Πρωτοφανής δήλωση από τον υπουργό Επικρατείας.
Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, προτείνει την επαναδιαγραφή των ονομάτων των 57 θυμάτων της σφαγής των Τεμπών από τον χώρο του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη!
«Πρέπει να σβηστούν και άμεσα δεν μπορούν να παραμείνουν», αναφέρει με έμφαση.
Αυτή τη δήλωση έκανε δύο ημέρες μετά το μνημόσυνο για τη “μαύρη” επέτειο των Τεμπών και αμέσως μετά το σβήσιμο από τον δήμο Αθηναίων των ονομάτων των 57 νεκρών που είχαν γραφτεί με κόκκινη μπογιά.
«Το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη είναι μνημείο για τους Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα. Οτιδήποτε άλλο δεν έχει θέση εκεί», υπογραμμίζει.
Παρά το γεγονός ότι το δήμος Αθηναίων και ο ίδιος ο Χάρης Δούκας ζήτησαν συγγνώμη για το σβήσιμο των ονομάτων και οι φοιτητές τα ξαναγράψανε, ο υπουργός Επικρατείας καταθέτει αυτήν την πρόταση.
Σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό στα “Παραπολιτικά”, εξηγεί:
«Το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη είναι το σπουδαιότερο σημείο μνήμης, ένας τόπος ιερός που αφορά τους πεσόντες κατά τη διάρκεια των αγώνων του έθνους.
Εκεί είναι γραμμένα τα ονόματα των μεγάλων μαχών που έχουμε δώσει. Είναι ένα μνημείο με το οποίο τιμάμε τη μνήμη όλων των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα.
Δεν έχει καμία θέση η οποιαδήποτε αναγραφή οποιουδήποτε άλλου πράγματος εκεί. Θέλουμε να κάνουμε ένα μνημείο να θυμόμαστε το φρικτό δυστύχημα των Τεμπών; Να το κάνουμε. Αυτό δεν μπορεί να είναι στον Αγνωστο Στρατιώτη […] Είναι ένα μνημείο με συγκεκριμένο προορισμό».
Ανέφερε επίσης ότι «δεν πρέπει να μείνουν γραμμένα τα ονόματα των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας σε αυτόν το χώρο και φυσικά πρέπει να σβηστούν άμεσα».
Στη συνέχεια της συνέντευξης, διευκρίνισε ότι έχει «πολύ ενδιαφέρον» η πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων για ανέγερση μνημείου και «αν σε αυτήν τη συζήτηση για το μνημείο για τα Τέμπη πρέπει να εμπλακούν και φορείς της κυβέρνησης, να εμπλακούν.
Αλλά, εδώ συζητάμε για τον Άγνωστο Στρατιώτη. Στον Άγνωστο Στρατιώτη δεν θα αναγράφεται τίποτε. Θα αναγράφονται τα ονόματα, τα μέρη, τα σημεία όπου το έθνος πολέμησε και άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτές τις πολεμικές προσπάθειες που έκανε το έθνος για να απελευθερωθεί. Αυτός είναι ο Άγνωστος Στρατιώτης», κατέληξε.
Με αφορμή, εξ άλλου, τη θέση που αναπτύσσουν κόμματα και πολιτικοί για την πορεία των δικαστικών ερευνών, επεσήμανε ότι «οι πολιτικοί οφείλουν να απέχουν από οποιοδήποτε σχολιασμό εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων.
Γιατί το λένε οι ερμηνείες της Συμβάσεως Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων; Το λένε για να μην υπάρχει χειραγώγηση και παρέμβαση στο έργο των δικαστών».
Ως εκ τούτου, «θα πρότεινα να συμφωνήσουμε όλοι οι πολιτικοί να δείχνουμε αυτοσυγκράτηση ό,τι αφορά στις ενέργειες της δικαιοσύνης».
Σχετικά με το μπάζωμα, επεσήμανε ότι μπάζωθηκε μόνον η μία πλευρά, και διερωτήθηκε: «Αν η συγκάλυψη ήταν ο σκοπός, μπάζωσαν μόνο δεξιά και δεν μπάζωσαν αριστερά;».
Τέλος, με αφορμή το ψήφισμα πολιτών για τα Τέμπη, έκανε δύο διαπιστώσεις:
Πρώτον, ότι η βουλευτική ασυλία υπάρχει μόνο για την άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών. Και, δεύτερον, ότι «όταν ήρθε πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής, η οποία αφορούσε παράβαση καθήκοντος και απιστία για τη Σύμβαση 717 και τον Καραμανλή, η Βουλή απεφάνθη και την απέρριψε».
Βεβαίως, παρέλειψε να αναφέρει ότι η πλειοψηφία της Βουλής ανήκει στη Νέα Δημοκρατία.