Το παρακάτω κείμενο μπορεί εύκολα να αποδοθεί στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τόσο αντιευρωπαϊκό είναι. Παρ’ όλα αυτά, το έγραψε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Πολιτικά Θέματα” τον Ιανουάριο του 1981. Σε αυτό το άρθρο, ο Σημίτης αντιτάχθηκε σθεναρά στον αρχιτέκτονα της ένταξης της Ελλάδος στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Το άρθρο του Κώστα Σημίτη, που ο πρωθυπουργός σήμερα θα τιμήσει με την παρουσία του σε μια εκδήλωση του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση της Άννας Διαμαντοπούλου, είχε τον τίτλο “Γιατί είμαστε εναντίον.” Είχε αφήσει μόνο το επώνυμο του Καραμανλή απ’ έξω, αλλά το περιεχόμενό του ήταν σαφές.
Τα ακόλουθα είναι τα σημεία που ο Κώστας Σημίτης εξέτασε στο άρθρο του:
- “Για το ΠΑΣΟΚ, η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ ήταν αποτέλεσμα της εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής των μεταπολεμικών συντηρητικών κυβερνήσεων, πολιτική που βασίστηκε στην στενή σχέση της χώρας με τις ανεπτυγμένες βιομηχανικές καπιταλιστικές χώρες. Το ΠΑΣΟΚ θεώρησε αυτήν την πολιτική λανθασμένη.”
- “Με την ένταξη, η χώρα προσαρτήθηκε πλήρως στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα. Αυτό το σύστημα λειτουργεί έτσι ώστε μια περιοχή που εξαρτάται πολιτικά και οικονομικά να καθίσταται ακόμα πιο εξαρτημένη.”
- “Με τις επενδύσεις των πολυεθνικών εταιριών, παραδίδουμε τη διαδικασία κατανομής των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας μας σε ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων.”
- “Η ΕΟΚ είναι ένα μέσο για να διευρυνθεί και να εδραιωθεί το οικονομικοπολιτικό σύστημα των ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών στις περιφέρειες. Η ΕΟΚ εκπροσωπεί πολιτικοοικονομικά συμφέροντα.”
- “Όσοι αντιτίθενται στην ένταξη δεν αρνούνται την ευρωπαϊκή πνευματική κληρονομιά ή την ανάγκη συνεργασίας με την Ευρώπη. Η ΕΟΚ είναι ένα μέρος της Ευρώπης, αλλά όχι η Ευρώπη συνολικά.”
- “Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι δυτικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να μας υποστηρίξουν δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πώς λειτουργεί το διεθνές οικονομικό σύστημα και αν λειτουργεί προς όφελός μας ή προς βάρος μας. Και λειτουργεί προς βάρος μας.”
- “Οι οικονομολόγοι που μελέτησαν την εξέλιξη της Κοινότητας διαπιστώνουν ότι το οικονομικό σύστημα της μετακινεί ανθρώπους, προϊόντα και χρήματα, δημιουργώντας κέντρα και περιφέρειες, ενώ σκοπός του είναι να εμπλουτίσει τα πρώτα και να φτωχένει τα δεύτερα.”
- “Αντί να ενταχθούμε, χρειάζεται να διαμορφώσουμε μια ειδική σχέση με την ΕΟΚ, με στόχο να εξαλείψουμε την οικονομική και πολιτική εξάρτηση και να ενισχύσουμε τις εθνικές δομές λήψης αποφάσεων.”
Τώρα ένα ερώτημα: Πώς εξηγείται ότι η Νέα Δημοκρατία τιμά και επαινεί τον Κώστα Σημίτη για τη συνεισφορά του στην είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αντίταχθηκε σθεναρά στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και προτείνει ειδική σχέση με αυτήν; Πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ, αν ακολουθούσε την πρόταση του Σημίτη για ειδική σχέση;
Είναι δυνατόν να δικαιολογείται η ανάλυση του Σημίτη για να θεωρηθεί μεγάλος πολιτικός από τη Νέα Δημοκρατία;
Είναι δυνατόν ο ηγέτης του κόμματος που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να συμμετέχει σε μια εκδήλωση που συγκρίνει τον Εθνάρχη με τον πρώην πρωθυπουργό των Ιμίων, της Μαδρίτης και της σκληρής ισοτιμίας ένταξης (1 ευρώ:340,7 δρχ.), η οποία εξάντλησε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, κατέστρεψε τις εξαγωγές και επιβάρυνε δραματικά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών;
Επιπλέον, ποτέ το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου τίμησε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να ζητήσει συγγνώμη για τις ανεπιθύμητες ενέργειές του το 1985, τη στιγμή που ο τρέχον πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τιμά τώρα τον Κώστα Σημίτη; Φαίνεται ότι η κρίση και η αξιολόγηση έχουν χαθεί κάπου.
Σε κάθε περίπτωση, πώς μπορεί να δικαιολογηθεί η εκτίμηση της Νέας Δημοκρατίας για να θεωρεί τον Κώστα Σημίτη ως μεγάλη πολιτική μορφή; Εκτός από την προσπάθειά του να εκχωρήσει τους πλούσιους φυσικούς πόρους σε τρίτους, διαπραγματεύθηκε καλά γερμανικές συμφωνίες, που ενίσχυσαν τη γερμανική βιομηχανία, και υποστήριξε με ενθουσιασμό την εφαρμογή των αυστηρών γερμανικών μέτρων λιτότητας!
Και τώρα, η Νέα Δημοκρατία τιμά αυτόν τον κ. Σημίτη με την παρουσία του προέδρου της σε μια εκδήλωση για την τιμή του. Φαίνεται ότι κανείς στη φιλελεύθερη κεντροδεξιά δεν έχει κατανοήσει ούτε το 15% που απέσπασαν τα δεξιά κόμματα στις πρόσφατες εκλογές ούτε τις αποδοκιμασίες σε πέντε περιφέρειες της χώρας πριν από λίγο… Η απώλεια επαφής με την πραγματικότητα είναι προφανής.