Η Σαουδική Αραβία καλεί σε «αυτοπειθαρχία» – Σημαντικό το οπλοστάσιο των σιιτών ανταρτών
Το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο “St NIKOLAS” του εφοπλιστή Σταμάτη Μόλαρη, με σημαία Νήσων Μάρσαλ, κατασχέθηκε από ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν. Συνολικά, 19 ναυτικοί (18 Φιλιππινέζοι και ένας Έλληνας) παραμένουν κατασκηνωμένοι στο πλοίο. Οι ΗΠΑ δηλώνουν ανίκανες να επιδράσουν για την απελευθέρωση του πληρώματος, το οποίο κατηγορείται για παράνομη μεταφορά πετρελαίου προς τις ΗΠΑ.
Το πλοίο, που είχε κατασχεθεί προηγουμένως από τις ΗΠΑ υπό την κατηγορία της μεταφοράς ιρανικού πετρελαίου, τώρα μεταφέρει πετρέλαιο για τις ΗΠΑ. Οι Ιρανοί υποστηρίζουν ότι απλά ανακτούν το πετρέλαιο που τους ανήκει. Η προηγούμενη κατασχέση του πλοίου είχε οδηγήσει στη μεταφορά του πετρελαίου σε αμερικανικά διυλιστήρια.
Η προοπτική για γρήγορο επαναπατρισμό του πληρώματος δεν είναι εύκολη, καθώς έχουν προηγηθεί παρόμοιες περιπτώσεις που δεν εξελίχθηκαν θετικά. Εν τω μεταξύ, οι σιίτες αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ενισχύουν τις στρατιωτικές τους ικανότητες με βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους cruise και επιθετικά drones, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Η περιοχή αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ενδεχόμενων συγκρούσεων και των πλευρών εμπλεκομένων.
Βαλλιστικοί πύραυλοι
Τα οπλοστάσια των Χούθι στην Υεμένη πλέον περιλαμβάνουν πύραυλους Typhoon, μια τροποποιημένη έκδοση των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων Qadr, με εκτιμώμενη βέληνση περίπου 1.600 έως 1.900 χιλιόμετρα. Αυτή η αναβάθμιση στον πυραυλικό στόλο των Χούθι αποκαλύφθηκε από τον ειδικό σε εξοπλισμούς του International Institute for Strategic Studies, Φαμπιάν Χινζ.
Οι πύραυλοι Typhoon, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε δοκιμές από το Ιράν το 2016, διαθέτουν βεληνεκές που ανέρχονται σε 1.400 χιλιόμετρα. Η επιδείξη αυτών των πυραύλων από τους Χούθι έγινε λίγο πριν από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ειδικό του ομίλου Navanti, Μοχάμεντ Αλμπάσα. Αυτή η εξέλιξη αυξάνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια στην περιοχή, καθώς οι Χούθι ενισχύουν τις πολεμικές τους ικανότητες με πυραυλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας.
Πύραυλοι cruise
Οι Χούθι, οι οποίοι έχουν αναλάβει τον έλεγχο σημαντικών περιοχών στο βόρειο τμήμα της Υεμένης, ανακοίνωσαν ότι διαθέτουν τροποποιημένες εκδοχές των ιρανικών πυραύλων κρουζ Qods, οι οποίοι έχουν βεληνεκές περίπου 1.650 χιλιόμετρα. Το 2022, οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι πυραύλοι Qods τους επιτέθηκαν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χρησιμοποιώντας αυτή την προηγμένη πυραυλική τεχνολογία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πρόσφατα διεξήγαγαν επιθέσεις κατά των Χούθι, ανακοινώνοντας ότι προσπαθούν να περιορίσουν τις επιθέσεις τους.
Επιπλέον, οι Χούθι κατασκευάζουν δικά τους drones, εκμεταλλευόμενοι ιρανικά εξαρτήματα, και διαθέτουν επιθετικά drones Shahid-136 με βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων. Αυτά τα drones έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα κατά Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κατά τη διάρκεια του πολέμου που διαρκεί περίπου τρία χρόνια, με αναφορές που καταγράφουν τη χρήση τους κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και στρατιωτικών στόχων.
Το οπλοστάσιο των Χούθι περιλαμβάνει επίσης πυραύλους Samad-3, οι οποίοι μπορούν να μεταφέρουν εκρηκτικά βάρους 18 κιλών, με βεληνεκές περίπου 1.600 χιλιόμετρα. Οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν την ανησυχία για τη σταθερότητα στην περιοχή, με τη Σαουδική Αραβία να παρακολουθεί με ανησυχία τα γεγονότα και να καλεί σε αυτοσυγκράτηση, καθώς οι ΗΠΑ και η Βρετανία διεξάγουν πυραυλικές επιθέσεις εναντίον των Χούθι.