Ντροπή: Έσβησαν τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών μπροστα από την Βουλή (βίντεο)

Ντροπή: Έσβησαν τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών μπροστα από την Βουλή (βίντεο)

Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά μόλις μερικές ώρες και ήδη ένα συνεργείο καθαριότητας του δήμου Αθηναίων βιάστηκε να σβήσει τα ονόματα των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, τα οποία είχαν γραφτεί με κόκκινη μπογιά από διαδηλωτές μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συγκέντρωσης.

Αυτή η ενέργεια προκάλεσε ανακούφιση, καθώς δεν περίμεναν ούτε μία μέρα να περάσει, και απουσία σεβασμού προς τη μνήμη των θυμάτων.

Η μνήμη τους άξιζε έστω μία εξαίρεση από τα πρωτόκολλα καθαριότητας για ένα λογικό χρονικό διάστημα.

Η εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις 14:00 και καταγράφηκε μέσα από διάφορα φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Ωστόσο, το βράδυ της Τετάρτης, συνεργεία του δήμου Αθηναίων άρχισαν να εργάζονται για τον καθαρισμό του σημείου όπου είχαν γραφτεί τα ονόματα.

Σε συνέντευξη στο MEGA, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Αθηναίων, Ρωξάνη Μπέη, ανέφερε ότι τα δημοτικά συνεργεία καθαρίζουν το εν λόγω σημείο μετά από κάθε πορεία.

«Ενημερώθηκα χθες και είδα το θέμα στα social media. Γενικά, τα συνεργεία καθαρισμού πραγματοποιούν καθαρισμό στο σημείο μετά από κάθε πορεία.

Δεν κλήθηκα να παρέμβω για το αν θα σβηστούν ή όχι τα ονόματα. Και εγώ παραβρέθηκα στην πορεία, αλλά δεν είχα προσέξει αυτό το θέμα. Δεν επικοινώνησα με κάποιο συνεργείο», δήλωσε η Ρωξάνη Μπέη.

Παράλληλα, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας τόνισε ότι «το συνεργείο πηγαίνει στο σημείο συνήθως, δεν με κάλεσαν για να αποφασίσω εάν θα σβηστούν τα ονόματα ή όχι.

Οι εργαζόμενοι πήγαν στο σημείο στις 23:30, όπως συνήθως. Κατανοώ τις αντιδράσεις, αλλά αυτό είναι το συνηθισμένο πρωτόκολλο. Δεν υπήρξε κάποια ειδική επικοινωνία».

Τέλος, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας επεσήμανε ότι τα συνεργεία «καθαρίζουν πάντα μετά από πορείες, δεν πήγαν ειδικά».

Όπως αναμενόταν, αυτή η κίνηση προκάλεσε την οργή χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους μέσω αναρτήσεων στα social media.

Μερικά από τα οργισμένα μηνύματα χρηστών ήταν τα εξής:

«Ό,τι και να κάνουν τα χέρια τους είναι βαμμένα με το αίμα των δολοφονημένων στα Τέμπη.

Σβήστε τα, καλύψτε τα, κουκουλώστε τα όλα! Κρυφτείτε πίσω από το δάχτυλό σας. Αυτό είναι το μόνο που ξέρετε να κάνετε. Γελοίοι.

Με αυτή την κίνηση προσπαθούν να καλύψουν τις ευθύνες των δολοφόνων και να ξεχάσουμε. Μόνο οργή και μίσος».

Δικαιολογίες από το δήμο των Αθηνών για τη διαγραφή των ονομάτων των νεκρών στα Τέμπη: «Ευθύνη του φρουράρχου της Βουλής και του συνεργείου»

Ο δήμος “φορτώνει” το φταίξιμο σε άλλους.

Από το πρωί, η αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων, Ρωξάνη Μπέη, προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, όπως το γιατί το συνεργείο του Δήμου επέλεξε το βράδυ της Τετάρτης να σβήσει όλα τα ονόματα των θυμάτων της σφαγής των Τεμπών.

Αρχικά, έφταιγαν οι οδοκαθαριστές, και στη συνέχεια το φταίξιμο έπεσε στον φρούραρχο της Βουλής!

Η αντιδήμαρχος καθαριότητας και ανακύκλωσης του δήμου Αθηναίων ζήτησε συγγνώμη πριν από λίγο για την απαράδεκτη ενέργεια.

