Κρυφή παγίδα στη νομοθεσία του Γ.Φλωρίδη: Στέλνει στη φυλακή δημοσιογράφους που εκφράζουν αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση

Κρυφή παγίδα στη νομοθεσία του Γ.Φλωρίδη: Στέλνει στη φυλακή δημοσιογράφους που εκφράζουν αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση

Ποιες επιπτώσεις θα έχει το προτεινόμενο νομοσχέδιο.

Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης φέρνει αλλαγές στον τομέα της ελευθερίας του Τύπου. Αρχικά, καταργείται η διάταξη για την απλή δυσφήμηση, που χρησιμοποιούνταν συχνά για τις καταδίκες δημοσιογράφων. Παρόλα αυτά, εισάγεται μια “πονηρή” διάταξη που ανοίγει τον δρόμο για φυλακίσεις δημοσιογράφων που ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο του Γιώργου Φλωρίδη καταργεί την απλή δυσφήμηση, επιτρέποντας στους δημοσιογράφους να απαλλάσσονται από καταδίκες, εκτός αν αποδειχτεί συκοφαντική δυσφήμηση με δόλο. Ωστόσο, η απειλή της φυλακής είναι παρούσα, καθώς μια διάταξη επιβάλλει την μη αναστολή ποινής για πλημμελήματα και ορίζει εγκλεισμό σε περίπτωση καταδίκης άνω των τριών ετών.

Η αλλαγή αυτή θέτει τη δημοσιογραφία ενώπιον ενός νέου πλαισίου, όπου οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην καταδίκη για συκοφαντική δυσφήμηση και τον κίνδυνο φυλακίσεων για έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης. Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την ισορροπία μεταξύ της προστασίας της φήμης και της ελευθερίας του Τύπου.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top