Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Κ. Χατζηδάκης, προωθεί τις επενδύσεις στη χώρα, αλλά παραμελεί να αναφερθεί στις αστρονομικές ζημιές που έχουν υποστεί. Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως επενδύσιμη οικονομία, παρά την απόκοσμη πραγματικότητα των τεράστιων οικονομικών απωλειών που καταγράφονται.
Πρόσφατα, αποκαλύψαμε ότι το ελληνικό κράτος υφίσταται σημαντική οικονομική καταστροφή, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκης, εκφράζεται ενθουσιασμένος για ζημιά ύψους 21 δισ. ευρώ, που αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί στα 42 δισ. μετά την πώληση του 27% των μετοχών της Πειραιώς.
Πριν 2,5 χρόνια, το ελληνικό δημόσιο επενδύει στην Aegean, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημία 34,6 δισ. ευρώ. Παρά τις απώλειες, ο υπουργός Οικονομικών παρουσιάζει τη χώρα ως επενδύσιμο περιβάλλον.
Ενώ οι επενδύσεις αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, παραμελείται η τεράστια οικονομική ζημιά στις τράπεζες, που ανέρχεται σε 102 δισ. ευρώ. Οι απώλειες πηγάζουν από διάφορες πηγές, όπως το PSI+, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το DTC, τον Ηρακλή και άλλες παρεμβάσεις, αλλά ο υπουργός προτιμά να εστιάζει στη θετική πλευρά των επενδύσεων.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προχώρησε σε διάφορες επενδύσεις σε ελληνικές τράπεζες, αλλά η αξία αυτών των επενδύσεων φαίνεται να έχει μειωθεί σημαντικά. Η Eurobank, μετά τη συνεννόησή της με το ΤΧΣ, ανακοίνωσε την επαναγορά και τη διαγραφή των μετοχών με ένα τίμημα που φαίνεται υψηλό σε σχέση με το βιβλίο. Αντίστοιχα, η Alpha Bank πραγματοποίησε διπλή συμφωνία που συμπεριλάμβανε την πώληση του 8,97% στην UniCredit και την πώληση της Ρουμανίας, ενώ η UniCredit δείχνει σκεπτικισμό για μεγαλύτερη επένδυση.
Η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε διάθεση μεριδίου, με το ΤΧΣ να πωλεί το 22% σε επενδυτές. Παρατηρείται η συμμετοχή ήδη υπαρκτών επενδυτών και η εκμετάλλευση των ανομολόγητων τιμών στην αγορά. Ωστόσο, παρά την υγιή κατάσταση της τράπεζας, η αξιολόγηση της Εθνικής στα 0,70 P/BV αποδεικνύει ότι η αγορά δρα με κριτήρια κερδοσκοπίας.
Τέλος, η Πειραιώς προσδοκάται να εκδηλώσει το ίδιο μοντέλο πώλησης με την Εθνική. Η συνολική ζημιά που προκύπτει από τις επενδύσεις του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες φαίνεται να υπολογίζεται σε περίπου 50 δισ. ευρώ, με την αξία των επενδύσεων να υπολείπεται σημαντικά. Τα αποτελέσματα αυτά αναδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και το ύψος των αναγκαίων προσπαθειών για τη διασφάλιση της υγείας του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ελλάδα.