Καραμανλής από Αλεξανδρούπολη:

Καραμανλής από Αλεξανδρούπολη:

«Η ειρήνη δεν εξαγοράζεται με παραχώρηση κυριαρχίας. Ούτε με ασαφείς διατυπώσεις που επιδέχονται ποικίλες ερμηνείες, ικανές να ενθαρρύνουν την Τουρκία – ή οποιονδήποτε σύμμαχο, εταίρο ή τρίτο – να νομίσει ότι, με αντίτιμο την μείωση της έντασης, είμαστε πρόθυμοι να ενδώσουμε σε αξιώσεις ή πιέσεις εις βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας και αξιοπρέπειας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ούτε, βέβαια, του αυτονόητου δικαιώματος άμυνας και αποτροπής για κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους».
Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε πως δεν χωρά καμιά έκπτωση σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
«Γκρίζες ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο, με αυθαίρετη ερμηνεία των συνομιλητών μας, να παγώσουν ή να αναστείλουν την άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο, εκεί που κρίνεται το στρατηγικό βάθος του Ελληνισμού, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Πολύ δε περισσότερο εάν ο στόχος τρίτων είναι η συνδιαχείριση του αρχιπελάγους του Αιγαίου. Εμείς οι Έλληνες επιζητούμε την ειρήνη και τις σχέσεις καλής γειτονίας με όλους τους γείτονές μας, αλλά πάντοτε είμαστε σε επιφυλακή για να διακρίνουμε τυχόν κινδύνους που ελλοχεύουν εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Είναι χρέος όλων μας να ορθώσουμε ενιαίο εθνικό μέτωπο για να αποκρούσουμε τυχόν απαιτήσεις που θα οδηγήσουν στην διχοτόμηση του Αιγαίου και στην εγκατάλειψη της Κύπρου», υπογράμμισε.

Κώστας Καραμανλής: Προειδοποιήσεις με φόντο την ακριτική μας Θράκη:

Κάθε θαύμα τρεις μέρες. Τόσο κράτησε και το κυβερνητικό πανηγύρι για τη «Διακήρυξη των Αθηνών περί φιλίας και καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και του Τουρκίας».
«Αποτελείωσε» την «Διακήρυξη των Αθηνών περί φιλίας και καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και του Τουρκίας», ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στην χθεσινή του ομιλία για την παρουσίαση του βιβλίου του Δημοσιογράφου Μανώλη Κοττακη, επικαιροποιώντας απλώς μια φράση του:
«Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο κρίνεται η αντοχή του Ελληνισμού και κατ’ επέκταση η ευθύνη και η μοίρα όλων μας».

Προφανώς δεν βλέπει να ενισχύεται αυτή η αντοχή με όσα συνομολογήθηκαν στις 7 Δεκέμβριου και δεν υπήρχε καλύτερο φόντο από τη Θράκη, για να το αναδείξει.
Για τον ίδιο, από την περασμένη άνοιξη- που συνδράμει τη συνεταιριστική ΣΕΚΕ – είναι τα άγια των αγίων της εθνικής ακεραιότητας- και από εκεί η φωνή του έχει πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο.

Ο πρώην Πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Αλεξανδρούπολη, για την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη «Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραμανλή».
Ο κ.Κοττάκης βέβαια διατηρώντας άριστες σχέσεις πάντα με την ακριτική μας Θράκη, επέλεξε την Αλεξανδρούπολη για να πει κάποια πράγματα που ακυρώνουν – γειώνουν την παραπλάνηση που ακολούθησε τη συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν και παρά πολύ καλά έπραξε!

Το «Σύμφωνο Φίλιας» με την Τουρκία μπορεί να εξελιχθεί σε οδικό χάρτη υποταγής στην τουρκική βουλιμία.
Ο Καραμανλής επανέφερε την – απειλούμενη με αλλοίωση – γραμμή της μιας και μόνης διαφοράς με την Τουρκία: οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Τελεία.
«Σε οτιδήποτε άλλο θέτει η Τουρκία, τα πράγματα είναι λυμένα, ξεκάθαρα και διευθετημένα από Διεθνείς Συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο και τις ρυθμίσεις διεθνών οργανισμών».

Συνεπώς δεν νοείται «να τεθούν υπό διαπραγμάτευση ή δικαστική αίρεση». Όπως εμφανώς αποδέχεται ο Μητσοτάκης: Ο Καραμανλής, μίλησε εκ των υστέρων για να μην θεωρηθεί άδικος , ή να μην δυσχεράνει τη συνάντηση με τον Ερντογάν.
«Όταν προσερχόμαστε στον όποιο διάλογο με την Τουρκία, να είμαστε πρώτα από όλα εμείς ξεκάθαροι ως προς το τι συζητάμε και ποια πράγματα μπορούμε να διαπραγματευτούμε».
Το πιάσαμε το υπονοούμενο: ο Πρωθυπουργός δεν ήταν.

Ως διαχειριστής των ίδιων θεμάτων πριν από αυτόν, υπενθύμισε ότι ως δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο Ελλάδα δέχεται «μόνο όσα απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και από τις Διεθνείς Συνθήκες».
Ασφαλώς όχι και όσα «διεκδικεί η ίδια με τις θεωρίες περί γκρίζων ζωνών και τις φιλοδοξίες της περί Γαλάζιας Πατρίδας»
Καθώς μίλησε μετά το αγγελικό προσωπείο του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα, εννοούσε ότι συνεχίζει να τα διεκδικεί.

Σχολιάζοντας την επίδειξη κακής – δηλαδή υποχωρητικής- διπλωματίας των ημερών από κυβερνητικούς αξιωματούχους- και τους κεκράκτες τους στα ΜΜΕ για «ήρεμα νερά»- τους είπε καθαρά: «Η ειρήνη δεν εξαγοράζεται με παραχώρηση κυριαρχίας»!!!
Πολύ περισσότερο δεν διασφαλίζεται με «ασαφείς διατυπώσεις που επιδέχονται ποικίλες ερμηνείες, ικανές να ενθαρρύνουν την Τουρκία – ή οποιονδήποτε σύμμαχο, εταίρο ή τρίτο – να νομίσει ότι, με αντίτιμο την μείωση της έντασης, είμαστε πρόθυμοι να ενδώσουμε σε αξιώσεις, πιέσεις εις βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας και αξιοπρέπειας ,ή κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Σ’ αυτά τα θέμα λέει ο Καραμανλής «Δεν χωρά καμιά έκπτωση». Σαν αυτές που προλειαίνονται με την στομφώδη «Διακήρυξη των Αθηνών»:

Γκρίζες ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο, με αυθαίρετη ερμηνεία των συνομιλητών μας, να παγώσουν ή να αναστείλουν την άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο, εκεί που κρίνεται το στρατηγικό βάθος του Ελληνισμού, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές».
Από τον ελληνισμό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη τις φλερτάρει.
Καθαρές κουβέντες, καθαρές γραμμές και καθαρές προειδοποιήσεις.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top