Οι Ουκρανοί δηλώνουν: «Παραλαμβάνουμε S-300, OSA-AK και Tor-M1 από την Ελλάδα»!

Οι Ουκρανοί δηλώνουν: «Παραλαμβάνουμε S-300, OSA-AK και Tor-M1 από την Ελλάδα»!

Το σκάνδαλο γύρω από την προμήθεια των 40 μαχητικών F-35 από την Lockheed Martin, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει εξελιχθεί σε περαιτέρω αμφισβήτηση καθώς γίνεται γνωστό ότι η Ελλάδα πρέπει να προσφέρει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για να πραγματοποιήσει αυτή την αγορά. Συγκεκριμένα, πρέπει να μεταφέρει στο Κίεβο οπλικά συστήματα όπως τα Tor-M1, OSA-ΑΚ, S-300, καθώς και πυροβόλα ZU-23-2.

Αυτή η απόφαση σημαίνει ότι η Ελλάδα θα υποβαθμίσει τις αντιαεροπορικές της ικανότητες, προσφέροντας επιπλέον οπλικά συστήματα σε μια περίοδο αυξημένων απειλών.

Η επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντόνι Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποκαλύπτει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις δυνατότητες μεταφοράς των οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, προσφέροντας έως και 200 εκατομμύρια δολάρια ως πρόσθετη χρηματοδότηση.

Το ποσό αυτό, ωστόσο, φαίνεται ανεπαρκές, καθώς η Ελλάδα θα πληρώσει για τα F-35 διπλάσια χρήματα από τη Φινλανδία. Ενώ η Φινλανδία υπέγραψε συμφωνία ύψους 9,4 δισ. δολαρίων για 64 μαχητικά F-35 με πλήρες πακέτο όπλων και υποστήριξης, τα ελληνικά F-35 θα κοστίσουν περίπου 8,6 δισ. δολάρια για 40 μόνον, χωρίς όπλα, υποστήριξη και ανταλλακτικά, εκτινάσσοντας την τιμή ανά μονάδα σε εξωφρενικά ύψη.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια και τις στρατηγικές δυνατότητες της Ελλάδας, ενώ το ποσό της πρόσθετης χρηματοδότησης θεωρείται ανεπαρκές για το κόστος της συμφωνίας.

Scroll to Top