Η Ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει να επιδεικνύει εμπλοκή σε σκοτεινές συναλλαγές με το Αζερμπαϊτζάν

Η Ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίζει να επιδεικνύει εμπλοκή σε σκοτεινές συναλλαγές με το Αζερμπαϊτζάν

Το Ισραήλ πρόσφατα προμήθευσε το Αζερμπαϊτζάν με ένα προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η συμφωνία έχει προκαλέσει αντιδράσεις λόγω του ότι το Αζερμπαϊτζάν θεωρείται στενός σύμμαχος της Τουρκίας, η οποία υποστηρίζει τη Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση. Η συναλλαγή παρέμεινε εμπιστευτική, αλλά δημοσιεύματα στο Μπακού ανακοίνωσαν τη συμφωνία λίγο μετά την έγκριση πρόσθετης βοήθειας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ για την επέκταση των αντιπυραυλικών του δυνατοτήτων.

Η πράξη αυτή υπογραμμίζει την αμφιλεγόμενη φύση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Αζερμπαϊτζάν. Ενώ το Ισραήλ ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ για την ενίσχυση των αντιπυραυλικών του ικανοτήτων, ταυτόχρονα προμηθεύει το Αζερμπαϊτζάν, μια χώρα που συνεργάζεται στενά με την Τουρκία, η οποία έχει στενούς δεσμούς με τη Χαμάς.

Οι επιπτώσεις αυτής της διπλωματικής κίνησης παραμένουν αβέβαιες, ενθαρρύνοντας τον διάλογο για την σχέση του Ισραήλ με τους συμμάχους του στην περιοχή και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα συμφέροντά του σε σχέση με την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top