Η κυρία Ρωξάνη Μπέη αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι ουδέποτε έδωσε εντολή να σβηστούν τα ονόματα, ενώ υπογραμμίζει ότι η ίδια είναι “κατηγορηματικά αντίθετη” με αυτή την ενέργεια και προσθέτει ότι το συνεργείο τα έσβησε έπειτα από πρόσκληση του φρουράρχου της Βουλής.

“Συνεργείο της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων έσβησε χθες βράδυ τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, που είχαν γραφτεί στην πλατεία Συντάγματος, μετά από πρόσκληση του φρουράρχου της Βουλής.

Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έδωσα εντολή να συμβεί κάτι τέτοιο και ουδέποτε ενημερώθηκα γι’ αυτήν την αδικαιολόγητη ενέργεια, η οποία με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη. Η κριτική που ασκείται είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Ζητώ συγγνώμη από τις οικογένειες και από τους χιλιάδες πολίτες, ανάμεσα στους οποίους ήμουν και εγώ, που διαδήλωσαν, ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών”, αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Αθηναίων, Ρωξάνη Μπέη.

Νωρίτερα, σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού ALPHA και αργότερα στο MEGA, είχε δείξει ως “υπεύθυνους” τους οδοκαθαριστές. Είπε λοιπόν στον ALPHA “δεν το ξέραμε ότι πήγαν και τα έσβησαν και οι οδοκαθαριστές από μόνοι τους σκέφτηκαν ‘ας ξεκινήσουμε από εκεί'”.

Στο MEGA είχε δηλώσει τα εξής:

“Ενημερώθηκα χθες και το είδα και στα social media. Γενικά τα συνεργεία καθαρισμού μετά από πορείες και κάθε μέρα, πλένουν στο σημείο.

Δεν πήγαν κάποια ειδικά συνεργεία, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Και εγώ ήμουν στην πορεία και αυτό το ζήτημα δεν το είχα δει. Ούτε είχα μιλήσει με κάποιο συνεργείο”.

Ακολούθως, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας υποστήριξε ότι “εκεί το συνεργείο πηγαίνει σταθερά, δεν με κάλεσαν για να με ρωτήσουν ‘να σβήσουμε ή να μην σβήσουμε'”.

“Οι εργαζόμενοι πήγαν στο σημείο στις 23:30, την ώρα που πάει συνήθως. Καταλαβαίνω τις αντιδράσεις, αλλά σας εξηγώ τη συνήθη πρακτική. Δεν υπήρξε κάποια άλλη ειδική επικοινωνία”.

Καταληκτικά, η αντιδήμαρχος Καθαριότητας επισήμανε ότι τα συνεργεία “πηγαίνουν πάντα μετά από πορείες, δεν πήγαν ειδικώς”.

Οι δικαιολογίες αυτές, πάντως, δύσκολα γίνονται πιστευτές, καθώς το συνεργείο γνώριζε ότι είχαν σημειωθεί τα ονόματα των νεκρών στο δάπεδο στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Γενικά, το να τηρούνται τα πρωτόκολλα σε μία ευνομούμενη πολιτεία είναι το σύνηθες. Όμως υπάρχουν πάντοτε εξαιρέσεις.

Όταν έχουμε να κάνουμε με τη μνήμη 57 αδικοχαμένων ανθρώπων, και μάλιστα νεότατων, τότε κάποια πράγματα μπορούν και επιβάλλεται να μην εφαρμοστούν.

Ας δεχτούμε όμως και καλόπιστα ότι όντως δεν δόθηκε τέτοια εντολή από τον δήμο και το συνεργείο έπραξε μόνο του.

Εάν λοιπόν συνέβη το δεύτερο, τότε οφείλεται σε εξοργιστική αδιαφορία.

Κακά τα ψέματα, πρόκειται για μία ενέργεια που δείχνει ότι ξεκινά πολύ άσχημα η δημαρχία του Χάρη Δούκα.

Τελικά, το πρόβλημα είναι με το σύνολο του ελληνικού πολιτικού συστήματος, καθώς ζει ως ελίτ και ως τέτοια, δεν έχει καμία σύνδεση με τα προβλήματα και κυρίως τις οδύνες των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία τα χρειάζονται μόνο για την ψήφο τους.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top