«Κυριάκο φίλε μου…»! Η δήλωση του Ερντογάν πριν την άφιξή του στην Ελλάδα

«Κυριάκο φίλε μου…»! Η δήλωση του Ερντογάν πριν την άφιξή του στην Ελλάδα

Στην συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι η τουρκική βούληση για επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων είναι ισχυρή και καλεί σε παρόμοια προσέγγιση χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις από την ελληνική πλευρά. Σχετικά με τη δήλωσή του για το ενδεχόμενο επιδείνωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τονίζει πως αφορούσε τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας του, ενώ διαβεβαιώνει ότι η δομική ακεραιότητα της Αγίας Σοφίας δεν θα πληγεί ούτε υλικά ούτε πνευματικά.

Το μήνυμά του προς τον Μητσοτάκη είναι το εξής:

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και να ζητήσουμε ειρηνικά σε αυτή τη γεωγραφία. Τα μέσα της Δύσης προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τα λόγια μου.

Κυριάκο φίλε μου δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας. Ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα, στην οικονομία, το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία, την τεχνολογία την εκπαίδευση.

Υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση. Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μην μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα. Όταν προσφεύγουμε στην διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω».

Πρώτο «μπαμ» για Αιγαίο: Αυτό θα κάνουν για αρχή Μητσοτάκης/Ερντογάν!

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα θα επικεντρωθεί σε συζητήσεις για την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Ωστόσο, νέες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι στο επίκεντρο θα βρεθεί και ένα σχέδιο σχετικά με το μεταναστευτικό. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο αρχηγός του Λιμενικού της Τουρκίας θα έρθει μαζί με τον Ερντογάν στην Ελλάδα, με στόχο τη διατήρηση ενός σταθερού καναλιού επικοινωνίας μεταξύ των Λιμενικών Ελλάδας και Τουρκίας για την αντιμετώπιση πιθανών εντάσεων σε οποιοδήποτε σημείο του Αιγαίου, ειδικότερα σε νησιά με μεγάλη παρουσία παράνομων μεταναστών.

Ρ.Τ.Ερντογάν: «Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για όλα τα προβλήματα – Όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα»

«Φίλε μου Κυριάκο δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε»

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για όλα τα προβλήματα, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό καλύπτει πολλά ζητήματα, όπως η διαμάχη για τη “τουρκική μειονότητα” στη Θράκη και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, δείχνοντας την προθυμία της Τουρκίας να αντιμετωπίσει νομικά ζητήματα με την Ελλάδα.

Η Ελλάδα, μη διεκδικώντας τίποτε από την Τουρκία, βρίσκεται σε κίνδυνο να χάσει μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, σύμφωνα με αξιολόγηση, καθώς η Τουρκία εκφράζει προθυμία να υποβάλει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για διάφορα ζητήματα που περιλαμβάνουν τη “τουρκική μειονότητα” στη Θράκη και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

«Η Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα και θα παραμείνουμε γείτονες. Μοιραζόμαστε, την ίδια γεωγραφία, την ίδια θάλασσα. […] Μίλησα για μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας και την αρχή win win.

Η αντίληψη win win βρίσκεται ήδη στον πυρήνα της προσέγγισης της Τουρκίας στις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία» είπε.

Σε άλλο σημείο ειπε: «Αναβιώσαμε διμερείς μηχανισμούς που ήταν αδρανείς εδώ και πολύ καιρό».

Συνέχισε, πως «ποτέ δεν είδαμε τη γειτονική Ελλάδα ως εχθρό ή αντίπαλο… Λέω συχνά πως πιστεύουμε ότι δεν έχουμε προβλήματα με τους γείτονές μας και ειδικά με την Ελλάδα που δεν μπορούν να ξεπεραστούν.

Νομίζω ότι αυτό που άλλαξε πρόσφατα είναι ότι η ελληνική πλευρά έχει αναθεωρήσει την οπτική της απέναντί μας και άρχισε να κατανοεί ότι είμαστε ένα έθνος που δεν θα αρνηθεί ποτέ τη χείρα φιλίας που θα του απλωθεί».

«Πιστεύω ότι ο κύριος Μητσοτάκης αυτό το αντιλαμβάνεται και βλέπει ότι ειλικρινά επιθυμούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να προχωρήσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας.

Παρατηρώ επίσης στον ίδιο μια προσέγγιση παρόμοια με τη δική μας και αυτό είναι ευχάριστο».

Σε ερώτηση τι θα πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του στην Αθήνα είπε: «Θα του πω το εξής: Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο χωρών μας».

Προσέθεσε πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου, στη βάση αμοιβαίας καλής θέλησης».

Σε ερώτηση για την υφαλοκρηπίδα και την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο ο Ερντογάν σημείωσε πως σε μια πιθανή προσφυγή θα πρέπει να συμπεριληφθούν περισσότερα θέματα.

«Υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω».

Αναφέρθηκε και στην περίφημη φράση του «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, λέγοντας πως η φράση του αφορούσε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας».

Τέλος μίλησε και για την Αγία Σοφία λέγοντας δεν θα ζημιωθεί ούτε υλικά ούτε δομικά και οι εικονογραφίες θα προστατευθούν.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top