Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στο νοσοκομείο Al Shifa στη Γάζα

Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στο νοσοκομείο Al Shifa στη Γάζα

Μετά από έντονες αεροπορικές επιδρομές κοντά στο νοσοκομείο Al Shifa στη Γάζα, αναφέρεται ότι άρματα μάχης και οχήματα μάχης βρίσκονταν πολύ κοντά στην πύλη της πολιορκημένης εγκατάστασης, που έχει γίνει επίκεντρο του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε δραματική προειδοποίηση για το νοσοκομείο Al Shifa, αναφέροντας το ως “σχεδόν νεκροταφείο” με πτώματα σε εξέλιξη μέσα και έξω από αυτό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν ελπίδες για “λιγότερο παρεμβατικές” ενέργειες από το Ισραήλ, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας των νοσοκομείων. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις σε Γάζα και Δυτική Όχθη, με πέντε θανάτους πρωί πρωί στον προσφυγικό καταυλισμό Τουλκαρέμ.

Το νοσοκομείο Al Shifa στη Γάζα βρίσκεται υπό πολιορκία, με ισραηλινά τανκς να έχουν τοποθετηθεί έξω από αυτό, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο Ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιδρομές του, ισχυριζόμενος ότι το νοσοκομείο βρίσκεται πάνω σε σήραγγες που στεγάζουν αρχηγείο μαχητών της Χαμάς και κατηγορώντας την οργάνωση για χρήση των ασθενών ως «ασπίδες». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει για το Al Shifa, περιγράφοντάς το ως «νεκροταφείο» με πτώματα να συσσωρεύονται εσωτερικά και εξωτερικά. Αναφορές για έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, πυροβολισμούς, και αδυναμία παροχής ιατρικής βοήθειας δείχνουν την επιδείνωση της κατάστασης, με τα νοσοκομεία Al Shifa και Al-Gonç να κλείνουν εξαιτίας έλλειψης καυσίμων. Η έκκληση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για «λιγότερο παρεμβατικές» ενέργειες από το Ισραήλ αναδεικνύει τη σημασία της προστασίας των νοσοκομείων στην περιοχή.

Ισραήλ: Κόμβος διοίκησης της Χαμάς το νοσοκομείο

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι εκμεταλλεύεται το νοσοκομείο ως κέντρο διοίκησης, κατηγορία που η Χαμάς αρνείται. Παρά ταύτα, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το νοσοκομείο δεν αποτελεί στόχο των επιθέσεών του και προσφέρει αποδείξεις, αναφέροντας ότι συντονίζει τη μεταφορά θερμοκοιτίδων για νεογνά από ένα ισραηλινό νοσοκομείο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Ο Ισραηλινός Στρατός δηλώνει ότι διατηρεί την δέσμευσή του στις ηθικές και επαγγελματικές ευθύνες του για τον διαχωρισμό μεταξύ αμάχων και μαχητών της Χαμάς, εκφράζοντας παράλληλα την προθυμία του για συνεργασία με αξιόπιστα μεσολαβητικά μέρη προκειμένου να διασφαλίσει τη μεταφορά των θερμοκοιτίδων.

Νέα πλήγματα με νεκρούς στη Γάζα

Στα πιο πρόσφατα ισραηλινά χτυπήματα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι και πολλοί άλλοι έχουν τραυματιστεί. Δύο πολυκατοικίες στη Χαν Γιουνίς πλήγηκαν σοβαρά, σύμφωνα με αναφορές του Al Jazeera Arabic. Επίσης, περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμαλίγια της βόρειας Γάζας λόγω ισραηλινών επιθέσεων σε σπίτια.

Παράλληλα, αξιωματούχος του Ισραήλ ανακοίνωσε στην Washington Post ότι μια συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας είναι προς ολοκλήρωση. Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι όμηροι θα απελευθερωθούν συλλογικά, ανταλλάσσοντας τους με Παλαιστίνιες γυναίκες και νέους που κρατούνται στο Ισραήλ. Η ανακοίνωση της συμφωνίας αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τη σφαγή στο προσφυγικό Τουλκαρέμ – Πέντε νεκροί το πρωί

Στον τομέα της Τουλκαρέμ, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, πέντε Παλαιστίνιοι ηλικίας 21 έως 29 ετών σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού. Τα θύματα ανιχνεύτηκαν στο νοσοκομείο Θάμπετ. Το Ισραήλ επιβεβαίωσε την επιχείρηση αλλά δεν έκανε σχόλια για τον απολογισμό των θυμάτων. Εκτιμάται ότι τα τρία από τα θύματα σκοτώθηκαν από πλήγμα UAV, ενώ τα άλλα δύο από πυρά στον καταυλισμό προσφύγων.

Ο ισραηλινός στρατός αντιδρά στην αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Δυτική Όχθη, αναφέροντας πάνω από 550 απόπειρες επίθεσης από την έναρξη του πολέμου. Συνολικά, από την έναρξη του συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 180 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη από πυρά ισραηλινών στρατιωτών ή εποίκων.

Ταυτόχρονα, περισσότεροι από 500 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων εγκατέλειψαν τη Λωρίδα της Γάζας, μεταβαίνοντας στην Αίγυπτο μέσω της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα. Ο κατάλογος περιλαμβάνει υπηκόους από διάφορες χώρες. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν έχουν τη δυνατότητα να φύγουν, ενώ ο Ισραηλινός στρατός έχει αποκλείσει τις άλλες διελεύσεις, καθιστώντας την ανθρωπιστική κατάσταση εκεί καταστροφική.

Ισραηλινοί μέσα στο κοινοβούλιο της Γάζας

Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της Λωρίδας της Γάζας, υψώνοντας την ισραηλινή σημαία, σύμφωνα με αναφορές από Ισραηλινά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μια φωτογραφία που κυκλοφορεί δείχνει τους στρατιώτες μέσα στο κοινοβούλιο της Χαμάς, κρατώντας περήφανα ισραηλινές σημαίες μέσα στο κτίριο του νομοθετικού συμβουλίου της οργάνωσης.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top