Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι σύλλογοι ερευνητών και προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην ΕΣΗΕΑ, εκφράστηκαν αντιδράσεις κατά της υπαγωγής του επιστημονικού φορέα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η αστροφυσικός Φιόρη Μεταλληνού επισήμανε την ανάγκη επιπλέον προσωπικού και θέσεων εργασίας για τις έρευνες στη χώρα, ενώ ορισμένοι εκπρόσωποι συνδικάτων και ερευνητικών ιδρυμάτων αντέδρασαν έντονα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη επιχειρημάτων και αποσπασματική διαχείριση του επιστημονικού κόσμου.
Η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών, Μαρία Κωνσταντοπούλου, υποστήριξε πως η υπαγωγή στο υπουργείο αποτελεί υποβάθμιση του Αστεροσκοπείου και πρότεινε αντί γι’ αυτό συνεργασία και συντονισμό των ερευνητικών κέντρων. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ερευνητικά Ινστιτούτα, Δημήτρης Κάσσης, κατήγγειλε τη χειραγώγηση του επιστημονικού λόγου και τον έλεγχο της κυβέρνησης σε πληροφορίες που διακυβεύονται.
Οι εκπρόσωποι των ερευνητικών κέντρων, όπως του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και του Επιστημονικού Κέντρου Αθηνά, επισήμαναν την υποβάθμιση του ερευνητικού χώρου και απείλησαν με προσφυγή στο ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου. Η κριτική επικεντρώθηκε επίσης στην έλλειψη συνεργασίας από την κυβέρνηση και στον φόβο ότι η υπαγωγή στο κράτος θα οδηγήσει στον κατακερματισμό του επιστημονικού ιστού.
Συνολικά, η αντίδραση των ερευνητικών κύκλων επικεντρώνεται στην αντίθεσή τους στην υπαγωγή του Αστεροσκοπείου στο υπουργείο και την ανησυχία για τις δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις στην επιστημονική έρευνα και τον ερευνητικό χώρο στην Ελλάδα.