Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, εξηγεί την αποτυχία της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης της Fed και προειδοποιεί για νέους κινδύνους στην οικονομία. Κατά την άποψή του, η μάχη για την καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει, και ο πολέμος διεξήχθη με λάθος όπλα. Ο Dimon επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις έχουν ιστορικά υψηλά ελλείμματα και χρέος.
Αναφέρει διάφορους λόγους για τους οποίους τα δημοσιονομικά ελλείμματα μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται, περιλαμβάνοντας τις απαιτούμενες επενδύσεις για την επέκταση της “πράσινης” οικονομίας και την ανάγκη της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τις ενεργειακές της ανάγκες, που κοστίζουν ολοένα και περισσότερο.
Ο Dimon προβλέπει ότι η αναδιάρθρωση των παγκόσμιων εμπορικών σχέσεων και η εκ νέου στρατιωτικοποίηση λόγω γεωπολιτικών κινδύνων θα επιτείνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλά επικίνδυνα και πληθωριστικά στοιχεία στο σημερινό περιβάλλον και προειδοποιεί ότι τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν, δημιουργώντας υφεσιακό περιβάλλον.
Εκφράζει ανησυχία για τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς επισημαίνει ότι η ισχυρή καταναλωτική δαπάνη ενδέχεται να χρηματοδοτείται από μια νομισματική “φούσκα”. Τέλος, προειδοποιεί ότι η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εταιρικών κερδών.
Για την ποσοτική χαλάρωση…
Σε δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, εξέφρασε ανησυχία για τις επιπτώσεις των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης και δημοσιονομικής τόνωσης, που αποκαλεί “ναρκωτικά” για την οικονομία. Καταγράφει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν το σύστημα με τη μεγαλύτερη δημοσιονομική τόνωση και ποσοτική χαλάρωση που έχουν συμβεί ποτέ, η οποία έχει ως αποτέλεσμα έντονες οικονομικές επιδράσεις.
Ο Dimon προειδοποιεί για την ισχυρή επίδραση αυτών των “ναρκωτικών” στο σύστημα, περιγράφοντας την κατάσταση ως “ζάλη” που δημιουργείται από την υπερβολική χρήση αυτών των πολιτικών. Ο Dimon εκφράζει την προσοχή του όσον αφορά την οικονομία και τονίζει ότι η ποσοτική χαλάρωση και οι γεωπολιτικές εξελίξεις μπορούν να προκαλέσουν ρήγματα στην παγκόσμια οικονομία.
Ο διευθύνων σύμβουλος επισημαίνει ότι οι πολιτικές αυτές έχουν δημιουργήσει ένα είδος εξάρτησης, όπου η οικονομία εξαρτάται από αυτές για να διατηρηθεί σταθερή, όμως παράλληλα δημιουργείται και ο κίνδυνος των αρνητικών επιπτώσεων, καθώς η αποσύνδεση από αυτές μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικά ρήγματα.
Γιατί οι αγορές περιμένουν μείωση των επιτοκίων
Στα πλαίσια πρόσφατων δημόσιων σχολίων, τα μέλη της FOMC (Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς) αναγνώρισαν ότι η νομισματική πολιτική φαίνεται να λειτουργεί, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν χαμηλότερα από το αναμενόμενο. Αυτό ερμηνεύτηκε από τις αγορές ως ένδειξη ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει στην κορυφή του ανοδικού κύκλου και ότι η επόμενη κίνηση πολιτικής θα είναι η μείωσή τους.
Οι εκτιμήσεις της Wall Street έχουν πρόσφατα μετακινηθεί προς τη μείωση των επιτοκίων από τον Ιούνιο του 2024 στον Μάιο του 2024. Στη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο, η FOMC είχε επισημάνει υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να διαχειριστεί τις προσδοκίες της αγοράς.
Η αντίδραση στις αγορές περιλάμβανε άνοδο της απόδοσης του ομολόγου από 4,2% σε 5,0% έως τα τέλη Οκτωβρίου. Ωστόσο, με τη μείωση του πληθωρισμού και τις εκτιμήσεις της FOMC ότι επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων είναι απίθανες, οι αποδόσεις επέστρεψαν στο επίπεδο του 4,2%.
Παρά τη νέα αισιοδοξία της αγοράς, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, προειδοποίησε ότι είναι πρόωρο να συζητηθούν περικοπές επιτοκίων. Παρόλα αυτά, η FOMC συνεχίζει να πιστεύει ότι ο πληθωρισμός δεν έχει κερδίσει ακόμη και θέλει να διατηρήσει τα επιτόκια σε περιοριστικά επίπεδα.
Ωστόσο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν ανταποκρίνονται θετικά, εν μέρει λόγω του χαμηλού πληθωρισμού και εν μέρει εξαιτίας των ενδείξεων από ομιλίες μελών της FOMC ότι η Fed έχει ολοκληρώσει τη στρατηγική σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.