Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, υπόσχεται ριζικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος της κεντρικής τράπεζας και της κατάργησης του εθνικού νομίσματος, πέσο.
Οι πολίτες της Αργεντινής εξέλεξαν τον Μιλέι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με το 55,95% των ψήφων, νικώντας τον αντίπαλό του, τον υπουργό Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα. Το αποτέλεσμα αυτό έθεσε τέλος σε μια πολιτική περίοδο και προκάλεσε ερωτηματικά σχετικά με την ενδεχόμενη αλλαγή πορείας της χώρας.
Ο Μιλέι είναι φιλελεύθερος οικονομολόγος, και οι προεκλογικές του υποσχέσεις περιλαμβάνουν ριζικά οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας.
Οι εκλογές και το ανακοινωθέν αποτέλεσμα αναζωπύρωσαν τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο της Αργεντινής να αποσυρθεί από τη συμμετοχή της στους BRICS, μια απόφαση που θα επηρεάσει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.
Ο Χαβιέρ Μιλέι αναδείχθηκε ως ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, κερδίζοντας τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με το 55,95% των ψήφων έναντι του αντιπάλου του, του υπουργού Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα. Αυτό το αποτέλεσμα σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική εικόνα της χώρας.
Σε δηλώσεις του, ο νέος πρόεδρος επισήμανε ότι αρχίζει μια νέα εποχή για την Αργεντινή, με το τέλος της παρακμής και την έναρξη της ανοικοδόμησης της χώρας. Υπογράμμισε την ανάγκη εγκατάλειψης του παλαιού πολιτικού μοντέλου και την υιοθέτησης μιας νέας προσέγγισης, βασισμένης στην ελευθερία, με στόχο την ανάκαμψη της Αργεντινής ως παγκόσμιας δύναμης.
Javier Milei foi eleito Presidente da Argentina, com 55,95% dos votos. Massa reconheceu a derrota.
— Karina Michelin (@karinamichelin) November 19, 2023
A história foi feita, os argentinos acabaram de eleger,Javier Milei, para ser o presidente do país. Esta é a pior notícia que Klaus Schwab e os globalistas poderiam ter recebido.… pic.twitter.com/5vkkUnqGtx
Ο προηγούμενος υπουργός Οικονομίας, Σέρτζιο Μάσα, αναγνώρισε την ήττα του και συγχάρηκε τον Μιλέι, εκφράζοντας ευχές για καλή τύχη στο νέο του καθήκον.
Οι εκλογές και η εκλογή του Μιλέι είναι αντικείμενο ενδιαφέροντος για τη διεθνή κοινότητα, καθώς υπάρχει αναμονή για το πώς θα διαμορφωθεί η πολιτική της Αργεντινής και πώς θα επηρεάσει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της ένταξής της στους BRICS.
Ο Χαβιέρ Μιλέι, ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, ανακοίνωσε ένα περιεκτικό πρόγραμμα οικονομικής θεραπείας, περιλαμβάνοντας ριζικές μεταρρυθμίσεις όπως το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας, η κατάργηση του πέσο και περικοπές στις δαπάνες. Αυτές οι αλλαγές, παρά τον πιθανό πόνο που θα προκαλέσουν, έχουν ευρεία αποδοχή από τους ψηφοφόρους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως ο υψηλός πληθωρισμός, η ύφεση και η φτώχεια.
Στον πρώτο γύρο των εκλογών τον Οκτώβριο, ο Μιλέι επέδειξε εντυπωσιακή απόδοση, κερδίζοντας το 30% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του Μάσα απέσπασε το 36,7%. Ο νέος πρόεδρος, 53 ετών οικονομολόγος, ηγείται του κόμματος Freedom Advances και έχει συγκριθεί με δεξιούς ηγέτες όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ζαΐρ Μπολσονάρο.
Ο Μιλέι έχει δηλώσει αντίθετος στις αμβλώσεις, υποστηρίζει χαλαρότερη νομοθεσία για τα όπλα και έχει περιγραφεί τον Πάπα Φραγκίσκο ως σοσιαλιστή. Ενώ κουβαλούσε συνήθως ένα αλυσοπρίονο ως σύμβολο περικοπών, αποφάσισε να το αφήσει στο ράφι πρόσφατα, προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα του.
Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις καθώς αναλαμβάνει την ηγεσία της χώρας. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται ένα πρόγραμμα χρέους ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο πληθωρισμός που πλησιάζει το 150%, και η ύπαρξη capital controls.
Πολλοί αναλυτές στη Λατινική Αμερική θεωρούν ότι η επιλογή του λαού της Αργεντινής ήταν επικίνδυνη και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη χώρα.
Η συμμετοχή της Αργεντινής στα BRICS τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς ο νέος πρόεδρος έχει εκφράσει την πρόθεσή του να επαναφέρει τη χώρα στο δυτικό μπλοκ.
Οι εκλογείς ίσως να μην έχουν συνειδητοποιήσει ότι η επιλογή τους επηρεάζει όχι μόνο την πολιτική της χώρας αλλά και τη γεωστρατηγική θέση της.
Ο νέος πρόεδρος θεωρείται πλήγμα για τον πολυπολικό κόσμο, καθώς οι προσανατολισμοί της Αργεντινής μπορεί να επηρεάσουν τις διεθνείς σχέσεις και την ισορροπία των δυνάμεων.
“Leftist sons of b*tches, be afraid!” Argentina's new president Javier Milei has clear ideas. He is anti-abortion, pro-gun, has promised to cut ties with China, insulted Pope Francis and says humans are not behind climate change. pic.twitter.com/MztgcCNMyg
— RadioGenoa (@RadioGenoa) November 20, 2023
Argentinian’s new president has zero tolerance for the woke left.pic.twitter.com/BzlSs5pe5j
— End Wokeness (@EndWokeness) November 19, 2023
Ο Χαβιέρ Μιλέι, ο ακροδεξιός που ήρθε στο προσκήνιο με τη δήλωση «θα μπω στην οικονομία της Αργεντινής με αλυσοπρίονο», κέρδισε τις προεδρικές εκλογές. pic.twitter.com/slXr4Gsj7R
— 𝐏𝐫𝐨𝐤𝐚𝐥𝐢𝐩𝐭𝐢𝐤𝐚 ™_ (@prokaliptika1) November 20, 2023
Ο ακροδεξιός ηγέτης Javier Milei εκλέγεται πρόεδρος της Αργεντινής με 55,6% – Προαναγγέλλει θεραπεία στην οικονομία
Ο Javier Milei, ένας ακροδεξιός πολιτικός, αναδείχθηκε νέος πρόεδρος της Αργεντινής με εντυπωσιακό ποσοστό 55,6% στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ξεπερνώντας τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Serhio Massa. Ο Milei, συγκρινόμενος με τον Donald Trump, υποσχέθηκε να επιβάλει μια θεραπεία-σοκ για την οικονομία και να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό που εκτιμάται ότι φτάνει το 143%.
Στις προεκλογικές του δηλώσεις, ο Milei υποσχέθηκε μείωση των δημόσιων δαπανών, δολαριοποίηση της οικονομίας, κατάργηση της Κεντρικής Τράπεζας και συμπίεση των υπουργείων από 18 σε 8. Ο νέος πρόεδρος υποστηρίζει επίσης αντιφατικές πολιτικές όπως η αντίθεση στις αμβλώσεις και η χαλάρωση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή.
Η κοινωνία της Αργεντινής είναι διχασμένη, με τους οπαδούς του Milei να εκφράζουν απογοήτευση απέναντι στις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις. Ο Milei υποστηρίζει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ο αντίπαλός του Massa προτείνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και σταδιακή θεραπεία της οικονομίας.
Ο Milei έχει προκαλέσει αντιδράσεις με τις δηλώσεις του περί “κομματιάσματος” του κράτους πρόνοιας, αναμένοντας δύσκολες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις στην εφαρμογή των μέτρων του. Η πρόκληση του Milei είναι να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και να επιτύχει τη μεταρρύθμιση που υπόσχεται.