Κ.Γουργουλιάνης: «Οι νεκροί από κορωνοϊό δεν αποσύνθαινται ακόμα και τρία χρόνια μετά την ταφή τους»!

Κ.Γουργουλιάνης: «Οι νεκροί από κορωνοϊό δεν αποσύνθαινται ακόμα και τρία χρόνια μετά την ταφή τους»!

“Αυτές είναι οι επιπτώσεις των ακραίων μέτρων που λάβαμε κατά την πανδημία”

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, εξήγησε πως είναι λογικό οι νεκροί από τον κορωνοϊό να μην λιώνουν μέσα στη γη ακόμη και τρία χρόνια μετά την ταφή τους, τονίζοντας πως “αποτελεί επιπτώσεις των ακραίων μέτρων που λάβαμε εκείνη την περίοδο”.

Σύμφωνα με αυτόν, η βασική αιτία για αυτό είναι ότι οι νεκροί μπήκαν στα φέρετρα καλυμμένοι από πλαστικές ή νάιλον σακούλες, με συνέπεια να καθυστερεί η αποσύνθεσή τους.

“Το θέαμα αυτό είναι τρομερό αλλά απολύτως λογικό και αυτονόητο και αποτελεί επιπτώσεις των ακραίων μέτρων που λάβαμε, ιδίως στο πρώτο διάστημα της πανδημίας, όταν δεν ξέραμε ακριβώς τι είναι ο κορωνοϊός.

Φτάσαμε στο σημείο να θάβουμε τους νεκρούς από την πανδημία μέσα σε τέσσερις ή και πέντε πλαστικές σακούλες, επειδή πιστεύαμε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και από τους νεκρούς.

Όμως, ο νεκρός δεν αναπνέει και άρα δεν μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό”, εξήγησε, ενώ υποστήριξε πως το μακάβριο αυτό φαινόμενο συναντάται κατά την εκταφή της συντριπτικής πλειοψηφίας των νεκρών που έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό.

Ως εκ τούτου, εξήγει πως αυτό θα φέρει παράταση στην παραμονή τους στη γη και άρα πίεση στα νεκροταφεία των μεγάλων πόλεων, στα οποία ο χώρος είναι περιορισμένος.

“Δεν υπάρχει άλλη λύση από την παράταση, μετά τα τρία χρόνια που γίνεται η εκταφή, της σορού μέσα στον τάφο. Είναι δεδομένο ότι αυτό θα φέρει πίεση στα νεκροταφεία των μεγάλων πόλεων αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Αν θυμάμαι καλά, θάβαμε μέσα σε σακούλες τους νεκρούς από κορωνοϊό περίπου μέχρι το τέλος του 2021.

Τώρα είναι η εποχή που αρχίζουμε να ξεθάβουμε τους νεκρούς από covid-19 και διαπιστώνουμε ότι δεν προχώρησε η αποσύνθεση των σωμάτων. Εκτιμώ ότι θα συναντούμε το φαινόμενο αυτό στη συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών από κορωνοϊό, τα σώματα των οποίων θάφτηκαν σε πλαστικές σακούλες”, ανέφερε σχετικά.

“Θα δούμε τώρα κι άλλες επιπτώσεις των ακραίων μέτρων”

Ωστόσο ο κ.Γουργουλιάνης, ξεκαθάρισε πως αυτή η εξέλιξη, θα είναι ίσως η λιγότερο αρνητική, των ακραίων μέτρων που παρατηρήθηκαν κατά την περίοδο της έξαρσης του κορωνοϊού.

“Είναι γεγονός ότι ιδίως στο πρώτο διάστημα του κορωνοϊού πήραμε κάποια ακραία μέτρα και ξεχάσαμε τις άλλες ασθένειες, με αποτέλεσμα να αφήσουμε πίσω πολύ σημαντικές εξετάσεις πρόληψης. Να αναφέρω ως παράδειγμα την εποχική γρίπη.

Τα αυστηρά μέτρα που πήραμε για τον κορωνοϊό, μας προφύλαξαν και από τη γρίπη, όμως, είδαμε ότι αυτή φέτος εμφανίστηκε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο και μάλιστα ήταν πολύ πιο ισχυρό το κύμα της”, εξήγησε και κατέληξε:

“Ενώ κάθε χρόνο περιμένουμε τη γρίπη μετά τις γιορτές, γύρω στο τέλος του Ιανουαρίου, φέτος ήρθε στις αρχές Δεκεμβρίου και είχε πολλά κρούσματα.

Επίσης, με τον κορωνοϊό αφήσαμε τις προληπτικές εξετάσεις για μία σειρά πολύ σοβαρών ασθενειών, όπως τον καρκίνο ή άλλα λοιμώδη νοσήματα. Δυστυχώς, από εδώ και πέρα θα βρούμε μπροστά μας πολλά εξαιτίας των ακραίων μέτρων που υιοθετήσαμε. Η μη αποσύνθεση των σωμάτων είναι το λιγότερο κακό”.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top