Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Train, Μαουρίτσιο Καποτόρτο, θα κατηγορηθεί για ψευδορκία από τους εισαγγελείς, αφού κατέθεσε για το ατύχημα του τρένου Tempi κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής έρευνας.
Ο Maurizio Capotorto, Ιταλός πολίτης, κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ότι την ευθύνη για τους εκτροχιασμούς και τα ατυχήματα φέρουν οι υπεύθυνοι της σιδηροδρομικής υποδομής, δηλαδή ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος.Ο Ο.Σ.Ε.) και, ειδικότερα, ο υπεύθυνος του σταθμού.
Ορισμένοι νομοθέτες είπαν ότι ο διευθυντής του σταθμού είχε προβλήματα υγείας. Όταν ρωτήθηκε από τον επικεφαλής της επιτροπής για τα προβλήματα, ο Capotorto απάντησε ότι «δεν γνωρίζει κανένα στατιστικό στοιχείο για αυτό το θέμα».
Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε μετά από αίτημα των βουλευτών, επειδή σημείωσαν ότι ο διευθύνων σύμβουλος είπε ψέματα σε μέρη της κατάθεσής του και άφησε άλλα σημεία αδιευκρίνιστα. Την κατάθεσή του κάλεσαν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ “προσβλητικό και προκαλεί υποψίες ψευδορκίας” και σημείωσε ότι «Αν και είναι σαφές ότι τα αυτόματα συστήματα ασφαλείας δεν λειτουργούσαν, υποστήριξε ότι απλώς δεν λειτουργούσαν».
«Για τον λόγο αυτό, προτείναμε να σταλεί η κατάθεσή του στην εισαγγελία Εφετών, με την οποία όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, συμφώνησαν». – αναφέρει η ανακοίνωση. Μέλος του κυβερνώντος κόμματος «Νέα Δημοκρατία» Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης είπε ότι το σχόλιο του Καποτόρτο ήταν προσβλητικό, προσθέτοντας ότι ο γενικός διευθυντής δεν ζήτησε συγγνώμη και έρριψε όλη την ευθύνη στον διευθυντή του σταθμού.
Η Hellenic Train ελέγχεται για αστοχίες που οδήγησαν στην πιο πολύνεκρη σύγκρουση τρένου στη χώρα, αλλά υπό έρευνα βρίσκονται και οι θυγατρικές του ΟΣΕ.
Την Δευτέρα, 15 εργαζόμενοι της ΕΡΓΟΣΕ, της θυγατρικής του ΟΣΕ που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή και συντήρηση σιδηροδρομικών υποδομών, εμφανίστηκαν ενώπιον της εισαγγελίας εφετών Λάρισας. Σύμφωνα με την κρατική ΕΡΤ, μεταξύ αυτών είναι διευθυντικά στελέχη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ.
Κατηγορούνται, ειδικότερα, για επανειλημμένη παραβίαση των προτύπων ασφάλειας των μεταφορών, καθώς και για αδικήματα που καταλήγουν σε ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης.
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόσκληση της ευρωπαϊκής εισαγγελίαςΕΝΑ να λάβει μέτρα σχετικά με πιθανή ποινική ευθύνη δύο πρώην υπουργών Μεταφορών μετά τη φονική σύγκρουση τρένου που συγκλόνισε τη χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο.
Σε επιστολή που απέστειλε η εισαγγελέας της EPPO Πόπη Παπανδρέου στις ελληνικές αρχές στις 2 Ιουνίου και έλαβε το POLITICO, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας για την καταστροφή «προέκυψαν υποψίες για υποτιθέμενα ποινικά αδικήματα που διέπραξαν πρώην μέλη της ελληνικής κυβέρνησης».
«Αυτά τα φερόμενα ποινικά αδικήματα αφορούν παράβαση καθήκοντος του πρώην υπουργού Χρήστου Σπύρτζη και υπεξαίρεση που διέπραξε ο πρώην Υπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής., έγραψε στο έγγραφο ο Παπανδρέου. – Σας ζητάμε να λάβετε τα μέτρα σας»..
Το αίτημα να ληφθούν μέτρα κατά των δύο πρώην υπουργών βασίζεται σε ένα χαρακτηριστικό της ελληνικής νομοθεσίας σύμφωνα με το οποίο μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να διερευνήσει καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά σε βάρος πρώην υπουργών. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έθαψε την υπόθεση πολιτικά, χρησιμοποιώντας την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία για να απορρίψει την ανάγκη σύστασης διερευνητικής επιτροπής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε αρχικά «τραγικό ανθρώπινο λάθος»αλλά αναγκάστηκε να υποχωρήσει αφού κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να συγκαλύψει τον ρόλο της κυβέρνησης.
Η EPPO πιστεύει ότι η ελληνική συνταγματική ιδιορρυθμία ότι μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να υποβάλλει υποθέσεις κατά υπουργών είναι αντίθετη με το νόμο ΕΕ και επικοινώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
ΥΓ Δεν παραδίδουμε τα δικά μας, θα παραδώσουμε τα δικά μας…
Εξεταστική Επιτροπή Τεμπών 25/01/2024 Εξέταση: Maurizio Capotorto Διευθύνων Σύμβουλος Hellenic Train#ΤΕΜΠΗ_ΕΓΚΛΗΜΑ #Τεμπη pic.twitter.com/aOIuW4CyRP
— Κωνσταντίνος Φλώρος (@floroskostas7) January 28, 2024