Ορίστηκε η ημερομηνία για τη δίκη του "Ιανού" στην Καρδίτσα - 11 άτομα κληθούν να απαντήσουν ενώπιον του Δικαστηρίου - Κατηγορούμενοι περιλαμβάνουν τον Κ. Αγοραστό, τον Βασ. Παπαγεωργίου, 2 δημάρχους και άλλους

Ορίστηκε η ημερομηνία για τη δίκη του “Ιανού” στην Καρδίτσα – 11 άτομα κληθούν να απαντήσουν ενώπιον του Δικαστηρίου – Κατηγορούμενοι περιλαμβάνουν τον Κ. Αγοραστό, τον Βασ. Παπαγεωργίου, 2 δημάρχους και άλλους

Αποκάλυψη: Καθορίστηκε η ημερομηνία της δίκης για την καταστροφική πλημμύρα που συνέβη στην Καρδίτσα τον Σεπτέμβριο του 2020 κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Ιανός. Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr, αναμένεται ότι στις αρχές του 2024, 11 άτομα που ήδη έχουν δώσει εξηγήσεις ως ύποπτοι για αδικήματα ανθρωποκτονίας και πλημμυρών εξ αμελείας, θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λάρισας, στην πρώτη δίκη για τη σειρά των φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία.

Η διαδικασία προδικαστικής έρευνας ολοκληρώνεται με την κλήτευση των υπόπτων, και πλέον, οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές προχωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην παραπομπή των υπόπτων για απευθείας κλήση στο ακροατήριο του Εφετείου λόγω ειδικής δωσιδικίας. Οι κατηγορούμενοι περιλαμβάνουν τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και έναν αντιπεριφερειάρχη, τον τότε Γενικό Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας (και νυν) Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και δύο δημάρχους της περιοχής, αστυνομικούς και άλλα άτομα. Τα αδικήματα για τα οποία αναμένεται να δικαστούν περιλαμβάνουν ανθρωποκτονίες εξ αμελείας (κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 4 άνθρωποι) και πρόκληση πλημμυρών από αμέλεια, η οποία σημαίνει την παράλειψη αναγκαίων ενεργειών που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τα συμβάντα.

Αυτά τα 11 άτομα παρακάτω παραστάθηκαν ενώπιον της εισαγγελέως της Καρδίτσας κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας που διεξάγεται για τις φονικές πλημμύρες στην Καρδίτσα τον Σεπτέμβριο του 2020. Το αποτέλεσμα αυτών των πλημμυρών ήταν η απώλεια τεσσάρων ανθρώπων, μεταξύ αυτών η 41χρονη φαρμακοποιός Ευδοκία Πλακιά, καθώς και τρεις άλλοι κάτοικοι.

Τον πρώην αντιστράτηγο ε.α. Ανδριανό Γκουρμπάτση, που είχε διοριστεί ως τεχνικός σύμβουλος από την οικογένεια της φαρμακοποιού, ανακάλυψε τυχόν ευθύνες αρμόδιων κρατικών φορέων για τις φονικές πλημμύρες στο Μουζάκι της Καρδίτσας σε έκθεση του ως τεχνικός σύμβουλος. Αυτή η έκθεση είχε κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Καρδίτσας ως στοιχείο της δικογραφίας.

Στην έκθεσή του, ο πρώην αντιστράτηγος της Πυροσβεστικής ανέφερε ότι το γνωστό “112” δεν λειτούργησε όπως έπρεπε. Το προειδοποιητικό μήνυμα για τις ακραίες καιρικές συνθήκες στάλθηκε κατόπιν εορτής, συγκεκριμένα στις 22:00, ώρες μετά την έναρξη της κακοκαιρίας “Ιανός”. Όσον αφορά το Μουζάκι, οι κάτοικοι δεν λάβανε ποτέ το προειδοποιητικό μήνυμα επειδή οι κεραίες αναμετάδοσης του νομού Καρδίτσας δεν έκαναν εκπομπή στην περιοχή, αλλά ανήκαν στον νομό των Τρικάλων.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top