Ενισχύεται η Πιθανότητα Άφιξης Χιλιάδων Παλαιστινίων Εκτοπισμένων στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, αποκάλυψε τον πραγματικό σκοπό της χερσαίας επιχείρησης της χώρας στη Λωρίδα της Γάζας, καθιστώντας σαφές ότι η κατάληψη και η κατοχή της περιοχής αποτελεί τον πραγματικό στόχο. Ο πρόεδρος επισήμανε ότι η Ισραηλινή κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει ένα κενό στη Γάζα και είναι αναγκαίο να διατηρηθεί μια ισχυρή παρουσία για να αποτραπεί η επανεμφάνιση της Χαμάς.
Ο Χέρτσογκ εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο κενού στην περιοχή, εάν η Ισραηλινή κυβέρνηση αποσυρθεί, και τόνισε την ανάγκη να σκεφτούν ποιος θα αναλάβει την ευθύνη. Υπογράμμισε επίσης ότι πολλές ιδέες συζητούνται για τον μηχανισμό που θα εφαρμοστεί.
Η δήλωση του προέδρου έρχεται ως απάντηση σε ερωτήσεις σχετικά με τη μελλοντική παρουσία του Ισραήλ στη Γάζα και τις εξελίξεις στην περιοχή.
Ο Χέρτσογκ εξέφρασε τη σκέψη ότι η ανάγκη για έναν στρατηγικό μηχανισμό είναι κρίσιμη, καθώς αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του ζητήματος και τη σημασία της σταθερότητας στην περιοχή.
Η συνέντευξη του Χέρτσογκ στους Financial Times αποκαλύπτει τη στρατηγική σκέψη που καθοδηγεί τις ενέργειες του Ισραήλ στην περιοχή και τη σημασία που αποδίδει στη διατήρηση ελέγχου στη Λωρίδα της Γάζας.
«Αν αποσυρθούμε, τότε ποιος θα αναλάβει; Δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα κενό. Πρέπει να σκεφτούμε τι θα είναι ο μηχανισμός· διατυπώνονται πολλές ιδέες»
«Αλλά κανείς δεν θέλει να μετατραπεί αυτός ο τόπος, η Γάζα, και πάλι σε βάση τρομοκρατίας»
Η κατεδάφιση του κοινοβουλίου της Γάζας από τους Ισραηλινούς αποκαλύπτει τον πραγματικό λόγο πίσω από αυτήν την ενέργεια. Αν και οι Ισραηλινοί το παρουσίασαν ως καταστροφή ενός συμβόλου της Χαμάς, το κοινοβούλιο δεν εκπροσωπεί την οργάνωση αλλά τους κατοίκους της Γάζας. Αυτοί οι κάτοικοι έχουν τη δυνατότητα θεωρητικά να ψηφίσουν άλλους παλαιστινιακούς πολιτικούς σχηματισμούς.
Με αυτήν την κίνηση, το Ισραήλ εκδηλώνει την απόφασή του να μην επιτρέψει ξανά την εγκαθίδρυση παλαιστινιακής εξουσίας στη συγκεκριμένη πόλη. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του θα έχει “για μια αόριστη περίοδο” την ευθύνη για την ασφάλεια της περιοχής μετά τον πόλεμο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν, τονίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της Γάζας μετά το τέλος του ισραηλινοπαλαιστινιακού πολέμου.