Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών. Επιστολική ψήφος, μία περιφέρεια όλη η χώρα, με σταυρό.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, επιτρέποντας στους πολίτες να ψηφίζουν με αυτό τον τρόπο σε ολόκληρη τη χώρα. Η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο Υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος θα ανακοινώσουν περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα.
Ο Πρωθυπουργός περιγράφει την επιστολική ψήφο ως γενναία μεταρρύθμιση και ιστορική τομή. Σημειώνει ότι στο εξωτερικό δεν θα χρειαστεί δημιουργία εκλογικών τμημάτων, ενώ στο εσωτερικό θα διευκολυνθούν άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι και εργαζόμενοι νέοι που συμμετέχουν σε σεζόν και επιθυμούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.
“Αυτό είναι μία πραγματικά αληθινή πρόοδος, είναι μία μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Αναφέρομαι σε πολλές κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη: υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, ακόμα και φοιτητές ή μαθητές στο τέλος του Λυκείου που ενδεχομένως να έχουν εξετάσεις, να έχουν άλλες προτεραιότητες. Όλοι αυτοί θα μπορούν, εφόσον το επιλέξουν, να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο χωρίς μετακινήσεις και χωρίς ταλαιπωρία“, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τα ψηφοδέλτια που θα χρησιμοποιηθούν στις ευρωεκλογές, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα το νέο σύστημα επιστολικής ψήφου. Εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η συμμετοχή των πολιτών, αποτελώντας το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου και στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Ο Πρωθυπουργός εξέτασε το ενδεχόμενο να διακοπεί η ενιαία εκλογική περιφέρεια για τις ευρωεκλογές, αλλά αποφάσισε να διατηρήσει τη μορφή μίας εκλογικής περιφέρειας για ολόκληρη τη χώρα. Υποστήριξε ότι η χώρα, συνολικά, αποστέλλει εκπροσώπους στην Ευρωβουλή και η επιλογή πρέπει να αντανακλά τις συνολικές προτιμήσεις, αποφεύγοντας τον κυριαρχισμό τοπικών σκοπιμοτήτων. Επιπλέον, επανέλαβε ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν με σταυρό προτίμησης, αντί για λίστα, όπως είχε ανακοινώσει και στη ΔΕΘ.
“είναι η χώρα συνολικά που στέλνει τους εκπροσώπους στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Συνεπώς, τα κριτήρια πρέπει να είναι εθνικά και μακριά από τοπικές φωνές ή τοπικές ιδιαιτερότητες και με κυρίαρχο στόχο να γίνεται ολοένα και πιο δυνατή η φωνή της πατρίδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς“.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών, διευκρινίζοντας πως το κατατεθέν νομοσχέδιο περιλαμβάνει 11 ρυθμίσεις κοινωνικής δικαιοσύνης κατά της φοροδιαφυγής. Επισήμανε ότι περίπου 3.000 σχόλια υποβλήθηκαν κατά τη δημόσια διαβούλευση, αλλά τόνισε ότι αποδεκτά κρίθηκαν μόνο τα σχόλια που δεν αλλοίωσαν τον πυρήνα του νομοσχεδίου.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτό αποτελεί απόδειξη της διαύγειας και της ανοικτότητας της κυβέρνησης στην ακρόαση των πολιτών, χωρίς όμως να υποκύπτει σε ομάδες πίεσης. Ο κύριος στόχος των μέτρων είναι, όπως εξήγησε, η ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης, με τα επιπλέον έσοδα των 500 εκατομμυρίων ευρώ να κατευθύνονται στον τομέα της υγείας και άλλα 250 εκατομμύρια στην εκπαίδευση.
“Απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση ακούει την κοινωνία, χωρίς όμως να υπακούει σε καμία συντεχνία“
Μετά την περαιτέρω διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων το 2019, αλλά και την άρση πρακτικά κάθε εμποδίου γι’ αυτήν πριν λίγους μήνες, κάνουμε ακόμα ένα πολύ σημαντικό βήμα. Καθιερώνουμε, για όποιον το επιθυμεί, εντός και εκτός Ελλάδας, την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές. pic.twitter.com/RYcPeK1xH7
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 30, 2023