Νέα μέτρα λιτότητας: Ευχαρίστηση της ΕΕ για την κατάργηση των ενεργειακών ενισχύσεων - Κλήση για μείωση των κρατικών ελλειμμάτων

Νέα μέτρα λιτότητας: Ευχαρίστηση της ΕΕ για την κατάργηση των ενεργειακών ενισχύσεων – Κλήση για μείωση των κρατικών ελλειμμάτων

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση επικρατεί ικανοποίηση για τη συμφωνία που επιτυγχάνεται όσον αφορά την κατάργηση των μέτρων ενεργειακής στήριξης και τη χρήση των αποταμιεύσεων με σκοπό τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων. Αντίθετα, στην Ελλάδα, η κοινωνία αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω της αυξημένης τιμολόγησης στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Η απόφαση για την κατάργηση των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα σηματοδοτεί την επιστροφή σε πολιτικές λιτότητας, η οποία, σε συνδυασμό με την υψηλή ακρίβεια, αυξάνει τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, ένα οικονομικό φαινόμενο που συνδυάζει οικονομική ύφεση και πληθωρισμό.

Η απαίτηση της ΕΕ για μείωση των κρατικών ελλειμμάτων υπονοεί περιορισμένη υποστήριξη προς την Ουκρανία, καθώς η συνέχιση αυτής της στήριξης θα επιβάρυνε τους προϋπολογισμούς. Οι νέες πολιτικές λιτότητας που ανακοινώνει η ΕΕ υποδηλώνουν πιέσεις προς την Ουκρανία για συνθηκολόγηση.

Στη συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε περαιτέρω σύσφιξη στα δημοσιονομικά των κρατών-μελών. Υπογραμμίζεται η ανάγκη περιοριστικής δημοσιονομικής στάσης για το 2024, προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και να αποφευχθεί η πληθωριστική πίεση.

Το Eurogroup αναφέρει την απόφαση των περισσότερων κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ να τερματίσουν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, εκφράζοντας ικανοποίηση και καλώντας τα υπόλοιπα κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμα με στόχο τη σταδιακή κατάργηση αυτών των μέτρων έως το 2024. Το Eurogroup προτρέπει επίσης τα κράτη-μέλη να χρησιμοποιήσουν τις αποταμιεύσεις για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων.

Εντός της συνεδρίασής του, το Eurogroup εξετάζει τα προσχέδια προϋπολογισμού πολλών χωρών της Ευρωζώνης. Καθιστά σαφές ότι τα προσχέδια προϋπολογισμού της Ελλάδας και άλλων έξι χωρών είναι σύμφωνα με τις δημοσιονομικές συστάσεις, ενώ υπογραμμίζει πιθανές προσαρμογές που ίσως χρειαστούν στα δημοσιονομικά της Γερμανίας.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για τα προσχέδια προϋπολογισμού ορισμένων χωρών όπως Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία και Κροατία, τα οποία φαίνεται να μην ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις δημοσιονομικές συστάσεις. Το Eurogroup καλεί αυτές τις χώρες να λάβουν έγκαιρα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που εντοπίζει η Επιτροπή και να εξασφαλίσουν τη συμφωνία με τις δημοσιονομικές συστάσεις.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top