Ο Ερντογάν παρουσίασε ένα σχέδιο για τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου χωρίς προγενέστερη επίλυση του Κυπριακού. Η πρότασή του αποσκοπεί στη μεταφορά αυτής της πρακτικής και στο Αιγαίο, για τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων με την Ελλάδα και τη διχοτόμηση του Αρχιπελάγους. Σύντομα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με το μισό Υπουργικό του Συμβουλίου, στο πλαίσιο της σύντομης επίσκεψής του στη χώρα.
Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και οι συμφωνίες που θα υπογραφούν
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει προγραμματίσει σειρά συναντήσεων, συμπεριλαμβανομένης της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού. Ο σκοπός είναι η επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται κοινή συνέντευξη τύπου και γεύμα εργασίας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με στόχο την επικύρωση συμφωνιών που αφορούν την οικονομική, εμπορική, υγειονομική, εκπαιδευτική, αθλητική, έρευνας-τεχνολογίας, αγροτική ανάπτυξη, και το μεταναστευτικό. Η Ελλάδα προσδοκά την υπογραφή συνυπογεγραμμένης συμφωνίας με την Τουρκία για την αναφορά του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ ο Ερντογάν επιθυμεί να εξετάσει το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων στο Δικαστήριο.
Η παγίδα Ερντογάν για συνεκμετάλλευση φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου χωρίς προγενέστερη επίλυση του Κυπριακού
Σύμφωνα με αναφορές από Κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα συζητήσει ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας με την Κύπρο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η είδηση έρχεται μετά τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν και πριν από τη συνομιλία του Κυπριακού προέδρου Χριστοδουλίδη με τον ελληνικό πρωθυπουργό. Η ενδεχόμενη συζήτηση για ενεργειακά θέματα προσθέτει νέα διάσταση στις διμερείς συζητήσεις και προκαλεί αντιδράσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι πρωθυπουργοί Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης θα συνομιλήσουν μετά τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν. Ερωτηθείς για το αν το Κυπριακό θα είναι ένα από τα θέματα συζήτησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επιβεβαίωσε ότι το Κυπριακό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, σε συνέντευξή του, επανέλαβε την πρότασή του για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου “μέχρι να επιτευχθεί συνολική λύση στο νησί” και δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με την Ελλάδα σε τομείς όπως η οικονομία, οι μεταφορές, η ενέργεια και η μετανάστευση.
To σχέδιο του Τούρκου Προέδρου για αναγνώριση του ψευδοκράτους και διχοτόμηση του Αιγαίου
Ο Ερντογάν με την πρόταση – σχέδιό του για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, χωρίς προγενέστερη λύση του Κυπριακού αποβλέπει:
1. Περιθωριοποίηση ΗΠΑ-ΕΕ από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και από την επίλυση του Κυπριακού.
2. Μη χρήση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας στην επίλυση των διαφορών με την Κύπρο, έχοντας ως μοναδικό κριτήριο το δικό του win και όχι το win-win, αφού οικονομικά θα ωφεληθεί η χώρα του και το ψευδοκράτος, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για την Διεθνή του αναγνώριση.
3. Μεταφορά στη συνέχεια της παραπάνω πρακτικής στο Αιγαίο για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών του πόρων, με συνεπακόλουθο την ασάφεια συνόρων και τη διχοτόμησή του.
4. Παραγκωνισμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας στην επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα, με ταυτόχρονη περιθωριοποίηση ΗΠΑ-ΕΕ.