Νέο Σύστημα Επιστολικής Ψήφου: Μέθοδος Εφαρμογής, Ποιους Πολίτες Αφορά, και Ασφαλιστική Δικλείδα

Νέο Σύστημα Επιστολικής Ψήφου: Μέθοδος Εφαρμογής, Ποιους Πολίτες Αφορά, και Ασφαλιστική Δικλείδα

Στο πλαίσιο των προσεχών ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια νέα δυνατότητα για τους πολίτες να εκφράσουν την προτίμησή τους μέσω της επιστολικής ψήφου. Αυτό το μέσο, που θα εφαρμοστεί τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα να ψηφίσουν τους υποψηφίους του κόμματος της επιλογής τους από τον τόπο διαμονής τους.

Η επιστολική ψήφος, εισήγαγεται ως μέτρο εκτέλεσης του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών, ευνοώντας ιδιαίτερα όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα για να ψηφίσουν, όπως άτομα με ειδικές ανάγκες, εποχιακούς εργαζόμενους, ναυτικούς, και άλλους. Επιπλέον, θα αποτελέσει βοήθημα για Έλληνες που προσωρινά διαμένουν εκτός συνόρων, όπως επαγγελματίες ή φοιτητές.

Η διαδικασία ψήφου μέσω επιστολικής ψήφου θα γίνεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, με τους πολίτες να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία τους και να δηλώνουν την πρόθεσή τους. Η υποβολή έγκυρης διεύθυνσης κατοικίας είναι κρίσιμη για τη σωστή εκτέλεση της ψήφου.

Και δεύτερος φάκελος ασφαλείας

Στο εσωτερικό κάθε φακέλου, ειδικότερα θα υπάρχει και δεύτερος φάκελος ασφαλείας – το περιεχόμενό του δεν θα μπορεί να διαβάζεται εφόσον ο φάκελος δεν σκιστεί, όπως συμβαίνει με τις τραπεζικές επιστολές για τη χορήγηση κωδικού ασφαλείας (pin).

Οι ενδιαφερόμενοι Έλληνες του εξωτερικού θα υποβάλλουν τα στοιχεία τους σε ειδική εφορευτική επιτροπή, και μετά την επιβεβαίωση, θα λαμβάνουν έναν φάκελο ψηφοφορίας που θα επιστρέφεται με ταχυμεταφορά στην Ελλάδα. Η αποτελεσματικότητα του μέτρου εξασφαλίζεται με τον έλεγχο των φακέλων και την απόρριψη όσων φτάνουν κατά την εκλογική ημέρα μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Για τη διαδικασία που θα ακολουθείται για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, θα λειτουργεί ειδική εφορευτική επιτροπή.

Οτιδήποτε θα φτάνει στην αρμόδια εφορευτική επιτροπή μετά τις 19.00 της Κυριακής των εκλογών, δεν θα λαμβάνεται υπόψη.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top