρο για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Παράλληλα, αγνοώντας τις προκλητικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία, ο Blinken επικεντρώνεται στην οικονομική επιτυχία της παροχής βοήθειας, αναφέροντας πώς αυτή εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ και της πολεμικής βιομηχανίας.

Waldemar Skrzypczak (Πολωνός Στρατηγός): Για να σταματήσουν οι μάχες πρέπει άμεσα να παραιτηθεί ο Zelensky

Σε συνέντευξή του στο Rzeczpospolita, ο Πολωνός στρατηγός Waldemar Skrzypczak δηλώνει ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Vladimir Zelensky πρέπει να παραιτηθεί άμεσα για να διακοπούν οι μάχες. Υποστηρίζει ότι η σύγκρουση μεταξύ στρατιωτικών ηγετών δεν ενισχύει τη θέση κανενός και ότι η ταραχώδης κατάσταση στο Κίεβο δεν ωφελεί την Ουκρανία. Ο στρατηγός προτείνει την αποχώρηση του Zelensky, καθώς πιστεύει ότι οι στόχοι που έθεσε για την επιστροφή των εδαφών είναι πλέον αδύνατο να επιτευχθούν. Επισημαίνει επίσης την αντιπαράθεση μεταξύ Zelensky και του αρχηγού του στρατού Zaluzhny, και εκφράζει ανησυχία για το εάν έχει νόημα η συνέχιση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Konstantin Bondarenko (Ουκρανός επιστήμονας): Η Ουκρανία θα οδηγηθεί στην καταστροφή, ανέφικτα τα σύνορα του 1991

Ο Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας Konstantin Bondarenko προειδοποιεί ότι η αποτυχία του Κιέβου να εφαρμόσει το σχέδιο επαναφοράς των συνόρων στο επίπεδο του 1991 θα οδηγήσει σε καταστροφή. Δηλώνει ότι η έλλειψη συμβιβασμού και η μη υλοποίηση του συνθήματος για τα σύνορα του 1991 θα έχουν σοβαρές συνέπειες για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ερήμωσης, της διάσπασης της κοινωνίας και της απώλειας εδαφών. Ο Bondarenko προειδοποιεί ότι αυτοί οι παράγοντες θα επηρεάσουν το Κίεβο για δεκαετίες. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι πολίτες της Ουκρανίας εκφράζουν αυξανόμενη υποστήριξη για παραχωρήσεις προς τη Ρωσία, κάτι που επεσήμανε προηγουμένως το Bloomberg.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top