Η Λιβύη ανακήρυξε την επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια και προχωράει στην υλοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου!

Η Λιβύη ανακήρυξε την επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια και προχωράει στην υλοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου!

Η Ελλάδα ακόμα παραμένει αδρανής και δεν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα νοτίως της Κρήτης!!

Στον ΟΗΕ κοινοποίησε η μεταβατική κυβέρνηση Ντμπεϊμπά, που όμως είναι αναγνωρισμένη διεθνώς, την απόφασή της για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Λιβύης στα 12 ναυτικά μίλια και ότι ανακηρύσσει συνορεύουσα ζώνη (contiguous zone) για ακόμη 24 ν.μ. προς τον βορρά, δικαίωμα το οποίο έχει με βάση τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωράει στο αυτονόητο, δηλαδή στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, νοτίως της Κρήτης, για να μην δυσαρεστηθεί η Τουρκία.

Η συγκεκριμένη λιβυκή ενέργεια έγινε ως απάντηση στο διάταγμα για τον καθορισμό των δυτικών ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Αιγύπτου, αλλά επί της ουσίας πραγματοποιείται στα πλαίσια της υλοποίησης του τουρκολιβυκού μνημονίου, με το οποίο Τουρκία και Λιβύη αρπάζουν μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σημειώνεται ότι η Λιβύη και η Αίγυπτος διαφωνούν για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων τους και με την τελευταία επιστολή στον ΟΗΕ η Τρίπολη ουσιαστικά υποστηρίζει ότι αυτά βρίσκονται ανατολικότερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνορεύουσα ζώνη των 24 ναυτικών μιλίων δεν παρέχει στο κράτος που την ανακηρύσσει κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά δίνει δικαιώματα ελέγχου σε ζητήματα που αφορούν την εμπορική κίνηση (τελωνειακά), την ασφάλεια ή τη μετανάστευση.
Όλες οι γραμμές χαράσσονται με βάση τη λιβυκή αντίληψη για τα πράγματα, ως εκ τούτου και προς ανατολάς, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Αναμένεται, βεβαίως, ότι στη συγκεκριμένη οριοθέτηση το Κάιρο θα απαντήσει μέσω κάποιας επιστολής στα Ηνωμένα Έθνη και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας, όπου πλέον βρίσκεται αναρτημένη η λιβυκή απόφαση.
Ο κόλπος της Σύρτης θεωρείται «κλειστός» και αποτελεί σημείο εκκίνησης για τις γραμμές βάσης που αποτελούν το εναρκτήριο σημείο μέτρησης για τα χωρικά ύδατα, θαλάσσιες ζώνες όπως η συνορεύουσα που ανακηρύχθηκε και, βεβαίως, για την ΑΟΖ.
Είναι απαράδεκτο η Αθήνα να παραμένει αδρανής ως προς την εκκρεμότητα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα νότια της Κρήτης, τα οποία βρίσκονται απέναντι από την Κυρηναϊκή της Λιβύης, στα 12 μίλια και την ίδια στιγμή Άγκυρα και Τρίπολη να έχουν υπογράψει μνημόνιο με βάση το οποίο Λιβύη και Τουρκία έχουν αντικείμενες ακτές!
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα προχώρησε στην επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου πριν από περίπου τρία χρόνια (προεδρικό διάταγμα Δεκέμβριος 2020 και ψήφιση από τη Βουλή Ιανουάριος 2021).
Η απόφαση αυτή, πάντως, δεν είχε συνοδευθεί από την αντίστοιχη για ανακήρυξη συνορεύουσας ζώνης των 24 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο.
Στην επέκταση δεν είχε συμπεριληφθεί η Κρήτη, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη φοβόταν τις αντιδράσεις της Τουρκίας ακόμα και εκεί.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top