Παγκόσμια μείωση ενάμιση χρόνο στο μέσο προσδόκιμο ζωής λόγω πανδημίας κορωνοϊού

Παγκόσμια μείωση ενάμιση χρόνο στο μέσο προσδόκιμο ζωής λόγω κορωνοϊού

Μελέτη σοκ αποκαλύπτει τις συνέπειες του εγκλεισμού δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ψηφιακή έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Lancet αποκαλύπτει ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής, το οποίο είχε συνεχώς αυξηθεί για δεκαετίες σε ολόκληρο τον κόσμο, μειώθηκε απότομα κατά τα έτη 2020 και 2021, δηλαδή τα δύο χρόνια της πανδημίας.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει μία διευκρίνιση: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι θάνατοι από COVID ή σχετικοί με COVID ήταν 7,004,732. Επιπλέον, η καταμέτρηση των θανάτων πραγματοποιήθηκε και τα έτη 2022 και 2023.

Αυτός ο αριθμός, σε σύγκριση με τα οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη, αποτελεί μόλις μια “σταγόνα” στον ωκεανό που να επηρεάζει τόσο πολύ το προσδόκιμο ζωής.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε σε σχεδόν όλο τον πλανήτη κατά το διάστημα αυτό, στη συντριπτική πλειονότητα (το 84%) των 200 και πλέον χωρών και περιοχών που εξετάστηκαν από τους ερευνητές.

Κατά μέσο όρο, με βάση όλα τα δεδομένα που εξετάστηκαν, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά ενάμισι έτος και πλέον ανά άτομο κατά τα έτη 2020-2021 (–1,6 έτος).

Αυτό συνεπάγεται πλεονάζουσα θνησιμότητα 15,9 εκατομμυρίων θανάτων.

“Όσον αφορά τους ενήλικες σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία της COVID είχε αντίκτυπο που δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλο εδώ και μισό αιώνα, ακόμα και αν λάβουμε υπόψη πολέμους και φυσικές καταστροφές”, υπογραμμίζει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, ο Όστιν Σουμάχερ του Ινστιτούτου για τη Μετρική και Αξιολόγηση της Υγείας (IHME).

Ωστόσο, η μελέτη δεν διακρίνει ανάμεσα στους θανάτους που οφείλονται άμεσα στην ασθένεια και σε αυτούς που οφείλονται στις συνέπειές της και στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσής της.

ViberΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Viber για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
TelegramΑκολούθησε το patriotiko.gr στο Telegram για να βλέπεις τα νέα της ημέρας!
Scroll to Top