Ο Javier Milei, πρόεδρος της Αργεντινής, προτείνει τη χρήση αιωνίων ομολόγων για την αντιμετώπιση του αενάου χρέους της χώρας. Ο σκοπός είναι η αποπληρωμή ομολόγου ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την επανεθνικοποίηση της δημόσιας εταιρείας ενέργειας Yacimientos Petrolíferos Fiscales (YPF). Η YPF ιδιωτικοποιήθηκε το 1993 και επανεθνικοποιήθηκε το 2012, μετά από δικαστική διαμάχη και απόφαση για αποζημίωση προς την Repsol S.A. Η πρόταση αυτή έρχεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Αργεντινής να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις, πληρώνοντας τους ενάγοντες, με τα πρώτα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια να προορίζονται για το Burford Capital μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.
Το αιώνιο χρέος…
Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Javier Milei, προτείνει τη χρήση αιωνίων ομολόγων για να διευθετήσει τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Ο Milei αναφέρει ότι η Αργεντινή δεν διαθέτει τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για την πληρωμή και προτείνει την έκδοση απεριόριστων χρονικά ομολόγων, γνωστών και ως consols bond ή perps. Αυτά τα ομόλογα, θεωρητικά, πληρώνουν σταθερά κουπόνια για άπειρο χρονικό διάστημα, παρέχοντας σταθερή ροή πληρωμών. Παρόλα αυτά, η έκδοση αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η διακύμανση των επιτοκίων και η δυσκολία μεταπώλησης των τίτλων. Για τη χρηματοδότηση της έκδοσης, προτείνεται ο “φόρος Kicillof,” με σκοπό τη υπενθύμιση στους πολίτες της ανάγκης πληρωμής λόγω των λαθών που διαπράχθηκαν κατά την επανεθνικοποίηση της YPF το 2013.
Και άλλα χρέη…
Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Javier Milei, αντιμετωπίζει πολλαπλές οικονομικές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων είναι η ανάγκη να αποπληρώσει πιστωτές στα πλαίσια μιας ομολόγου ύψους 65 δισ. δολαρίων και η επαναδιαπραγμάτευση μιας συμφωνίας 44 δισ. δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Milei κατηγορεί τους προκατόχους του για την αποτυχία της προηγούμενης συμφωνίας, καθώς υποστηρίζει ότι δεν τηρήθηκαν οι στόχοι και οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Προτείνει επίσης μέτρα λιτότητας, δημοψήφισμα σε περίπτωση αντίστασης από το Κογκρέσο, και την έκδοση νέων τραπεζογραμματίων 20.000 και 50.000 πέσο, σημαντικά αυξημένης αξίας σε σύγκριση με τα υπάρχοντα.
Στα χνάρια του Γιάνη…
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, είχε αποκαλύψει ένα σχέδιο για τη μείωση του ελληνικού χρέους χωρίς κούρεμα στην ονομαστική του αξία. Το σχέδιο περιλάμβανε την ανταλλαγή του επίσημου θεσμικού χρέους προς την ΕΕ και την ΕΚΤ με “αιώνια” ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης. Αυτά τα “αιώνια” ομόλογα θα είχαν μεγάλη διάρκεια, έως και 100 ετών, ή δεν θα λήγανε ποτέ. Ο Βαρουφάκης εξηγούσε ότι αυτό το σχέδιο θα ήταν μια μορφή “έξυπνης μηχανικής χρέους,” επιτρέποντας την αποφυγή πολιτικά ευαίσθητων όρων όπως “κούρεμα.” Επίσης, πρότεινε να συνδυάσει πρωτογενή πλεονάσματα με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα για να αντιμετωπίσει τη χρηματοοικονομική πίεση και ζήτησε την υποστήριξη των εταίρων για τη μεταρρύθμιση της χώρας.